SEO

Heading (Başlık) Etiketi Nedir?

Heading etiketi, Arama motorlarının web sayfasının içeriğini anlaması için sayfada kullanılan html etiketleridir. Heading etiketlerini sayfanın başlıklarında kullanılmaktadır. Ana başlıklar heading etiketinin ilk başlığı olan H1 etiketi kullanılmaktadır.

Örnek olarak bu yazımızda Heading (Başlık) Etiketi Nedir? başlığı H1 başlığı olarak belirlenmiştir. 

İçindekiler

Heading (Başlık) Etiketi Kullanmanın Önemi Nedir?

Heading etiketin kullanımı web sayfasındaki içeriğin anlam bütünlüğünü sağlamaktadır. Başlıklar her bölümde ne ile ilgili bilgi verildiği kısaca anlaşılmaktadır. Başlık etiketlerinin kullanımı önemlidir. Başlık etiketinin neden önemli olduğu ile ilgili bilgiler:

  • Başlık etiketleri içeriğin anlattığı bölüm ile ilgili bilgi veren kısımdır
  • Arama motorlarına sayfa içerisinde ne hakkında bilgi olduğu ile ilgili bilgi vermektedir. Arama motorları web sayfasını dizine eklemeden önce H etiketlerinin kullanıma bakar.
  • Başlıklar, içeriğin tamamını okumak istemeyen kullanıcılar için rahatlıkla istediklere bilgiye ulaşabilmelerini sağlar.
  • Kullanıcıların aramalarda karşısına çıkacağı ilk yer Başlıklardır. Bu yüzden başlıklar oldukça önemlidir.

Kullanıcıların karşısına başlık ile birlikte meta açıklamaları ile çıkılmaktadır. Meta açıklaması ile ilgili https://www.eyupkaradayi.com/meta-aciklama-nedir/ yazıma göz atmanızı tavsiye ederim.

Heading (Başlık) Etiketi Kaç Tanedir?

H başlıkları, web sayfasının yapısını ve içerik hiyerarşisini oluşturmaktadır.  H Başlıkları 6 başlıktan oluşmaktadır. İlk olarak H1 başlığı sonra H2, H3, H4, H5 ve H6 şeklindedir. <h1></h1> şeklinde kullanılan bir html kodudur.  Google’ın güncellemeleri ile ilgili güncel bilgiler almak için Google Developers sitesini takip edebilirsiniz.

Peki h1 nedir? dediğinizi duyar gibiyim. Bunun cevapları için;

H1 Etiketi Nedir?

H1 etiketi her sayfada yalnızca bir defa mutlaka kullanılmalıdır. H1 başlığı sayfanın başında sayfa ile ilgili bilgi vermektedir.  H başlıklarını bir bütün olarak düşünülmelidir. H1 ile başlar H6 ile biter. Ama H6 etiketine kadar kullanılmak zorunda değildir. Genellikle H3 etiketinden sonrası kullanılmaz. Örnek:

SEO Nedir? (H1 Başlığı)

Site İçi SEO Nedir? (H2 Başlığı)

Anahtar Kelime Araştırması Nedir? (H3 Başlığı)

Ücretsiz Anahtar Kelime Araştırma Araçları  (H4 Başlığı)

Şeklinde özetleyebilirim. Her H başlığının alt konularını açmak için bir alt başlığa geçilir.Eğer ki aynı konunun alt başlığı değilde benzer bir konu açmak isterseniz H2 etiketi kullanmalısınız. Örnek:

SEO Nedir? (H1 Başlığı)

Site İçi SEO Nedir? (H2 Başlığı)

Site Dışı SEO Nedir? (H2 Başlığı)

Bu örnekte görüldüğü gibi site içi SEO ve site dışı SEO benzer konular olduğunda H2 başlığı kullanılır. H başlığı kullanımı site içi SEO çalışmasıdır. Site içi diğer SEO çalışmaları için https://www.eyupkaradayi.com/site-ici-seo-nedir/ yazıma göz atabilir. Site Dışı SEO için https://www.eyupkaradayi.com/site-disi-seo-nedir/ içeriğimi inceleyebilirsiniz.

Heading  Etiketi Nasıl Doğru Kullanılır?

Heading etiketini kullanırken parça bütünlüğünü göze alarak ilerlemelisiniz. H etiketini kullanırken parça bütünlüğü dışında uyulması gereken bazı püf noktalar vardır. Bu püf noktalar aşağıdadır.

  • H1 etiketini her sayfada sadece bir kere kullanın
  • H2 etiketini birden fazla defa kullanabilirsiniz
  • H3 etiketini H2 etiketi ile alakalı ise kullanın
  • Başlıkları yazıyı bütünleştirici şekilde bulun
  • Başlıklarda anahtar kelime kullanın
  • H1 başlığı 70 karakteri geçmemelidir
  • H1 başlığında 5-8 kelime kullanılmalıdır
  • Başlıklarda özellikle H1 başlığında Call To Action (Harekete geçirici mesaj) 

H etiketinin doğru kullanımlarını yukarıda belirttim. Bu kurallara uyarak web sitenizde H etiketlerini doğru kullanabilirsiniz. H etiketi her sayfa için farklılık gösterecektir. Bazı sayfalarda 10 tane başlık etiketi kullanmanız gerekir. Bazı sayfalarda 5 bazı sayfalarda 25 etiket kullanabilirsiniz. Burada önemli olan başlık etiket sayısı değil. Sayfa içeriğine en uygun başlıkları eklemelisiniz.

Heading Etiketinin Yanlış Kullanımları Nelerdir?

Heading etiketinin yanlış kullanan kişi sayısı oldukça fazladır. H etiketlerini doğru kullanılması sıralamada yer alma açısından önemlidir. Heading etiketinin kullanımı kolay olmasına rağmen birçok web sitesinde yanlış kullanımı vardır. H etiketinin doğru kullanılıp kullanılmadığını SEO araçları vasıtası ile  öğrenebilirsiniz. H etiketlerine sayfa olarak kontrol etmek için chrome eklentilerini kullanabilirsiniz. Nasıl kontrol edebileceğinizi öğrenmek için 

https://www.eyupkaradayi.com/chrome-seo-eklentileri-nelerdir/ yazımdan öğrenebilirsiniz.

H etiketinin yanlış kullanım örnekleri:

  • H etiketlerinin kullanımı için  bir sayısı yoktur. 
  • Sadece H1 etiketi 1den fazla kullanılmamalı. 
  • Anahtar kelimeleri başlıkta geçirmek için geçirmeyin. 
  • Metinlerde H etiketleri kullanmayın
  • Başlık etiketlerinin normal metin olarak kullanmayın
  • Aynı başlık sayfa içerisinde birden fazla defa geçmesin
  • Aynı başlık başka sayfada aynı şekilde geçmesin, kopya başlık kullanmayın

H etiketinin yanlış kullanımı ile ilgili hatalarıda öğrendik. Doğru H etiketleri kullanarak web sitenizi sıralamalarda daha üst konumlara getimeniz dileği ile beni takipte kalın. 

eyup

Ben Eyüp Karadayı, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Maliye Bölümü mezunuyum. Üniversitede KGGT topluluğu kurucu başkanlığını yaptım. Üniversitede Earnadoda SEO stajyeri olarak çalıştım. Sonra BYT Dokuma firmasında e-ticaret uzmanı olarak çalıştıktım. Şimdi firmalara SEO danışmanlığı vermekteyim.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu