SEO

Site Haritası Nedir?

Site haritası protokolü ile arama motorları web sitesinindeki taranacak URL’ler  hakkında rahatlıkla bilgilendirilir. Site haritası, bir web sitesindeki URL leri listeleyen bir XML dosyasıdır. Bu dosya web sitesindeki taranacak sayfalar üzerinde daha fazla kontrol edebilir.

Site haritasını bir navigasyona benzetebiliriz. Biz bir yerden bir yere giderken nasıl navigasyonu açıp gidiyorsak, Arama motorları da web sitelerinde hangi sayfalara gitmesi gerektiğini navigasyon gibi site haritasına bakarak gitmektedir. 

İçindekiler

Site Haritası Neden Önemlidir?

Web sitesinde değişiklik yapıldığı zaman arama motorlarına bildirme için Sitemaps kullanılmaktadır. Site haritası web sitelerindeki değişiklikleri bildirmek için kullanılır. Site haritası bir sıralama faktörü değildir ama doğru kullanılmalıdır. Site haritasının neden önemli olduğu ile ilgili bilgiler aşağıdadır. 

  • Google ve diğer arama motorlarına web sitenizin içeriğini ve yapısını daha rahat anlamasını sağlar.  Site haritası sayesinde web sitesi daha hızlı index alır. 
  • Web sitenizdeki Sitemaps, arama motorlarına sitenizin en son ne zaman yeni içerik eklendiğini, sitede değişiklik yapıldığını vb. tüm bilgileri güncel olmasını sağlar. Değişiklikler yapılmış ise web siteyi tekrardan indeksleme kararı alır. 
  • Özellikle web siteniz büyük bir site ise, web sitenizdeki derin sayfalar daha kolay indexlenir. Web sitenizde 500 den fazla sayfa olan sitelerde derin sayfalardaki değişiklikleri site haritası ile daha rahat keşfeder. 
  • Sitempas ile dizine eklenen sayfaların izlenilmesi sağlanır. Sayfaların HTTP durumlarını Google Search Console ile izleyebilirsiniz.
  • Web sitenizi taşıma işlemi gerçekleştirirken, site haritasını doğru kullanmalısınız. 

Site Haritasında Yer Alanlar Ne Anlama Geliyor?

Sitemaps’te yer alan birçok kod vardır. Bu kodların ne anlama geldiğini merak ettiniz mi? Sitemaps ile ilgili daha fazla bilgi öğrenmek için bu kodların ne anlama geldiğini bilmelisiniz. Şimdi bu kodların anlamları aşağıdadır. 

  1. <?xml version=”1.0″ encoding=”UTF-8″?>

<urlset xmlns=”http://www.sitemaps.org/schemas/sitemap/0.9″> 

Sitemaps protokol kısmını kullanmak için vardır.

  1. <loc>https://www.eyupkaradayi.com/</loc>

Bu kod, Google’a bu sayfanın indexlenmesini istediğinizi söylemektesiniz.

  1. <lastmod>2022-06-20</lastmod>

Bu kod, web sayfanızın en son ne zaman güncellendiğini ilettiğiniz koddur.

  1. <changefreq>weekly</changefreq>

Bu kod web sitenizin ne sıklıkla güncellendiğini belirtmektedir.

  1. <priority>1</priority>

Bu kod, web sitenizin sizin için önemini yani tarama sıralamasında ne kadar önde olmasını istediğiniz koddur. Bu alanda bütün sayfalara 1 vermeyiniz. Çünkü her sayfa aynı öneme sahip değildir ve Google tüm sayfaları taramadan sitenizi terk edebilir.

Site Haritası Türleri Nelerdir?

Web siteniz ile ilgili birçok sitemap türü vardır. Siz tüm site haritaları kullanılmaz. Sadece alakalı olan site haritaları kullanmalısınız. Bu sitemap türleri farklı medya türlerinden meydana gelmektedir.

Sitenizdeki tek bir site haritası yerine birden fazla sitemap bulundurabilirsiniz. Medya tarafı yüksek olan web siteleri için bu alanları ayrı ayrı site haritalarında toplamanız daha sağlıklı olacaktır. Peki bu site haritası türleri nelerdir? İşte sitemap türleri:

  1. İlk olarak Görsel Sitemap
  2. İkinci olarak Video Sitemap
  3. Üçüncü olarak Google Haber Sitemap
  4. Dördüncü olarak Mobil sitemap
  5. Beşinci olarak Ürün Sitemap
  6. Altıncı olarak Dil sayfası Sitemap

En İyi WordPress Site Haritası Eklentileri

Eğer ki web sitenizin altyapısı wordpress’e site haritası konusunda bir eklenti ile halledebilirsiniz. WordPress altyapısı kullanıyorsanız büyük ihtimalle SEO eklentisi kullanıyorsunuz. SEO eklentisi sayesinde otomatik olarak site haritası eklenmiştir. Hatta şimdi www.siteadınız.com/sitemap.xml şeklinde URL tarafında aratarak bakabilirsiniz. 

Web sitenizdeki kullanmanızı tavsiye ettiğim bazı SEO eklentileri vardır. Bu SEO eklentileri yüklemeli ve ayarlarınızı yapmalısınız. Ayarları Google ve Youtube üzerinden birçok kaynaktan öğrenebilirsiniz. En iyi wordpress site haritası eklentileri:

  • Rank Math SEO
  • All in One SEO Pack
  • Yoast SEO
  • Google XML Sitemaps

Eğer ki wordpress dışında bir altyapı kullanıyorsanız. Google’ın önerdiği bazı sitemap oluşturucular var. Bu oluşturucuları birazdan göstereceğim ve Screaming Frog ile aracı ile nasıl sitemap oluşturacağını değineceğim. 

Site Haritası Nasıl Oluşturulur?

Web sitenizde site haritasını oluşturmadan önce, Google tarafından hangi sayfaların taranıp hangi sayfaların taranmadığına karar vermelisiniz. Karar verdikten sonra sitemap biçimini seçmeniz gerekmektedir. Site haritanızı oluşturucular veya kendiniz oluşturabilirsiniz. Bu işlemden sonra Robots.txt dosyanıza ekleyerek Google Search Console’a göndermelisiniz. 

Google’ın önerdiği bazı sitemap oluşturucular aşağıdadır. 

  • AuditMyPc.com Sitemap Generator
  • AutoMapIt
  • Autositemap $
  • Enarion phpSitemapsNG
  • Free Sitemap Generator
  • Neuroticweb.com Sitemap Generator
  • ROR Sitemap Generator
  • ScriptSocket Sitemap Generator
  • SeoUtility Sitemap Generator (Italian)
  • SitemapDoc
  • Sitemapspal
  • SitemapSubmit
  • Smart-IT-Consulting Google Sitemaps XML Validator
  • XML Sitemap Generator
  • XML-Sitemaps Generator

Yukarıda Google’ın önerdiği bazı siteleri sizlerle paylaştım. Google’ın bu konu ile ilgili paylaştığı diğer bilgiler için ve yukarıdaki site map oluşturuculara girmek için  https://code.google.com/archive/p/sitemap-generators/wikis/SitemapGenerators.wiki bu linkten ulaşabilirsiniz. 

Google Robots.txt dosyası ile ilgili daha fazla bilgi almak için https://www.eyupkaradayi.com/robots-txt-nedir/ içeriğime göz atabilirsiniz. 

Site Haritası Oluştururken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Sitemaps oluştururken bazı dikkat edilmesi gereken hususlar vardır. Bu hususlarda web sitenizin URL’lerinden, Sitemaps dosyasının nasıl kodlanacağına kadar birçok husus vardır. Sitemaps haritası oluştururken dikkat edilmesi gerekenler:

  • Sitemaps oluştururken, URL’leri düzgün bir şekilde kullanmalısınız. 
  • Sitemaps dosyalarınızı UTF 8 olarak kodlayın.
  • Sitenizde birden fazla dil seçeneği varsa,  her biri için farklı URL oluşturun. Hreafling açıklamalarından da yararlanmalısınız.
  • Bir Sitemaps’te 50.000’den fazla URL olmamalıdır. Sıkıştırılmış hali 10 MB’dan büyük olmamalıdır.
  • Web sitenizin mobil ve masaüstü sürümleri için farklı URL kullandıysanız, iki farklı Sitemaps oluşturmalı ve doğru işaretleme yapmalısınız.
  • Sitemaps’te kullandığınız harf işaretlerine dikkat edin. Türkçe karakter kullanmayın.
  • Site haritasına eklediğiniz sayfaların HTTP durumlarını kontrol etmelisiniz. Yönlendirme ve kırık bağlantıları Sitemaps dosyasına eklemeyin.
  • Robots.txt dosyasında engellediğiniz sayfaları Sitemaps dosyasına eklemeyin.

301 yönlendirme nedir? Diyorsanız https://www.eyupkaradayi.com/301-yonlendirme-nedir/ tıklayın.

 Eğer ki 404 kırık bağlantı nedir? Diyorsanız https://www.eyupkaradayi.com/404-kirik-link-nedir/ tıklayın.

Screaming Frog İle Site Haritası Nasıl Oluşturulur?

Öncelikle Screaming Frog aracından bahsetmek istiyorum. Screaming Frog aracı SEO araçları arasında en çok kullanılan araçlardan bir tanesidir. Bende SEO analizi yaparken ilk olarak Screaming Frog ile başlamaktayım. Screaming Frog aracı 500 URL’e kadar ücretsiz kullanabileceğiniz bir araçtır. Daha kapsamlı siteler için yıllık ücret karşılığında aracı premium sürümüne yükseltmeniz gerekmektedir. Şimdi sırada Screaming Frog ile sitemap oluşturma işlemini yapacağız.

  • ilk işlem olarak Screaming Frog’un web sitesine giderek SEO spider aracını indirmelisiniz. İndirme bittikten sonra bilgisayarınıza uygulamayı kurun.
  • Uygulamayı açın ve üst tarafta bulunan görev çubuğuna web sitenizin URL adresini yazarak taramayı başlatın. Start ile web siteniz taranmaya başlayacaktır. Web sitenizin hacmine göre kısa sürede tarama bitecektir. 
  • Tarama işlemi bittikten sonra üst tarafta yer alan Sitemaps tuşuna basın. Burada XML Sitemaps seçeneğine gidin.
site-haritasi-olusturma
  • Buraya tıkladıktan sonra birkaç soru soran açılır pencere denk gelmektedir. Burada web sitenize uygun seçenekleri işaretlemelisiniz. 
yeni-sitemaps
  • Web sitenizdeki resimler için ayrı bir sitemap oluşturmanızı tavsiye ederim. Ama sitenizde az görsel tek bir sitemap’e toplanabilir. Ayrı sitemaps için Images seçeneğine tıklayarak görseldeki ayarları yaparak export demelisiniz. 
site-haritasi-screaming-frog-ile-olusturma
  • Export tuşundan sonra web sitenizin Sitemaps’ini bilgisayarınıza kaydetmek için bir yer seçin ve kaydedin. 
  • Bir sonraki aşama oluşturulan Sitemaps’i Google Search Console’a gönderin. 

Sitemaps oluşturduktan sonra web sitenizin ana dizinine sitemaps’i ekleyerek tüm işlemler bitmektedir.

Sitemaps ile ilgili bilgileri okurken bu konu ile ilgili yazdığım tarama bütçesi yazıma https://www.eyupkaradayi.com/tarama-butcesi-nedir/ buraya tıklayarak göz atabilirsiniz.

Site Haritasını Google’a Gönderme

Site haritasını yukarıdaki araçlar ile veya Screaming Frog ile oluşturduktan sonra site haritasını Google’a göndermeniz gerekmektedir. Google’a göndermek için Google Search Console aracını kullanmalısınız. Aşağıda sizin için sitemap dosyanızı Search Console üzerinden Google’a gönderme adımlarını anlatacağım.

  1. İlk olarak Google Search Console aracına giriş yapın
  2. Sitemap dosyasını göndermek istediğiniz mülkü seçin
  3. Sol menüde bulunan “Dizin” sekmesinin altında “Site Haritaları sekmesine tıklayın. 
  4. Açılan sayfada “Yeni bir site haritası ekleyin” alanına sitemap dosyanızın adresini girin. Örnek olarak (https://www.eyupkaradayi.com/sitemap.xml)
  5. Son işlem olarak “Gönder butonuna basarak, dosyanızı Google’a gönderin. 

Google Search Console ile ilgili kapsamlı bilgi almak için https://www.eyupkaradayi.com/google-search-console-nedir/ yazıma göz atabilirsiniz. 

Sitemaps ile ilgili Google’ın yayınladığı https://developers.google.com/search/docs/advanced/sitemaps/overview?hl=tr bu makaleye göz atabilirsiniz. 

eyup

Ben Eyüp Karadayı, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Maliye Bölümü mezunuyum. Üniversitede KGGT topluluğu kurucu başkanlığını yaptım. Üniversitede Earnadoda SEO stajyeri olarak çalıştım. Sonra BYT Dokuma firmasında e-ticaret uzmanı olarak çalıştıktım. Şimdi firmalara SEO danışmanlığı vermekteyim.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu