SEO

Domain Otoritesi Nedir?

Domain otoritesi (DA), Moz tarafından geliştirilen arama motoru sonuçlarında web sitesinin sıralama alma ihtimalini tahmin etmek için geliştirilen bir ölçümdür. Domain otoritesinin ingilizcesi Domain Authority veya Domain Rating denmektedir.

Domain otoritesi, Google sıralama faktörü değildir. Arama motoru sonuçları (serp’lerde) etki göstermez. Sadece tahmin gerçekleştirir.  Domain otoritesi 1 ila 100 arasında değişen bir değer almaktadır. 

Domain Otoritesi Neden Önemlidir?

Domain otoritesi web sitenizin arama sonuçlarındaki değeri ve sitenizin güvenliği için önemlidir. Sitenizin alan adı otoritesi arttığında web sitenizde yaptığınız SEO çalışmalarının doğru olduğu kanıtlanmış olur. 

Yukarıda da dediğim gibi DO sıralama faktörü değildir. Ama alan adı otoritesini arttırmak için yaptığınız çalışmalar, SEO sıralamanızı arttırmak için yapılır. Örnek olarak, web sitenizde doğru SEO çalışmaları yapmak, kaliteli backlinkler almak, kaliteli içerikler üretmek, kullanıcı deneyimini geliştirmek vb. tüm çalışmaları alan adı otoritesinin yanında SEO sıralamanıza da fayda sağlayacaktır.

İçindekiler

Domain Otoritesi Skoru Ne Anlama Geliyor?

Domain Authority, Moz tarafından geliştirilen bir algoritma kullanır. Bu algoritmada 1 ile 100 arasında bir puan almaktadır. 1 kötü 100 en iyi şekilde puanlanır. Domain rating puanlamasının detayları aşağıdadır. 

  • 1-19: arası düşük DO sahip siteler
  • 20-29: arası ortalama DO sahip siteler
  • 30-39: arası iyi DO sahip siteler
  • 40-59: arası güçlü DO sahip siteler
  • 60-80: arası çok güçlü DO sahip siteler
  • 81-100: arası mükemmel DO sahip siteler

Domain Otoritesi Neye Göre Hesaplanıyor?

Domain otoritesi sadece bir veya birkaç kriter üzerinden oluşmamaktadır. Resmi kaynaklara göre Moz altyapısı ile ölçüm yaparken 40+ dan fazla sinyalden yararlanıyor. DO ile ilgili çalışmaya başlamadan önce alan adı otoritesinin nelerden etkilendiğini merak ediyorsunuz. DO skorunu belirleyen sinyaller aşağıdadır.

  • Web sitenize gelen bağlantılar
  • Web sitenize gelen bağlantıların kalitesi
  • Domain alan adı yaşınız
  • Web sitenizin hızı
  • Sitenizin İçerik Kalitesi
  • Web sitenize gelen backlinklerin doğal olma oranı
  • Web sitenizin SEO durumu
  • Web sitenizdeki etkileşimler
  • Site içi linkleme 
  • Sitenin Google kalite yönergeleri uyması

Domain Otoritesi Ölçme Siteleri Nelerdir?

Domain rating ölçmek için sadece Moz aracı kullanılmamaktadır. Moz aracı dışında birçok SEO aracı Domain rating ölçme konusunda yardımcı olmaktadır. SEO araçları aşağıdadır. 

  • https://moz.com/domain-analysis ilk olarak Moz’un aracını tavsiye ederim.
  • https://ahrefs.com/tr/website-authority-checker Ahrefs’in sunduğu ücretsiz bir araçtır.
  • Üçüncü olarak bu siteyi önerebilirim https://websiteseochecker.com/domain-authority-checker/
domain-otoritesi-olcme-araci
domain-otoritesi-nasil-yukseltilir

Domain Otoritesi Yükseltme Yöntemleri Nelerdir?

Domain otoritesi Moz’un açıkladığı 40’dan fazla sinyal ile belirlenmektedir. Ama biz 40+ dan fazla sinyali maalesef bilmiyoruz. Daha önceden işe yaramış DO’sini arttıran yöntemleri sizinle paylaşacağım. 

  1. Rakiplerinizle DO karşılaştırın
  2. Kaliteli backlink alın
  3. Sitenizin içerik kalitesi
  4. Web sitenizin hızı
  5. Site içi linkleme
  6. Zararlı backlinkleri sitenizden kaldırın
  7. Anahtar kelime seçimi
  8. Başlık etiketlerini doğru kullanmak
  9. Görsel optimizasyonu yapmak
  10. Meta açıklamalarınızı optimize edin

Domain Reyting bir sıralama faktörü olmasa arama motoru sonuçları ile ilgili doğru orantılıdır. Bunun  için DO yükseltilmesi gerekir. DO yükseltilmesi için yapılması gereken 10 adımı sizlerle paylaşıyorum.

1.Rakiplerinizle DO Karşılaştırın

Unutmayın ki Google hangi web sitesinin daha yukarıda çıktığı ile ilgilenmez. Google için önemli olan onun sıralama sinyallerine ve kullanıcı deneyimi ile ilgilenmektedir. Yani, burada önemli olan rakiplerinizden daha iyi işler çıkarmanız gerekmektedir. Bunun için rakiplerinizin Domain Reytingini kontrol etmelisiniz. 

SEO çalışmalarına ilk öncelikle kendi web sitenizin eksikleri sonra rakip sitelerin neler yaptığına bakarak ilerlenemektedir. Eğer ki rakip sitelerden daha iyiyseniz Google ve diğer arama motorları web sitenizi ödüllendirecektir. 

2. Kaliteli Backlink Alın

Web sitenizin DA arttırmak için en önemli Domain Reytinglerinden biri olan backlink almaktır. Güçlü, temiz link profili olan web siteleri daha iyi Domain Reytingine sahiptir. Daha güçlü link yapısı için:

  • Yüksek otoriteli sitelerden bağlantı almak
  • Web sitesinin sektörü ile ilgili sitelerden bağlantı almak
  • Düşük kaliteli linklerden bağlantı almamak
  • Farklı domain adreslerinden bağlantı almak

Güçlü Domain Reytingine sahip olmak için çok sayıda web sitesine bağlantı alınması gerekir. Rakiplerinizin web sitesine kaç tane bağlantı aldığını analiz edin. Analiz etmek için SEO araçlarını kullanabilirsiniz. 

Backlink nedir ile ilgili daha fazla bilgi almak için https://www.eyupkaradayi.com/backlink-nedir/ 

yazıma göz atabilirsiniz. 

3. Sitenizin İçerik Kalitesi

Web siteniz backlink ve içerikleriniz ile sıralamaya girebilir. Ama içerikleriniz kaliteli değilse kısa sürede sıralamanız ve trafiğiniz düşecektir. Web sitenizin otoritesini kullanıcıları memnun edecek kaliteli içerikler yayınlayarak otoritenizi arttırabilirsiniz. 

İçerikleriniz kullanıcının aradığı soruya ve sorulara cevap vermelidir. Kullanıcı için tatmin edici bir içerik olmalıdır. Örnek olarak ben bu içerikte detaylı olarak Domain Otoritesini anlatıyorum. Neden? sizin bu yazı  merak ettiğiniz için ve bilgilenmeniz için yazıyorum. Arama motorları için yazı uzunluğumu uzatmıyorum.

Kaliteli ve SEO uyumlu içerik oluşturmak için  aşağıdaki yazımı inceleyebilirsiniz. https://www.eyupkaradayi.com/seo-uyumlu-icerik-nedir/ 

4. Web sitenizin Hızı 

Google’ın son güncellemelerinde en çok  dikkat çektiği konulardan bir tanesi web sitesinin hızıdır. Web sitesinin hızı yavaşsa kullanıcılar web sitesi terk ediyorlar. Şahsen bende yavaş web sitelerine girmeden çıkıyorum. Web sayfanızın hızını arttırarak hem site otoritesini hemde sıralamalarda iyileştirmeler gerçekleştirebilirsiniz. Burada web sitenizi yapan kişi veya kurum ile iletişime geçerek yardım alabilirsiniz.

5.Site içi Linkleme

Web sitenizde site içi linklemeler yapmalısınız.  Wikipedia site içi linkleme sayesinde DA 100’e kadar çıkarmıştır. Web sayfasında site içi linklemeleri doğru kullanarak kullanıcıların sitede kalma oranlarını arttırırsınız. Her sayfada yer alan içerikleri farklı sayfalara link vermelisiniz. 

Site içi linkleme web sitesi otoritesini artırır. Sayfa otoritesi zayıf olan sayfaları doğru iç linkleme otoriteleri artar ve bununla birlikte bütünsel olarak DA artar. 

6. Zararlı Backlinkleri Sitenizden Kaldırın

Web sitesine backlink alırken düşük otoriteli backlink alınmışsa veya doğal yollarla zararlı backlinkler varsa kontrol edilmelidir. Zararlı bağlantı olup olmadığını ve tüm bağlantı belirli aralıklarla kontrol etmelisiniz. Gelen zararlı bağlantıları kaldırmalısınız. Eğer ki zararlı bağlantılar kaldırılmazsa Google tarafından spam olarak algılanır. Bu durumda web sitesi olumsuz yönde etkilenir ve sitenin otoritesi azalır.

7. Anahtar Kelime Seçimi

Anahtar kelime seçimini doğru yapmalısınız. Ana anahtar kelimenin yanında yan anahtar kelimeler ile ana anahtar kelimeyi beslemelisiniz. Bu sayede aranma hacmi yüksek olan ana anahtar kelimede yükselme ihtimaliniz daha yüksektir. Web siteniz sıralama alması ile birlikte web sitenizin site otoritesi de artacaktır.

Anahtar kelime araştırması ile ilgili daha fazla bilgi almak için https://www.eyupkaradayi.com/anahtar-kelime-arastirmasi-nedir/ yazıma göz atabilirsiniz. 

8.Başlık Etiketlerini Doğru Kullanın

Arama motorları bir sayfa ile ilgili bilgileri ilk olarak başlık etiketi ve meta açıklamalarından almaktadır. Doğru başlık etiketi kullanımı web sitesi otoritenizi arttıracaktır. Sadece bir tane başlık değil içerikte olması gerektiği kadar başlık bulunması gerekir.

Başlık etiketinin doğru kullanılması ile ilgili içeriğimi okumak için https://www.eyupkaradayi.com/heading-etiketi-nedir/ yazıma tıklayabilirsiniz.

9.Görsel Optimizasyonu Yapmak

Domain Reytingini yükseltmenin bir diğer yoluda görsel optimizasyonudur. Görsel optimizasyonu ile görsel aramalarda çıkarak web sitesine daha fazla trafik getirebilirsiniz. Görsel optimizasyonu sırasında web sitesi hızına dikkat edilerek optimizasyon yapılmalıdır.

10. Meta Açıklamalarınızı Optimize Edin

Meta açıklamaları web sayfasındaki içerik ile alakalı yalın ve ilgi çekici olarak yazılmalıdır. Meta açıklamalarda anahtar kelimeye yer vermelisiniz. Anahtar kelime sayesinde arama motoru botlarının sayfayı daha iyi anlamasını sağlanır.  

Meta açıklamanın nasıl yazılacağı ile ilgili daha fazla bilgi almak için https://www.eyupkaradayi.com/meta-aciklama-nedir/ yazıma göz atabilirsiniz.

 

eyup

Ben Eyüp Karadayı, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Maliye Bölümü mezunuyum. Üniversitede KGGT topluluğu kurucu başkanlığını yaptım. Üniversitede Earnadoda SEO stajyeri olarak çalıştım. Sonra BYT Dokuma firmasında e-ticaret uzmanı olarak çalıştıktım. Şimdi firmalara SEO danışmanlığı vermekteyim.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu