SEO

Orphan Page (Yetim Sayfalar) Nedir?

Orphan Page, web sitesinde bulunan bir sayfanın hiçbir yerden bağlantısı olmaması durumuna denir. 

Google, Yandex, Bing gibi arama motorları sayfaları iki yoldan biri ile ulaşmaktadır. Bu iki yol:

  • Botlar, sayfaları başka bir sayfadan gelen bir bağlantı ile bulabilir
  • Siteye gelen botlar, XML site haritasında listelenen URL’ler üzerinden sayfayı bulabilir.

Google ve diğer arama motorlarının sayfanızı bulabilmesi için sayfayı taraması ve dizine eklenmesi gerekir.

İçindekiler

Orphan Page Neden Bir SEO Sorunudur?

Arama motorları bağlantılar veya site haritası aracılığı ile web sayfanızı bulamayabilir. Bu nedenle sayfalar dizine eklenmez. Dizine eklenmeyen sayfalar arama sonuç sayfalarında asla görünmez. 

Daha önceden kişiler Google’dan sayfalarını gizlemeye çalışarak anahtar kelime sıralamasında iyileştirme çalışmaları yapmışlardır. Bu çalışmaların tümüne Black Hat SEO çalışmaları denmektedir. Kesinlikle yapılmaması gereken bir işlemdir. Google, bu Black Hat SEO çalışmalarını farkettiğinde siteyi Spam olarak algılayacaktır. Böylelikle hiçbir anahtar kelimede sıralama alamayacaktır. 

“Orphan page sayfalardan uzak durun”

Orphan Page (Yetim Sayfaların) Zararları Nelerdir?

Web sitesine giren kullanıcılar, web sitesinin doğal yapısı ile orphan page sayfalarına ulaşamazlar. Bu nedenle o sayfalarda faydalı ve önemli bilgiler varsa boşa gitmiş olur. O sayfaya harcanan emek kayıp olacaktır. 

Orphan Page, sinir bozucu bir kullanıcı deneyimi oluşturabilir. 

Yetim sayfalara, belirli bir emek ve zaman harcanmıştır. Bu sayfaların Google’da ve web sitenizde kimseye ulaşmaması kadar kötü ne olabilir ki? SEO’nun asıl amacı web sayfalarının kullanıcılara ulaştırarak dönüşüm elde etmektir. Eğer ki sayfalar insanlara ulaşamıyorsa neden SEO çalışmaları yapılsın? Orphan Page sayfaların düzeltilmesi gerekir.

Yetim Sayfalar Neden Oluşur?

Yetim sayfalar farklı sebeplerden dolayı ortaya çıkabilir. 

  • Site mimarisinin yanlış kurgulanması
  • Sınırlı bir ömre sahip sayfaların süresinin dolması ve web sitesinde yayında olması
  • Sayfaların eski içerikten uzağa yönlendirilmesi
  • Yakın zamanda A/B testi yapılan sayfaların hala yayında olması
  • Site haritası oluştururken söz dizininde bir hata oluşması

Orphan Page Nasıl Bulunur?

Orhan Page, sayfalarınızın görünürlüğünü etkileyen sayfaları bulmak için çok fazla yöntem vardır. Ben, size iki araç kullanarak yetim sayfaları nasıl bulunacağını açıklayacağım. İlk olarak Screaming Frog aracı ile ikinci olarak Ahrefs aracı ile yetim sayfaları bulma yöntemini anlatacağım.

Screaming Frog ile Yetim Sayfalar Nasıl Bulunur?

Screaming Frog ile web sitesindeki sayfalar bulunabilir. Screaming Frog, en sık kullanılan SEO araçlarından bir tanesidir. Screaming Frog ile nasıl yapacağınızı adım adım görseller ile birlikte anlatacağım. 

  • Öncelikle Screaming Frog aracını açtıktan sonra, web sitenin taratılması gerekir.
  • Üst sekmede bulunana “Configuration” yazan sekmeden “Spider” seçeneğie tıklayın.

scremaing-frog-yetim-sayfa-bulma

  • Yeni bir sekme açılacak bu sekmede “Crawl” sekmesinin altında var olan “XML Sitemaps”  seçeneğinden, görselde bulunan kutuları işaretleyin. Kutulara tik attıktan sonra kutucukta biraz aşağıya gelin.  “Crawl These Sitemaps” kısmından sitemaps adresini girmeniz gereken bir alan açılacaktır. Bu alana sitemaps adresini ekleyin.

yetim-sayfa-bulma

  • Web sitenizin “Enter URL to Spider” kısmına yazıp tıklamanız ve analiz gerçekleştirmeniz gerekir. Bundan sonra ise “Crawl Analysis” bölümünde bulunan Start alanına tıklayın.

orhpan-page-bulma

  • Tarama işlemi tamamlandıktan sonra “sitemaps” sekmesine tıklayın. Açılan sekmenin sağ tarafında “Orphan URLs” bölümüne tıklandığı zaman web sitesinde bulunan tüm Orphan Page sayfaları bulabilirsiniz. ,

orhpan-page

Ahrefs ile Yetim Sayfalar Nasıl Bulunur?

Ahrefs aracı ile yetim sayfaları bulmak Screaming Frog aracına göre daha kolay bir şekilde bulabilirsiniz. Web sitenizdeki yetim sayfaları bulmak için Ahrefs aracını tercih edebilirsiniz. Ahrefs aracı ile yetim sayfaları bulmak kolaydır. Ahrefs ile yetim sayfaları bulmak için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz. 

  • İlk olarak Ahrefs aracı açmalı ve web sitesini taratmak için “Site Audit” bölümüne tıklamanız gerekmektedir. Web sitenizi daha önceden Site Audit yapmadıysanız yeni proje ekle seçeneğinden, eklemelisiniz. Web sitesi tarandıktan sonra “New Crawl” sekmesine tıklayarak tarama işlemi başlatılmalıdır. Tarama işlemi web sitenin hacmine göre değişkenlik gösterecektir. Web sitesi tarandıktan sonra sol menüden “Bulk Export” sekmesine tıklanılması gerekir.

ahrefs-yetim-sayfa-nasil-bulunur

  • Bulk Export sekmesine gelince, “view” bölümüne tıklandığında Orphan Page sayfalara ulaşabilir. Excel veya Google Sheet ile verileri dışarı aktararak hangi sayfaların yetim sayfa olduğuna göz atabilirsiniz. 

Ahrefs aracı ile web sitesi ile ilgili SEO hatalarına, metriklerine vb. tüm bilgilere ulaşılabilir. Ahrefs ile ilgili kapsamlı rehber için https://www.eyupkaradayi.com/ahrefs-nedir/ yazıma göz atabilirsiniz.

Yetim sayfalar ile ilgili daha fazla bilgi almak için SEJ firmasında içeriği incelemenizi tavsiye ederim. İçeriğe ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz.

Orphan Page Sayfaları Bulduktan Sonra Ne Yapılmalıdır?

Yetim sayfaları bulduktan sonra, yapılabilecek 3 farklı yöntem vardır. Bu yöntemler:

  1. Sayfalar yetersizse yenileme işlemi yapılabilir.Web sayfası yeterince iyi değilse sayfaya revize işlemi yapılabilir.
  2. Benzer bir sayfa oluşturarak link verilebilir. İlgili konu ile ilgili başka bir sayfa oluşturarak link çalışması yapılabilir. Ama başta Semantik SEO yöntemi ile yaklaşılırsa böyle bir ihtiyaç olmazdı.
  3. Web sayfası silinebilir. Web sayfası silinerek SEO çalışmalarına zarar vermesi engellenebilir. 

eyup

Ben Eyüp Karadayı, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Maliye Bölümü mezunuyum. Üniversitede KGGT topluluğu kurucu başkanlığını yaptım. Üniversitede Earnadoda SEO stajyeri olarak çalıştım. Sonra BYT Dokuma firmasında e-ticaret uzmanı olarak çalıştıktım. Şimdi firmalara SEO danışmanlığı vermekteyim.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu