SEO

Google Disavow Tool Nedir?

Google Disavow Tool, web sitenize diğer yerlerden aldığınız bağlantılardan zararlı linkleri Google’a bildirmek için kullanılan bir araçtır. Türkçesi “Geri Bağlantıları Reddetme Aracı” olarak bilinir. 

Bu aracı SEO yöneticileri sıklıkla kullanıyor. Aranma hacmi yüksek anahtar kelimelerde SEO çalışmaları yaparken, rakip firmadaki SEO yöneticileri tarafından “etik dışı” zarar veren bağlantılar sitenize yönlendirilebilir. Böyle bir durumla karşılaşabilir veya kendi aldığınız bağlantıların yararlı mı zararlı mı olduğunu belirli aralıklarla kontrol etmelisiniz.

Belirlediğiniz zararlı bağlantıları Google Disavow Tool ile kolaylıkla Google’a bildirebilirsiniz. 

İçindekiler

Google Disavow Tool Neden Önemlidir?

Google Disavow Tool, aracı önemli olarak Google tarafından yayınlanan bir araçtır. Bu araç web sitenizde yapılan anti SEO çalışmalarına karşı uygulanan en kritik yöntemlerden bir tanesidir.

Web siteniz trafik alırken bir anda trafiğiniz kayboldu mu? Bunun bazı nedenleri olabilir. Siteniz büyük ihtimalle Spam altındadır. Spam nedenlerinden biri web sitenize gelen zararlı bağlantılar olabilir. Gelen bağlantıları kontrol etmelisiniz.

Google Disavow Tool aracı, web sitenize rakip firmalardan etik dışı bağlantı gönderebilir. Bu gelen bağlantılar veya web sitenize dışarıdan gelen zararlı bağlantıları tespit edilmeli. Zararlı bağlantıları Disavow Tool ile reddedebilirsiniz.

Zararlı Backlinkleri Tespit Etme Nasıl Yapılır?

Backlink analizini yaptınız ve anlamlı bir liste çıkarttıktan sonra; web sitenin büyüklüğüne göre belki yüzlerce belki binlerce backlinke sahip olan siteler vardır. Bu sitelere gelen backlinkleri tek tek incelemek oldukça zaman alır ve oldukça yorucu olur. Bu noktada genellikle ücretli SEO araçlarını kullanmaktayız. 

Ben genellikle burada Ahrefs ve Semrush aracını kullanmaktayım. Tabi ki diğer SEO araçları da kullanılabilir. Bu araçlarda backlink analizini yaptıktan sonra filtreleme yöntemi ile kontrol etmekteyim. Bu filtreler:

  1. DA otoritesi kaç olduğuna bakıyorum.
  2. Web sitesi ile ilgili bir sektör olup olmadığını kontrol ediyorum.
  3. Bağlantının diğer web sitelerine ne kadar bağlantı verdiğini kontrol ediyorum.
  4. Web sitesine gelen trafiği kontrol ederim.
  5. Sayfa reytingine bakarım. 
  6. Dil seçeneğine bakarım.
  7. Backlink statüsüne bakarım.

Türkiye’de genellikle web sitesi sahipleri, Yurt Dışından gelen bağlantıları filtreleyerek direk reddeder. Burada sosyal medyadan gelen bağlantılarda olmaktadır. Böyle yapılınca Facebook, twitter vb. sosyal ağlardan gelen bağlantıları direkt reddetmiş olunmaktadır. Dil olarak filtreledikten sonra, direk reddedilmemeli burada web diğer filtrelemelere bakılmalıdır.

Ben genellikle Ahrefs veya Semruh’tan Google Sheet veya Excel’e verileri çekiyorum. Excel üzerinde oynamalar yapıyorum. Öncelikle yan sekmeler açarak filtreler eklemekteyim. Burada detaylı bir şekilde analizi yapmaktayım.

Backlink ile ilgili daha fazla bilgi almak için https://www.eyupkaradayi.com/backlink-nedir/ yazıma göz atabilirsiniz. 

Eğer ki backlink alımını nasıl yapacağınızı bilmiyorsanız; https://www.eyupkaradayi.com/backlink-alirken-nelere-dikkat-edilmelidir/ bu yazıma göz atabilirsiniz.

Google Disavow Aracı Ne Zaman Kullanılır?

Disavow Aracı şu zaman veya bu zaman kullanılır desem yanlış olur. Disavow Aracı ne zaman ihtiyaç olursa o zaman kullanılır. Web sitenizin Disavow Aracına ihtiyaç duyacağı zamanlar:

  1. Spam içerik bulunduran web sitelerinden bağlantı geldiği zaman,
  2. Backlink satmak amaçlı kurulan web sitelerinden bağlantı geldiği zaman,
  3. Google tarafından indexlenmeyen sitelerden bağlantı alındığı zaman,
  4. Kötü amaçlı yazılım ve virüs içeren web sitelerinden bağlantı geldiği zaman,
  5. Google tarafından web siteniz spam altına alındığı zaman

Umarım son maddeye gelene kadar Disavow aracını kullanırsınız. Web sitesi Google tarafından spam olarak işaretledikten sonra tekrar sıralama alması çok daha fazla emek ve zaman gerektirir. 

Google Disavow Aracı Nasıl Kullanılır?

Evet en önemli soruya geldik. Google Disavow kullanımı;

Google Bağlantı Reddetme aracında isterseniz domainden gelen tüm bağlantıları isterseniz sadece o bağlantıyı reddetme şansınız vardır. Sadece o bağlantıyı reddetmek için:

#abc.com/seo 

Bu örnekte abc sitesinden SEO tarafından gelen tüm bağlantıları reddetmiş olunacak. Web sitesinden gelen tüm bağlantıları reddetmek için:

domain:abc.com

Bu şekilde yapılırsa web sitesinden gelen tüm bağlantılar reddetmiş olunacak. İki sayfa birden reddetme şansınız var. Bunun için alt alta domain isimlerini yazmalısınız. Örnek olarak:

domain:abc.com

domain:zzz.com

domain:aaa.com

domain:bbb.com

gibi reddetme işlemini yapabilirsiniz. “#” işareti ile not ekleyebilirsiniz. 

Listenizi hazırladıktan sonra;

Google aracına girmeniz gerekmektedir. Bu araca maalesef Google Search Console üzerinden açılmamaktadır. Google’a Google Disavow Tools diye aratarak veya 

https://search.google.com/search-console/disavow-links?utm_source=wmx&utm_medium=deprecation-pane&utm_content=disavow-links-main

Bu link üzerinden ulaşabilirsiniz. 

google-disavow-tool-backlink-reddetme

Daha önceden hazırlamış olduğunuz txt dosyanızı yukarıda bulunan “reddetme listesi yükleme” tuşuna basarak buraya yükleyebilirsiniz.

eyup

Ben Eyüp Karadayı, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Maliye Bölümü mezunuyum. Üniversitede KGGT topluluğu kurucu başkanlığını yaptım. Üniversitede Earnadoda SEO stajyeri olarak çalıştım. Sonra BYT Dokuma firmasında e-ticaret uzmanı olarak çalıştıktım. Şimdi firmalara SEO danışmanlığı vermekteyim.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu