SEO

Meta Açıklama Nedir?  Nasıl Yazılır?

Meta Açıklama, web sayfasının ne ile ilgili olduğunu arama sonuçlarında gösteren kısa bir metindir. Meta açıklamanın ingilizcesi meta description demektir. 

Arama motorlar, Kullanıcının aradığı şeyle ilgili sayfaları sıralarlar. Bu sayfa sıralamalarında web yöneticilerinin girdiği meta descriptionları sonuç sayfalarında göstermektedir. Google bazen web yöneticilerinin girdiği meta açıklamaları göstermez. Onun yerine web sitesinden seçtiği bir bölümü göstermektedir. 

Meta description artık sıralama faktörü değildir. Ama Dolaylı olarak sayfa içi SEO’ya katkı sağlamaktadır. 

Meta description, bir web sayfasının içerisine yerleştirilen özel bir html etiketidir.

<meta name= “description” connect= “Bu alana web sayfası ile ilgili güzel ve ilgi çekici birkaç cümle yazılmalıdır.”/> 

meta-aciklama-ornekleri

Bu görselde lc waikiki ve defacto’nun yazmış olduğu iki farklı meta description vardır. 

Meta Açıklaması Neden Önemlidir?

Meta description, kullanıcılar ile başlıktan sonra ilk etkileşime geçilen yerdir. Kullanıcılar bir arama sorgusu yaptığında karşılarına sayfalar çıkar. Bu sayfalarda kullanıcıların karşısına Başlıklar ve meta description ile çıkılmaktadır. Kullanıcını web sitesine tıklaması için başlıkların ve meta descriptionların ilgi çekici olması gerekmektedir. Bundan dolayı meta descriptionları dikkat çekici ve doğru olarak oluşturmalısınız. Böylelikle web sitenize insanları çekebilirsiniz.

7 Adımda İyi Meta Açıklaması Nasıl Yazılır?

Meta descriptionları, doğru şekilde yazmak için bilinmesi gereken bazı bilgiler vardır. Şimdi mükemmel meta description yazmak için 7 adıma göz atabilirsiniz.

  1.  Meta Açıklama Uzunluğu
  2. İçeriğin Dikkat Çekici ve Kısa Bir şekilde Özetini Çıkarın 
  3. Anahtar Kelime Kullanımı
  4. Harekete Geçirici Mesaj Kullanımı
  5. Her Sayfanın Benzersiz Meta Açıklaması Olmalı
  6. Kısa Cümleler ve Doğru Bilgi
  7. Harekete Geçirici Mesajı Kullanımda Aşırıya Kaçmayın

Site içi SEO ile ilgili daha fazla bilgi almak için https://www.eyupkaradayi.com/site-ici-seo-nedir/ yazıma göz atabilirsiniz.

  1. Meta Açıklama Uzunluğu

Meta desription yazarken ilk olarak karakter uzunluğuna dikkat edilmelidir. Meta description masaüstünde 155 karakter, mobilde 135 karakterden sonrası görüntülenmiyor. Çok güzel bir meta description yazdınız ama son cümle gözükmese çok kötü olur. Bundan dolayı ilk dikkat edilmesi gereken meta description uzunluğudur. Meta descriptionların 135 karakterden uzun yapmayın. Mobil kullanımı yaygın olduğu için 135 karakteri aşmayın. Google ve kullanıcılar uzun açıklamalardan hoşlanmaz.

  1. İçeriğin Dikkat Çekici ve Kısa Bir şekilde Özetini Çıkarın 

Meta descriptionlar sayfa içeriğinin kısa bir özetini çıkarmaktır. Hazırladığınız meta descriptionda kullanıcıların karşılacağı sayfa hakkında bilgi vermelidir. Bu bilgi kısa ve dikkate çekici olmalıdır. 

  1. Anahtar Kelime Kullanımı

Meta description yazarken dikkat edilmesi gereken bir diğer husus anahtar kelime kullanımıdır. Meta açıklamada çok sayıda anahtar kelime kullanımı spam olarak algılanabilir. Anahtar kelime ekleyeceğim diye meta açıklamanızı mahvetmeyin. Anahtar kelimeyi başta yazabiliyorsanız daha iyi olur. Anahtar kelimeye meta açıklamayı mutlaka ekleyip insanlara sayfanın ne hakkında olduğunu anlatmalısınız. 

  1. Harekete Geçirici Mesaj Kullanımı

Meta açıklamaların iyi yazılması ile ilgili en önemli maddeye geldik. Meta açıklamalarda harekete geçirici mesaj kullanarak web sitenize daha fazla trafik çekebilirsiniz. Harekete geçirici mesaja örnek olarak “sınırlı sayıda stok için tıklayın”, “Bayrama özel indirimleri kaçırmayın”, “Ücretsiz SEO analizi için tıklayın” vb. birçok harekete geçirici mesaj örneği vardır. 

  1. Her Sayfanın Benzersiz Meta Açıklaması Olmalı

Her sayfa için benzersiz meta descriptionlara sahip olmalısınız. Başta Ana sayfa ve kategori sayfaları olmak üzere tüm sayfalara meta descriptionları tek tek özenle girilmelidir. 

  1. Kısa Cümleler ve Doğru Bilgi

Meta descriptionları yazarken belirli bir karakter sayısı vardır. Bundan dolayı açıklamaları yazarken mümkün olduğu sürece kısa ve doğru cümleler kullanın. Cümleleri daha kısa nasıl olabileceğini kontrol edin.  Rakiplerin aynı sayfalar için neler yazdığına bakarak ilham alabilirsiniz.

  1. Harekete Geçirici Mesajı Kullanımda Aşırıya Kaçmayın

Yazdığınız açıklamalar kullanıcıları web sitenize ziyaret etmeye davet etmelidir. Ancak aşırıya kaçılması web ters tepki yapar ve tıklama sayısını azaltır. 

SEO ile ilgili yazımı okumak için https://www.eyupkaradayi.com/seo-nedir/ yazımı okuyabilirsiniz.

Meta Description Yazarken Dikkat Edilmesi Gereken Detaylar

  • Meta Description Dikkat Çekici Olmalı
  • Sade, yalın ve harekete geçirici olmalı
  • Kopya açıklamalar olmamalı
  • Anlamlı cümleler olmalı
  • Yazmak için yazılmamalıdır
  • Anahtar kelime içermeli
  • Okunabilir olmalı

Başarılı Meta Açıklama Örnekleri 

Erkek kot pantolon ile ilgili arama yaptığımda 3 farklı meta description açıklamasını sizlerle paylaşacağım.

  • “Erkek kot pantolon burada! Skinny jean, siyah kot, yırtık kot pantolon, erkek jean pantolon modelleri uygun fiyatları ile LC Waikiki’de! Hemen satın al!”
  • “Erkek jean, kot pantolon modellerine ulaşmak ve DeFacto’nun uygun fiyatlarından yararlanmak için hemen tıkla!”
  • “Erkek kot pantolon modelleri, onlarca renk seçeneği, uygun fiyat ve indirim fırsatlarıyla Hepsiburada’da! Tıkla, en ucuz erkek kot pantolon ayağına gelsin.”

Birbirinden farklı aynı kategorideki 3 başarılı meta descriptionları görebilirsiniz. Hem anahtar kelimeyi geçirmişler, hem call to action (harekete geçirici mesajı) vermişler. Gayet iyi yazılmış meta descriptionlardır. Sizde kendi siteniz için buradaki gibi açıklamalar yazabilirsiniz.

Google’ın anladığı meta etiketler ile ilgili daha fazla bilgi elde etmek için buraya tıklayabilirsiniz.

eyup

Ben Eyüp Karadayı, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Maliye Bölümü mezunuyum. Üniversitede KGGT topluluğu kurucu başkanlığını yaptım. Üniversitede Earnadoda SEO stajyeri olarak çalıştım. Sonra BYT Dokuma firmasında e-ticaret uzmanı olarak çalıştıktım. Şimdi firmalara SEO danışmanlığı vermekteyim.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu