SEO

Backlink Nedir?

Backlink, web sitesine diğer web sitelerinden ücretli veya ücretsiz olarak alınan bağlantıların tümüne denir. Backlink sadece web sitelerinden alınmaz. Sosyal medya vb. diğer kanallardan da backlink alınabilir. 

Backlink, Arama motorlarında daha üst sıralarda çıkmak için alınır. Bunun nedeni backlink, arama motorlarının gözünde referans gibidir. A sitesinden B sitesine backlink alındığı zaman arama motorlarına bir mesaj gönderilmektedir. Bu mesaj şu şekildedir: A sitesi B sitesi için, B sitesi site güvenilir, kaliteli bir site demektir. 

Alınacak backlink sizin web sitenize göre daha popüler, daha çok trafik alan sitelerden alınmalıdır. Referans örneğine dönecek olursak, Bir öğrenci staj yaptığı yerde üç farklı kişiden referans alacak;

⦁ Pazarlama uzman yardımcısından

⦁ Pazarlama uzmanından

⦁ Pazarlama müdüründen

Tabi ki pazarlama müdüründen referans almak daha iyidir. Backlinkte’de aynı şekildedir. Web sitesine alınacak backlink’te, web sitesinin sektörü ile alakalı popüler sitelerden alınmalıdır. 

İçindekiler

Backlink Neden Önemlidir?

Backlink asıl alma nedeni alınan backlink sayesinde daha fazla trafik elde etmektir. Doğru backlink alarak trafik elde etmek mümkün. Baclink alarak sadece trafik elde edilmez. Google’ın web sitesi hakkında güvenirliği artar.  Web sitenin aramalarda trafiği artar. Alınan web sitesinden siteye trafik alınır. 

Backlink alırken en çok fayda sağlayan backlink web sitesi ile alakalı alınan backlinklerdir. Web sitenin sektöründeki başka bir siteye link vermeden sizin web sitenize backlink veriyorsa bu çok değerlidir. Web sitenin sektörü ile alakalı backlink alınamıyorsa başka sektörden backlink alınmalıdır. Web  sitenin sektörü dışında alınan backlinklerin web sitenin pagerank değerine göre değeri belli olacaktır. Pagerank değeri Ahrefs aracı üzerinden öğrenilebilir.  

Backlink neden önemlidir? Web sitesine etkileri aşağıda verilmiştir.

⦁ Arama motorları web siteyi otoriter bir site olarak konumlandırır

⦁ Web sitesi sıralaması iyileşecektir

⦁ Marka bilinirliği artar

⦁ Backlink ile gelen trafik artar

⦁ Organik olarak gelen backlink sayısı artar

Backlink Türleri Nelerdir?

Sadece bir şekilde backlink alınmaz. Web sitesine birçok backlink alma yöntemi vardır. Bu yöntemler aşağıda detaylıca belirtilmiştir.

Nofollow Bağlantı

Bağlantılar bir web sitesine verilen referans gibi olduğunu herkes bilmektedir. Ama bir web sitesine bağlantı verilmesi gerekiyor ama referans olarak göstermek istenmiyor. Bunun bir çözümü var. Nofollow bağlantıları ile bu sorun çözülür.

Nofollow bağlantıları, Google ve diğer arama motorlarına takip edilmemesi gerektiğini söylemektedir. No follow bağlantısı rel=”nofollow” bağlantısı kullanılmalıdır. Bu bağlantılar PageRank’i geçirmezler. (PageRank, Google’ın bir sıralma algoritmasıdır.)

Nofollow bağlantısı aşağıdaki gibi gözükecektir;

<a href=https://www.eyupkaradayi.com/”rel=”nofollow”>bu bağlantı bir nofollow bağlantı</a> şeklinde takip edilmeyen bir bağlantı olarak girilmelidir. 

Google, 2019 Eylül ayında nofollow özelliğini geliştirdiğini duyurdu. Takip edilmeyen bağlantı yani nofollow bağlantılar PageRank’i geçmemektedir. Bu bağlantılar arama motorlarında daha üst sıralarda çıkmaya yardımcı olmaz. 

Dofollow Bağlantı

Dofollow bağlantı takip edilen bir bağlantı anlamına gelmektedir. Nofollow’un tam tersi şekilde Dofollow bağlantıları izlenebilir. Dofollow bağlantıları referans, bu site güvenli olduğunu arama motorlarına iletmektedir. Bu bağlantılar PageRank’i aktarmaktadır. Dofollow bağlantıları şu şekilde gözükür:

< a href=https://www.eyupkaradayi.com></a> şeklindedir. 

UGC Bağlantıları

UGC bağlantıları 2019 yılında tanıtılmıştır. UGC bağlantıları kullanıcı tarafından oluşturulan içerik manasına gelmektedir. UGC bağlantıları blog, forum bağlantılardan gelen bağlantılardır. Bu bağlantılar Google’a bir web yöneticisinin değil, bir web sitesi kullanıcı tarafından oluşturulduğunu söyler. Bir UGC bağlantısı şu şekilde görünmektedir:

<a href=https://www.eyupkaradayi.com/”rel=”ugc”>  Bu bağlantı bir UGC bağlantısı</a>

Ücretli veya Sponsorlu Bağlantılar

Web sitesi için bazen ücretli ve sponsorlu bağlantılar alınır.  Bu bağlantılar içeriğin tanıtılması veya ürünün incelenmesi için ödeme yapılır. Google’a bu bağlantının ücretli olduğunu göstermek için rel=”sponsor” etiketi kullanılmalıdır.  Sponsorlu bir bağlantı şu şekilde görünecektir:

<a href=www.eyupkaradayi.com/rel=”sponsor”>Bu bir sponsor bağlantısı</a>

Yüksek Otoriteli Bağlantılar

Yüksek otoriteli bağlantılar, günlük olarak çok fazla ziyaretçi alınan web sitelerinden bağlantı almak demektir. Yüksek otoriteli bağlantıların alma sebebi yazımın başında belirttiğim gibi referansı pazarlama müdürden almak gibidir. Çünkü pazarlama müdüründen alınan referans daha fazla intiba bırakacaktır. 

Normal bir vatandaşın Cumhurbaşkanı hakkında konuşması hiç kimsenin ilgisini çekmez. Ama Cumhurbaşkanın normal bir vatandaş hakkında konuşması, vatandaş için ilgi çekici olmaktadır. Google’da bu şekilde çok fazla trafik alan web sitelerinden kendi web sitesine bağlantı oluşturulmalıdır. Bu bağlantılar web sitenin daha üst sıralarda çıkmasını sağlar. 

Bir web sitenin popüler olup olmadığını anlamanın bazı yolları vardır. Bu yollardan birincisi SEO yazılımlarında PageRank’e bakmak. Sadece Page’Ranke bakarak karar verilmemelidir. O web sitesine giderek bu web sitesi gerçekten güvenli olup olmadığı kontrol edilmelidir.

Doğal Olmayan Bağlantılar

Web sitesine gelen tüm bağlantılar olumlu olmayabilir. Doğal yolla gelen bağlantılar genellikle düşük kaliteli bağlantılardır. Düşük kaliteli bağlantılar genellikle web sitesi sıralamalarına zarar verebilir.

Doğal olmayan bağlantılar güvenilmez sitelerden gelir. Bu bağlantılar Google’ın web yöneticisini doğrudan ihlal etmektedir. Yalnızca web sitenin sıralama değişikliğini amaçlar. 

Doğal olmayan bağlantılar nofollow işareti eklenmemiş bağlantılardır. Bu bağlantılar genellikle altbilgi bağlantılardan veya tam eşleşme bağlantı metni içeren doğal olmayan zararlı bağlantılardır. 

Web sitesine alınan backlinklerin hepsini istenildiği zaman denetlenebilir. Gelen bağlantıların yararlı mı (alınan bağlantılar) zararlı mı olduğu kontrol edilebilir. Bunun için 2 yöntem vardır. Birincisi ücretli SEO araçlarından yararlanmak. İkincisi Search Console üzerinden gelen bağlantıları kontrol etmektir. 

Zararlı bağlantıları bulduktan sonra bir excel hazırlayarak Google Disavow Tool aracına gönderilmesi gerekir. Bu işlemi yapma nedeni Google’a gelen bağlantıların reddedildiğini bildirmektir. 

Backlink Nasıl Alınır?

Web sitelerine backlink almak gerekiyor. Ama backlink alırken belirli bir siteden toplu olarak backlink alımı çok yanlıştır. Backlink alırken buradan alınan bağlantılarda insanlar siteye giriş yapacak mı? Eğer ki insanlar web sitesine geliyorsa gerçekten faydalı bir backlinktir. Tabi burada alınan sitenin PageRank’i (popülerliği) de önemlidir.

Backlink alırken dikkat edilmesi gereken noktalar:

⦁ Web sitenin PageRank değeri (popülerliği) 

⦁ Alınan bağlantı ile web sitesine gelen kullanıcılar vakit geçirmeli

⦁ Bağlantı alınan sitenin ileri tarihte bağlantıyı silmediğinden emin olmak

En doğru backlink almak için 9 yöntem:

⦁ Sosyal medya kullanmak

⦁ Gökdelen tekniği kullanmak

⦁ Kırık linkleri kullanmak

⦁ Forum sitelerini kullanmak

⦁ Tanıtım yazıları kullanmak

⦁ Bağlantı boşluğu analizi yapmak

⦁ Google Haritaları kullanmak

⦁ Dizinleri kullanmak

⦁ İş birliği bağlantıları

⦁ Dijital halkla ilişkileri kullanmak

  1. Sosyal Medya Kullanmak

Sosyal medyada gönderileriniz ile web sitesine bağlantı göndermek en önemli backlink yöntemlerinden bir tanesidir. Sosyal medyadan gelen bağlantıların kalitesi çok yüksektir. Sosyal medya ile çok hızlı büyüyen birçok firma vardır. Sosyal medyadan sıklıkla web sitesine tıklama gelmektedir. Sosyal medya kanalları ne kadar büyük olursa o kadar fazla siteye kullanıcı gelir. Paylaşılan gönderilerde web sitesine dahili bağlantı göndererek backlink oluşturulmalıdır. 

Sadece İnstagram ve Facebook sosyal medya kanalları yok. Onun dışında birçok sosyal medya kanaları var. Twitter, Pinterest, Youtube, Telegram, Tiktok vb. birçok kanal vardır. Önemli olan hedef kitlenin nerelerde vakit geçirdiğini bulmak.  Hedef kitlenin nerelerde vakit geçirdiği yerlerden bağlantı sağlanırsa siteye trafik gelecektir. 

   2) Gökdelen Tekniği Kullanmak

Gökdelen tekniğini kullanmak kısa sürede fayda sağlamaz. Ama uzun vadede çok fayda sağlayacaktır. Gökdelen tekniği oluşturulan içeriklerin gerçekten çok kaliteli olmalıdır. Gökdelen taktiği:

⦁ Çok sayıda bağlantı almış bir içerik bulunmalı

⦁ O içerikten daha iyi içerik oluşturulmalı

⦁ Oluşturulan içeriği o içeriğe bağlantı veren sitelere tanıtmak

Başarılı olmuş bir içeriğin daha iyi yazılması hedeflenmektedir. Bu yöntemin başarısız olma şansı zordur. Çünkü yurtdışında Brian Dean tarafından kanıtlanmış bir Backlink stratejisidir. 

Bu teknik ile organik trafiklerde gerçekten fark oluşturabilir. Rekabetçi anahtar kelimelerde web sitenin sıralama sahibi olmasını sağlamasında ciddi katkı sağlar. Burada en önemli olay kaliteli içerik oluşturmaktır. İçeriğe 3 şekilde bakılmalıdır bunlar:

⦁ Uzunluk, en az rakipte ki kadar içeriğin uzun olması

⦁ Derinlik, Alt başlıklara değinmek (konuyu detaylıca açıklamak)

⦁ Görseller, insanlara fayda sunan görsel sayısı

3) Kırık Linkleri Kullanmak

Kırık bağlantıları kullanmak, web sitesine gelen bağlantıların 404 sayfalara gelmesidir. Daha önceden var olan sayfa için bağlantı alınmıştır. Bu sayfa ilerleyen zamanlarda sayfa silinmiştir. Bu sayfa 404 etiketi almıştır. 404 alan sayfalara gelen bağlantılar web sitesine fayda sağlamamaktadır.  

Web sitesinde böyle sayfaları bulunmalıdır. Önceden burada hangi sayfa olduğu öğrenilmelidir. 404 sayfası ile ilgili benzer bir içerik varsa daha önceden alınan bağlantı o içeriğe yönlendirilmelidir. Eğer ki benzer bir içerik yoksa yeni bir içerik üretilmelidir. Böylelikle o bağlantı pasif haldeyken aktif hale gelmiş olur. Bu stratejiyi kullanarak kısa sürede mükemmel bağlantılar oluşturulabilir. Hem web sitesine trafik açısında fayda sağlanır. Hem de bozuk linklerin bulunması azalarak kullanıcı deneyimi iyileştirilir.

Kırık bağlantıları bulmak için Ahrefs aracında Outgoing links > Broken links üzerinden ulaşılabilir. 

4) Forum Sitelerini Kullanmak

Forum siteleri ile web sitesine backlink alınabilir. Web sitesinin sektörü ile ilgili forum siteleri bulunmalıdır. Forum sitelerinde sorulan sorulara profesyonel olarak cevap vererek forumda ki insanları web sitesine yönlendirilebilir. 

Sektör ile ilgili yeni forumlar açarak forumda detaylı ve kaliteli içerikler yayınlayarak bağlantı alınabilir. Forumdan gelen kişiler web sitesine gelip gelmediği kontrol edilmelidir. Web sitesine gelen kullanıcıların vakit geçirip geçirmediği kontrol edilmelidir. Bağlantıdan insanlar web sitesine gelmiyor veya sitede vakit geçirmiyorsa, o bağlantılar ya silinmeli ya da revize edilmelidir. 

5) Tanıtım Yazıları Kullanmak

Web sitesinin sektörü ile ilgili tanıtım yazıları ile backlink alınmasıdır. Markanın sektörü ile ilgili blog sayfaları bulunmalıdır. Bulunan sitelerde, site yöneticileri ile görüşmelidir. Burada detaylıca kaliteli bir tanıtım yazısı yayınlatılmalıdır. Yayınlanan yazılarda marka övülmeli ve web sitesine yönlendirilmelidir. 

Örnek olarak ev tekstili ile ilgili bir e-ticaret sitesi için backlink yazısı yazılması gerekmektedir.

Bunun için forum ve blog siteleri bulunması gerekir. Bu siterler:

⦁ Kızlar Soruyor

⦁ Kadınlar Kulübü

⦁ Kadın

⦁ Pudra

⦁ Kadın Bilir

Yukarıdaki vb. sitelerin yöneticileri ile görüşerek, web sitesine backlink alınmak istendiği söylenmelidir. Anlaşma yapılan sitelerden bağlantı alınmalıdır. Alınacak bağlantılarda gerçekten hedef kitlenin dikkatini çekecek bilgiler verilmelidir. Ev tekstilinde verilebilecek bir örnek olarak bu yılın modası ile ilgili bilgiler verilmelidir. Yılın modası içerisinde 1-2 tane markanın ürünü göstermelidir. Ürünü gösterilen ürünün altına diğer ürünleri görmek için web sitesi bağlantısı eklenmelidir. Call To Action (Harekete geçirici mesaj) ile desteklenmelidir. 

Böyle bir backlink yazısı hazırlandığı zaman öncelikle düşünülmelidir. Bu bağlantıya burada gezen kullanıcılar tıklar mı? Eğer ki tıklarsa vakit geçirir mi? Vakit geçirirse mükemmel bir bağlantı alınmıştır. Tabi ki bu bağlantı ara ara kontrol edilmelidir. 

6) Bağlantı Boşluğu Analizi Yapmak

Bağlantı boşluğu analizi yapmak, sektördeki rakip firmalara bağlantı veren ama sizin web sitenize bağlantı vermeyen siteleri bulmaktır. Bu siteleri bularak o sitelerden bağlantı almaya çalışmaktır. Böyle sitelerden bağlantı alarak rakiplerin sizin önünüze geçmesi engellenir. Çünkü arama motorları hangi web sitenin daha üst sırada olduğu ile ilgilenmez. Arama motorları için önemli olan kullanıcılara, iyi bir deneyim yaşatmaktır.

Semrush aracı ile rakipler ile bağlantı boşluğu analizi yapılabilir. Semrush aracına girerek “Backlink Gap Tool” aracı kullanılmalıdır. En fazla beş rakip site girilmelidir. Burada rakip sitelerin hangi sitelerden hangi bağlantı aldıkları görünmektedir. Rakiplerin bağlantı aldığı sayfalar görünmektedir. Bu sayfalardan sizin sitenizde olup olmadığı kontrol edilmelidir. Eğer yoksa eklenmelidir. Varsa o sayfadan iyi olduğundan emin olunmalıdır. Sonra o site iletişime geçilerek bizim sayfamız daha kapsamlı bizim sayfamıza da bağlantı verebilir misiniz? Diye iletişime geçilmelidir. 

Rakiplerin popüler sitelerden aldığı bağlantılardan, Kendi siteniz için alabilirseniz onların daha üst sıralarında çıkmak için önemli bir adım atmış olunur. 

7) Google Haritaları Kullanmak

Google’da yapılan aramaların %46’sı yerel amaçlı yapılmaktadır. Oran bu kadar yüksek olduğu için Google Haritalar ile kullanıcıların karşısına çıkılabilir. Çünkü Google Haritalar arama sonuçlarında direkt olarak çıkmaktadır. Tabi Google Haritalarda aranan anahtar kelimede ilk üç içerisinde çıkılması gerekmektedir. 

Google’da yerel bazlı aramalarda insanların karşısına çıkarak web sitesine trafik çekilebilir. Yerel aramaların oranına bakarak Google Haritaların değeri daha fazla ortaya çıkmaktadır. Google haritalarda rakip firmalar neler yapmakta onlara bakarak, Rakiplerden daha iyi olunmalıdır. Google Haritalarda dikkat edilmesi gerekenler:

⦁ Görsel kullanımı

⦁ Müşteri yorumları

⦁ Müşteri yıldızları

⦁ Soru cevap

⦁ Adres, telefon vb. bilgilerin girilmesi

⦁ İşletme hakkında detaylı bilgi verilmesi

8) Dizinleri Kullanmak

Dizinler içerisinde Google My Bussines, Foursquare vb. yerlerde web sitelerin linkinin bulundurarak siteye bağlantı almaya çalışmaktır. Bu yöntemde bağlantı uğruna spam içerikler yapılmamalıdır. 

Yer,yön, mekan vb. yerleri tarif, tavsiye eden web sitelerden alınan bağlanıtlardır. Bu bağlantılarda sadece bağlantı almak için değil kullanıcılara işletme hakkında doğru bilgiler, görseller verilmelidir. 

9) İş Birliği Bağlantıları 

Şirketin kayıtlı olduğu ticaret odası, dernek vb. sitelerde web sitesine bağlantı alınabilir. Böyle sitelerden kolaylıkla web sitesine bağlantı alınır. Şirketin bu tarz hangi oda,dernek vb. tüm derneklerin listesi yapılmalıdır. 

Listeyi yaptıktan sonra o sitede “üyeler” sayfasına girilmelidir. Üyeler sayfasında kendi şirketinizin bilgilerini göremiyorsanız web yöneticisi ile iletişime geçilmelidir. Sayfaya şirket bilgileri ekletilmelidir. En doğru şekli şu şekildedir:

⦁ Adres

⦁ Telefon

⦁ Mail

⦁ Web sitesi

⦁ Haritalı adres

⦁ Şirket hakkında bilgi

Şirket derneklere üye değilse bağlantı almak için üye olabilir.  Dernekten gelecek bağlantılar sağlıklı olduğu ön görülürse üye olunmalıdır. Üye olduktan sonra bağlantı eklenmesi istenir.

10) Dijital Halkla İlişkiler

Dijital Halkla ilişkiler, yerel gazeteler veya Türkiye geneli gazetelerde markanın tanıtımı yapılmasıdır. Hem gazetelerde yayınlanması hem de web sitesinde yayınlanması nedeni ile bağlantı alınabilir. 

Haber sitelerinden alınan bağlantılardan ziyade, Yayınlanan haberlerde marka bilinirliğini arttırma konusunda daha fayda sağlayacaktır. İnsanlar markayı haberde gördükten sonra direkt marka ismi ile arama yapabilirler. Gazetelerden bu tarz bağlantılar alınabilir.

eyup

Ben Eyüp Karadayı, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Maliye Bölümü mezunuyum. Üniversitede KGGT topluluğu kurucu başkanlığını yaptım. Üniversitede Earnadoda SEO stajyeri olarak çalıştım. Sonra BYT Dokuma firmasında e-ticaret uzmanı olarak çalıştıktım. Şimdi firmalara SEO danışmanlığı vermekteyim.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu