SEO

404 Kırık Link Nedir? 

404 Kırık link, bir kullanıcı tarafından belirli nedenlerle bulunamayan veya erişilemeyen bir web sayfasıdır.

Bir kullanıcı bir bağlantıya tıkladığında, bu sayfa kırık bağlantı ise bir hata mesajı alır. Bozuk bağlantılar kullanıcılarda kötü izlenim bırakır. Web site geliştiricileri tarafından veya web yöneticileri tarafından düzeltilmesi gerekir. Bozuk bağlantıların ingilizcesi Broken link’tir. Kırık linklere “kopuk köprü” veya “ölü bağlantı” olarakta bilinir. 

İçindekiler

Kırık Linkler Neden Önemlidir?

Kırık linkler Google arama sonuçlarını yani SEO’yu etkilemektedir. Ama genel SEO’yu etkilemez. Yani şöyle diyebiliriz 200’den fazla sıralama faktöründen bir tanesidir. Ama yapılmazsa sıralama kaybedileceği anlamına gelmez. Tek bir sayfada çok fazla kırık bağlantı olması sitenin ihmal edildiği anlamına gelmektedir. Google sitenin kalitesini belirlemek için  Arama Kalitesi Derecelendirme Yönergelerinde olan bozuk bağlantıları kontrol eder. Kırık bağlantı hatalarını hızlı olarak düzeltildiğinde Google yüksek kaliteli bir web siteyi sürdürebilirsiniz.

  • Kullanıcı siteyi hemen terk eder
  • Web sitesinde hemen çıkma oranı artar
  • Google Botlar siteyi tarama sıklığı azalır
  • Tarama bütçesinde gereksiz yer kaplar
  • İnsanlarda Marka hakkında güvensizlik hissi oluşturur
  • SEO çalışmalarında sıralama kaybettirebilir.
  • Kırık linkler SEO çalışmalarına olumsuz etki yapar

Kırık Linkler Neden Olur?

Kırık linkler neden olduğunu hiç düşündünüz mü? Kırık linklerin oluşmasının birçok çeşitli nedeni vardır. Kırık bağlantıların oluşma nedeni aşağıda tek tek verilmiştir.

  • Web sitesi yöneticisinin yanlış veya eksik URL girmesi 
  • Web sitesinin URL yapısı yönlendirme olmadan değişmesi. Daha önceden verilen bağlantılara tıklandığında 404 kırık link oluşmasına neden olmaktadır. 
  • Harici sitenin artık kullanılmaması veya kalıcı olarak taşınması  kırık bağlantı hatasına neden olur.
  • Web sitesinde paylaşılan içeriklerin silinmesi veya taşınması (Pdf, Google Döküman, Google Sheet vb.) broken linkin oluşmasına sebep olur.
  • Web sitesinde yazılımsal hatalar (HTML,CSS, Javascript eklenti paraziti) nedeni ile oluşabilir.
  • Güvenlik duvarı nedeni ile dışarıdan izin verilmemesi nedeni ile oluşabilir.

Kırık Link Tespiti Nasıl Yapılır?

Kırık link tespit etmek için çok fazla araç vardır. Broken linklerini tespit etmek için ücretli ve ücretsiz araçlar vardır. Ücretli olan araçlar broken linkler dışında birçok bilgi vermektedir. Kırık linkleri tespit edebileceğiniz araçlar aşağıda verilmiştir. Link tespiti için web site adresini aşağıdaki araçların birinde aratılmalı. Bu araçlarda web sitesinin domaini aratınca hatalar çıkacaktır. 

Kırık Link Tespit Etme Araçları Nelerdir?

  • Ahrefs (ücretli)
  • Semrush (ücretli)
  • Screaming Frog SEO Spider (ücretsiz versiyonu var)
  • Google Search console (ücretsiz)
  • WordPress eklenti (site wordpress tabanlı ise kullanılabilir)
  • Broken Link Check (ücretsiz versiyonu var)
  • Dr. Link Check (ücretsiz versiyonu var)
  • Check My Links (Chrome eklenti)
  • W3C Link Checker (ücretsiz versiyonu var)
  • Link Whisper (ücretli)

Ahrefs

Ahrefs SEO analiz aracı ile kırık bağlantıları tespit etmek oldukça kolaydır. Ahrefs’in ücretsiz sunduğu versiyonu web sitesinin analizi yapılabilir. Ahrefs aracı ile ücretsiz olarak kırık bağlantı aracı için buraya tıklayabilirsiniz. Bu sayfada kırık bağlantı denetçisini seçerek analizi yapabilirsiniz. 

kirik-link-ahrefs-denetimi
kirik-baglanti-ahrefs-kontrolu

Ahrefs’i kapsamlı olarak kullanmak için https://www.eyupkaradayi.com/ahrefs-nedir/ yazıma göz atabilirsiniz.

Semrush 

Semrush aracıda aynı Ahrefs aracı gibi sadece kırık bağlantıları dışında birçok farklı teknik SEO hatalarını göstermektedir. Semrush ücretsiz olarak 10 domain aramasına izin vermektedir. Semrush’ın ücretsiz versiyonu için buraya tıklayın. Semrush aracında site denetimi yaparak broken linklere ulaşabilirsiniz.

Screaming Frog

Screaming Frog, en popüler SEO araçlarından bir tanesidir. Ücretsiz versiyonu 500 linke kadar web sitesini taramaktadır. Screaming Frog kullanmak için buraya tıklayarak indirebilirsiniz. Web sitenizi Screaming Frog web sitesinin birçok  Teknik SEO analizi yapılabilir. 

screaming-frog-kopuk-baglanti
screaming-frog-olu-baglanti

W3c Link Checker

W3C Ücretsiz Olarak kırık link tespit araçlarından bir tanesidir. Kırık bağlantıların tespit edilmesi oldukça kolaydır. W3C link Checker aracına buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. Kırık bağlantıları tespit etmek için domaini girmeniz ve aratmanız yeterli olacaktır. Web sitesinde kırık bağlantılar varsa kırık bağlantılara sizlere gösterecektir. 

WordPress

WordPress tabanlı web sitelerinde, Hatalı linkleri tespit etmek için wordpress eklentisi kullanmak mümkündür. Broken Link Checker eklentisi ile kırık linkleri 3 bin bağlantıya kadar web sitenin taramasını yapabilirsiniz.  

Google Search console

Google Search console, Google tarafından ücretsiz olarak sunulan bir araçtır.  Tüm web siteleri için Google Search Console aracı kullanılmalıdır. Bu araç web sitesinde yer alan hataları tespit etmektedir. Kırık bağlantıların tespiti de yapılabilmektedir.  

Google Search Console mülkünüzü açın. Sol admin panel üzerinden kapsam seçeneğini seçin. Kapsam seçeneğinde 4 farklı seçenek çıkacaktır. Hariç bırakıldı seçeneğini ve gösterimleri aktif edebilirsiniz. Alt tarafta yer alan URL listelerini kontrol edebilirsiniz. 404 hataları varsa burada çıkmaktadır. Eskiye dönük bilgilerde çıkmaktadır.

Google Search Console üzerinden başka bir denetim şekli ise, Sol sekmeden Ayarlar seçeneğine tıklayın. 

Yukarıdaki sayfada Yanıta Göre > “Bulunamadı (404)”  seçeneğine girilmelidir.

Buraya girilerek 404 bulunamadı hatalarının tamamı çıkmaktadır. 

Google Search Console ile ilgili https://www.eyupkaradayi.com/google-search-console-nedir/

yazıma göz atabilirsiniz. 

Kırık Link Nasıl Düzeltilir?

Kırık linklerin nasıl düzeltilirden önce neden önemli olduğu, nasıl kontrol edileceği ve niçin oluşturulduğunu anladıktan sonra şimdi nasıl düzeltileceğine göz atacağız. Kırık bağlantıları tespit işleminden sonra aşağıdaki adımları sırası ile takip ederek kırık linkleri düzeltebilirsiniz.

  1. Kırık olan linkleri bir excel listesi halinde toplayın
  2. Kırık bağlantıları, ve kırık bağlantıların yerine konulacak linkleri veya yeni versiyonları ile eşleştirme yapın
  3. Excelde eşleştirme işlemleri bittikten sonra 301 yönlendirme işlemleri ile var olan ölü bağlantıları eşleştirilen yeni linklere yönlendirme yapın.
  4. Burada Ftp üzerinden veya wordpress üzerinden yönlendirme işlemi gerçekleştirebilirsiniz. WordPress için Redirection eklentisini kullanabilirsiniz.
  5. Yönlendirme işlemi bittikten sonra Google Search Console paneline giriş yaparak eski ölü bağlantıları “URL Kaldırma” işlemini uygulayarak kaldırabilirsiniz.
  6. Tüm işlemler bittikten sonra eski bağlantılarınızı kontrol edin. Yönlendirme gerçekleştirdiğiniz bağlantılar için HTTPS Status kontrol araçlarını kullanın. Bu araçlarda 301 > 200 yönlendirme kodu olduğundan emin olun. 

Kırık bağlantılarınızı yönlendirme ile sağlıklı bir şekilde ortadan kaldırıldı. 404 kırık bağlantılar yerine yönlendirme yaparken o sayfaya alınan backlinkleri yeni sayfaya yönlendirmeyi unutmayın! Daha önceden elde edilen backlinkleri tekrar almazsanız sıralama kaybı yaşayabilirsiniz. Özellikle web sitesi taşırken yönlendirmelerden kaynaklı unutulan geri bağlantılar nedeni ile ciddi trafik kayıpları yaşanabilmektedir.

Yönlendirme Hatası Nedir?

Kırık bağlantıları yönlendirme yaparken, En sık karşılaşılan hatalardan bir tanesi yönlendirme zinciri hatasıdır. Kırık bağlantıları yönlendirme yaparken dikkat etmelisiniz.

eyupkaradayi.com/404-kirik-link-nedir url’ini > eyupkaradayi.com/broken-link-nedir 

adresine yönlendirme yapıldıktan belli bir zaman sonra,

eyupkaradayi.com/broken-link-nedir >  eyupkaradayi.com/olu-baglanti-nedir

şeklinde yönlendirme yaptığım zaman yönlendirme zinciri yapmış olurum. Çünkü daha önce bir defa daha yönlendirme yapmıştım. Bu şekilde yönlendirme yaparsam web sitesinin hızı ve sayfa açılış hızı yavaşlar. Yönlendirme zinciri yapmamaya dikkat edin.

eyup

Ben Eyüp Karadayı, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Maliye Bölümü mezunuyum. Üniversitede KGGT topluluğu kurucu başkanlığını yaptım. Üniversitede Earnadoda SEO stajyeri olarak çalıştım. Sonra BYT Dokuma firmasında e-ticaret uzmanı olarak çalıştıktım. Şimdi firmalara SEO danışmanlığı vermekteyim.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu