SEO

Backlink Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Dahili bağlantılar, bir web sayfasından aynı etki alanındaki farklı bir sitedeki sayfaya giden bağlantıdır. Genellikle ana sayfa kullanılır. Dahili bağlantılar 3 nedenden dolayı faydalıdır. Bu nedenler:

  1. Web siteleri arasında DA otoritesinin artmasına yardımcı olur.
  2. İnsanların başka bir web sitesinde gezinmesine yardımcı olur.
  3. Verilen link ile web sitesi için bilgi hiyerarşisi oluşturmaya yardımcı olur.

İçindekiler

Doğru Backlink nasıl belirlenir?

Hem web sitesi içinde hem de web sitesi dışında bağlantılar nasıl alınacağı önemlidir. Bir bağlantının doğru olup olmadığı ile ilgili bazı sorular vardır. Bu soruları tek tek inceleyeceğiz.

  1. Alınan Backlink Alakalı Mı?
  2. Backlink Alınan Site Popüler Mi?
  3. Baclink Do Follow Olarak Mı Alındı?
  4. Dahili Bağlantı Taranabilir mi?
  5. Dahili Bağlantı Sayfanın Neresinde Olmalı?
  6. Sayfanızda Kaç Tane Dahili bağlantı Var?
  7. Bağlantı Aldığınız Sayfanın HTTP Durumu Nedir?

Alınan Backlink Alakalı Mı?

Kek tarifi nasıl yapılır ile ilgili bir içerikten arabanızı tamir etmekle ilgili bir sayfaya bağlantı veriyorsanız. Verilen bağlantı alakalı değildir. Google bu bağlantının alakasız olduğunu bilmektedir. Alakasız bağlantılar değer ve fazla bir yetki sağlamaz.  Backlink alırken alınan sitenin alakalı olduğuna dikkat etmelisiniz.

Backlink Alınan Site Popüler Mi?

Popüler güvenilir Domain Otoritesi artmış sitelerden gelen bağlantılar, yeni başlayan sitelerden gelen bağlantılardan daha fazla değeri vardır. Backlink alırken  popüler sitelerden almalısınız.

Baclink Dofollow Olarak Mı Alındı?

Takip edilmeyen bağlantılar, Google’a göz ardı edildiği anlamına gelmektedir. Böyle bağlantılar, web sayfasındaki tıklamalar dışında başka bir değeri olmayacaktır. Bağlantıyı alırken Do Follow olduğunu kontrol edin.

Dahili Bağlantı Taranabilir mi?

Aldığınız bağlantı sayfası, robots.txt dosyasında tarayıcılara engelenirse, Google’a bu sayfayı yok sayması söylenir. Bu bağlantının hiçbir değeri kalmaz. Bağlantı alırken dikkat etmelisiniz.

Dahili Bağlantı Sayfanın Neresinde Olmalı?

Bir sayfanın kenar çubuğunda veya sayfanın alt bilgisinde gömülü bağlantılara, sayfa içeriğinin gövdesindeki bağlantılar kadar ağırlık vermez. Site mimarisi, Google’ın hangi içeriğin ziyaretçiler için mantıklı olduğunu söyleyin. Ziyaretçilerin sayfayı ziyaret etme amaçları nelerdir? Ve bağlantılar ona ulaşmasına nasıl yardım eder? Sorularının cevaplarını inceleyin.  Yukarıda belirttiğim bilgiyi Moz’un bir içeriğini okuyarak detaylı olarak bakabilirsiniz. Bağlantıya bir önceki cümlede Moz yazısına tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Sayfanızda Kaç Tane Dahili bağlantı Var?

Sitenize verilen bağlantı binlerce veya onbinlerce bağlantı olabilir. Bir sayfadaki en uygun bağlantı sayısı hakkında kesin bir kural yoktur. Bir sayfadan birçok sayfaya bağlantı veren sayfadan bağlantı almayın. Çünkü kullanıcı o sayfada sizin bağlantınızı bulana kadar diğer linkler arasında kaybolabilir. Bu sayfalardan alınan linklerin bir değeri olmaz.

Bağlantı Aldığınız Sayfanın HTTP Durumu Nedir?

Web sayfası 200 durum kodu veya 301 kalıcı yönlendirme olan sayfalardan gönül rahatlığı ile bağlantı alabilirsiniz. Ama 302 Geçici yönlendirme olan sayfalardan almanızı tavsiye etmem. Her ne kadar 302 sayfalar Sayfa Otoritesini geçtiğini Google açıklasa da dikkat edilmelidir. Çünkü diğer arama motorları aynı şekilde davranmayabilir ve sayfa tekrar değişebilir.

7 Adımda Etkili Backlink Alımı Nasıl Yapılmalıdır?

Web sitenize backlink alımı yaparken, alınacak backlink sitesinin incelenmesi gerekiyor. İlk olarak web sitenin birçok faktörüne bakarak backlink alımı yapılmalıdır. 7 adımda etkili backlink alma yolları:

  1. Backlink Fırsatlarını Bulun
  2. Giden Bağlantıları Kullanın
  3. Rakiplerinizi İnceleyin
  4. Geri Bağlantılar Oluşturmak için Kırık Bağlantıları Bulun
  5. Bir Gökdelen İçeriği Yazın
  6. Dahili Bağlantıları Yakalamak için İnfografikleri Kullanın
  7. Sitelere Misafir Blog Yazısı Yazın 

 

1. En İyi Yönlendirme Kaynaklarıyla Backlink Fırsatlarını Bulun

En iyi yönlendirme kaynakları daha önceden web sitenizin kaynaklarına bakarak başlayabilirsiniz. Bunlar, web sitenize bağlantı veren ve daha önceden backlink aldığınız web siteleridir. 

Öncelikle hangi tür web sitelerinden daha önceden bağlantı aldığını bulmalısınız. Web sitelerinin hangi içeriğinize bağlantı aldığınızı tespit etmelisiniz. Böylelikle yeni ve benzer içerikler üreterek yeni bağlantılar alabilirsiniz. 

İçerikleri nasıl tespit edeceğiz diye sorarsanız, Bunun birçok yolu vardır. Google Universal Analytics Edinme > Tüm Trafik > Yönlendirmeler bölümüne gidin. 

Google Analytics 4 Edinme > Kullanıcı Edinme bölümüne gidin. 

Başka türlü bulma şansınız Google Search Console Aracını kullanmaktır. Search Console aracını kullanarak web sitenize en çok bağlantı gönderen siteleri bulmak için webmasteriniza girin. Google Search Console üzerinden nasıl gelen trafiği bulacağınızı bilmiyorsanız, https://www.eyupkaradayi.com/google-search-console-nedir/ yazıma göz atabilirsiniz. 

2. Giden Bağlantıları Kullanın

Backlink bulma yollarından bir tanesi de giden bağlantılarınıza bakmaktır.  Domain otoritesi yüksek olan web sitelerine bağlantı gönderiyorsanız, Çok fazla trafik gönderiyorsunuz demektir. Bir e-posta göndererek bağlantı isteyebilirsiniz.

Maalesef ki Google Analytics, ile maalesef en iyi giden bağlantılarınızın raporu sağlanmaz. Az çok hangi web sitelerine bağlantı verdiğinizi bildiğinizi düşünüyorum. Örnek olarak ben bu siteden hangi sitelere bağlantı çıktığımı biliyorum. 

Bu tarz web sitelerine mail göndererek şansınızı deneyebilirsiniz. Bazı sitelerden olumsuz dönüşler olabilir ama bazı sitelerden olumlu dönüş almanız yeterli olacaktır. Bu tarz sitelerin DA yüksek olacağı ve sektörünüz ile ilgili olduğu için olumlu katkı sağlayacaktır. 

3. Rakiplerinizi İnceleyin

Rakip sitelerin backlinklerini nereden aldığına hiç baktınız mı? Organik stratejileri ve ne tür içerikler yayınlamaktalar? Sıralama almak istiyorsanız rakiplerinizin neler yaptığını bilmelisiniz. 

Geri bağlantıları bulmak için Ahrefs gibi SEO araçlarını kullanmalısınız. Girdiğiniz herhangi bir web sitesinin tüm geri bağlantılarını gösterir. Ahrefs üzerinden nasıl rakip backlink bağlantılarını bulacağınızı bilmiyorsanız, https://www.eyupkaradayi.com/ahrefs-nedir/Rakiplerin Backlink Bağlantılarını Öğrenmek” Başlığını okuyabilirsiniz. 

4. Geri Bağlantılar Oluşturmak için Kırık Bağlantıları Bulun

Rakiplerinizi incelerken onların bozuk linklerini de görebilirsiniz. Geri bağlantı yakalamanın hızlı ve kolay diğer bir yolu kırık bağlantı stratejisi oluşturmaktır. 

Kırık bağlantılar, bir web sayfasında daha önceden olan ama şimdi çalışmayan sayfaları ifade etmektedir. Rakiplerinizin kırık bağlantılarını SEO araçları ile bulabilir ve özellikle Ahrefs aracı ile rahatlıkla backlink alınmış 404 kırık bağlantıları bulabilirsiniz. Yukarıda attığım ahrefs-nedir yazımda detaylı şekilde anlatıyorum. 

Kendi web sitenizde kırık bağlantılar ile ilgili daha fazla bilgi almak için https://www.eyupkaradayi.com/404-kirik-link-nedir/ yazıma göz atabilirsiniz. 

5. Bir Gökdelen İçeriği Yazın

İçerik oluştururken, Backlink almak ve kullanıcı deneyimi açısından gökdelen adını verdiğimiz içerik türünü oluşturabilirsiniz. Gökdelen içerik konu ile ilgili kapsamlı rehber şeklinde oluşturulur. 

Bu içerik türünde detaylı olarak tüm, Alt başlıkları bir alt başlıklara inerek uzun bir içerik hazırlayarak insanların aradığı içerik ile ilgili tüm bilgileri vermektedir. İçerik doyurucu olmalıdır. 

Backlink bunun neresinde diye sorar gibisiniz? Şimdi yazdığınız kapsamlı yazı ile ilgili rakiplerinizin bağlantı aldığı sitelerle iletişime geçerek bizim içeriğimizim daha kapsamlı bize bağlantı verebilir misiniz? diye rica etmektir. 

Gökdelen içerik tarzına örnek olarak Ahrefs’te yayınlanan bu https://ahrefs.com/blog/link-building/  içeriğe göz atabilirsiniz.

6. Dahili Bağlantıları Yakalamak için İnfografikleri Kullanın

Web sitenizde bağlantıları sadece yazı değil geri bağlantıları güvence altına almak için grafikleri de kullanmalısınız.

İnfografikler, resimler, grafikler vb. kullanarak bilgilerin ve verilerin görsel temsilleridir. Konu ile ilgili karmaşık kavramları kolayca anlaşılmasına yardımcı olurlar.

Dahili-baglantilar

İlgi çekici görsel, resim oluşturarak diğer içerik üreten kişilere yardımcı oluyorsunuz. Görselleri bloglarında kullanan kişiler görseli üreten yani size geri bağlantılar verebilir. 

7. Sitelere Misafir Blog Yazısı Yazın 

Misafir blog yazısı yazarak geri bağlantı almak mükemmel bir stratejidir. Bu strateji denenmiş ve test edilmiştir. Konuk blogları kabul eden farklı sitelere ulaşabilirsiniz. Böylelikle oralara içerik üretebilirsiniz. 

Örnek olarak benim Earnado’da daha önceden oluşturmuş olduğum bir yazım var.  Earnado’da ürettiğim içerik benim siteme maalesef geri bağlantı olarak uygulanmamaktadır. Çünkü ben orada stajyerken sitemi açmamıştım. Sizlerde kendi sektörünüz ile alakalı içerik üretebileceğiniz siteler bularak içerikler üretin. 

İçerik yazacağınız web sitesinde yazar hakkındaki biyografi bölümü doldurarak burada kendi web sitenize bağlantı vermelisiniz. Gerçekten kaliteli içerik üreterek buradan bağlantı almanız iyi olur. Kaliteli içerik ürettiniz ama bağlantı alamazsanız dahi, Kullanıcılar size ulaşabilme ihtimali vardır. 

Bu yazımda backlink alırken nelere dikkat edilmesi ile ilgiliydi. Umarım işinize yarayacak bilgilere ulaşmıssınızdır. Web sitemi sürekli güncel tutmaya çalışıyorum. Önerileriniz ve şikayetleriniz benim için çok önemli lütfen yazmaktan çekinmeyin. 

 

eyup

Ben Eyüp Karadayı, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Maliye Bölümü mezunuyum. Üniversitede KGGT topluluğu kurucu başkanlığını yaptım. Üniversitede Earnadoda SEO stajyeri olarak çalıştım. Sonra BYT Dokuma firmasında e-ticaret uzmanı olarak çalıştıktım. Şimdi firmalara SEO danışmanlığı vermekteyim.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu