SEO

Teknik SEO Nedir?

Teknik SEO, Arama motorlarının sayfalarınızı bulması, taraması, anlaması ve dizine eklemesine yardımcı olmak için web sitenizi optimize etme sürecidir. Teknik SEO’nun amacı sıralamayı bulmak ve iyileştirmektir.

İçindekiler

Tarama nasıl çalışır?

Google’ın tarayıcıları, web sitesindeki sayfalardan içerikleri alır. Daha fazla sayfa bulmak için bu sayfalardaki bağlantıları kullanır. Web sitelerinde bu sayede içerik bulmalarını sağlar. 

URL kaynakları

Tarayıcılar web sitesini taramaya bir yerden başlaması gerekir. Genellikle sayfalardaki bağlantılar vasıtası ile buldukları tüm URL’lerin bir listesini oluşturur. Bu yöntem dışında daha fazla URL bulmak için kullanıcılar veya sayfa listelerini barındıran sistemler tarafından oluşturulan site haritalarıdır. 

Tarama (Crawling)

Tarama, arama motoru botlarının web sitesine ait sayfaları belirli bir zaman aralıkları içerisinde gezerek inceleme işlemidir. 

Tarama Bütçesi (Crawl Budget)

Arama motorlarının tüm web sitelerinin tüm kodlarını tarama bütçesi ayırmamaktadır. Tarama bütçeleri oldukça maliyetli olduğu için web sitelerinde belirli bir tarama bütçesi vardır. Arama motorlarına tarama bütçesinde web sitesinin önemli sayfalarını gösterilmesi gerekiyor. 

Tarama kuyruğu

Web sitelerinde, taranması veya yeniden taranması gereken tüm URL’Lere öncelik verilir ve tarama kuyruğuna eklenir. Google’ın taramak istediği sıralı bir URL listesidir. 

işleme sistemleri

Sayfaları tarayıcının yaptığı gibi yükleyen oluşturucuya sayfaları gönderen sistemlerdir. Aynı zamanda taranacak daha fazla URL almak için sayfaları işlemektedir.

oluşturucu

Oluşturucu, JavaScript ve CSS dosyalarıyla birlikte bir tarayıcının yaptığı gibi bir sayfa yükler. Bu, Google’ın çoğu kullanıcının göreceği şeyi görebilmesi için yapılır.

JavaScript ve CSS dosyalarıyla birlikte oluşturucu bir sayfa yükler. Bu işlem, Google’ın çoğu kullanıcının açmak istediği sayfayı görebilmesi için yapılır. 

dizin

Dizin, Arama motorlarının daha önceden eklemiş olduğu sayfaları kullanıcılara göstermesidir. 

Web Sitesini Tarama kontrolleri

Web sitesinde nelerin tarandığını nelerin taranmadığını öğrenmenin birkaç yolu vardır. Bu yollar aşağıdadır.

robots.txt

robots.txt dosyası, Arama motorlarına web sitesinde nereye gitmesi gerektiğini ve nereye gitmemesi gerektiğini söyler. robotsx.txt dosyası ile ilgili daha fazla bilgi edinmek için https://www.eyupkaradayi.com/robots-txt-nedir/ yazıma göz atabilirsiniz.

Tarama Hızı

Robots.txt dosyasında tarama hızı değiştirilebiliyor ama Google buna uymamaktadır. Tarama hızını Google Search Console üzerinden değiştirilmesi gerekir.

Tarama ayarlamaları

Her web sitenin farklı bir tarama bütçesi vardır. Google bir siteyi ne sıklıkta taramak istediğini ve sitenin ne kadar taramaya izin verdiğinin birleşimidir. Sık değişen sayfalar ve popüler sayfalar daha fazla taranacaktır. Popüler olmayan ve az değişen siteler daha az taranacaktır. Tarayıcılar web sitesinde bir hata görürlerse, hatalar düzelene kadar genellikle taramayı yavaşlatır. Hatta durdurlar. Google öncelikle sayfaları tarar sonra işler ve dizine gönderir. 

İndekslemeyi anlama

Sayfaların dizine eklendiğine bakacağız. Bir sitenin dizine nasıl eklendiği kontrol edeceğiz.

Robotlar direktifleri

Robots meta etiketi, arama motorlarına bir sayfayı nasıl taracağını ve dizine ekleyeceğini söyleyen bir html koddur. Robots meta etiketi bir sayfanın <head> bölümüne yerleştirilir. 

<meta name=”robots” content=”noindex”/> şeklinde gözükür. 

kanonikleştirme

Web sitesinde aynı sayfadan birden fazla sürümü olduğunda, Google dizinde saklamak için bir tanesini seçer. Yapılan işleme standartlaştırma denir. Arama sonuçlarında standart olarak seçilen URL gösterilecektir. Google’ın standart URL’i seçmek için kullandığı birçok farklı sinyal vardır bu sinyaller:

  • Kanonik Etiketler
  • Yinelenen sayfalar
  • Yönlendirmeler
  • Dahili bağlantılar
  • Site Haritası URL’leri

Bir sayfayı dizine eklenip eklenmediğini görmenin en iyi yolu, Google search Console URL denetleme aracını kullanmaktır. 

teknik-seo

Teknik SEO hızlı kazanır

SEO’da bazı değişiklikler web sitesi trafiğinde diğer değişikliklerden daha fazla etkisi olacaktır. Web sitesi trafiğinde daha fazla etkiye etki edecek bazı projeler aşağıdadır.. 

indekslemeyi kontrol et

web sitenizdeki sayfaların insanlar tarafından bulunmasını istiyorsanız sayfaların dizine eklendiğinden emin olun. Bundan önceki iki bölümde tarama ve indekslemeden bahsettim bunlardan bahsetmem bir tesadüf değil.

Web sitesinde dizine eklenmeyen sayfalar olabilir. Bu sayfaları ahrefs aracı ile bulunabilir. Ahrefsin Web Yönetici Aracı ücretsizdir. 

Kayıp bağlantıları geri alın

Birçok web sitesi yıllar içerisinde URL’lerini değiştirmektedir. Genellikle bu eski URL’lerin diğer web sitelerinden bağlantıları vardır. Bu bağlantılar URL değişiklikleri nedeni ile sayılmaz ve kaybolur. URL değişiklikleri ile birlikte gelen bağlantıları yönlendirme yapılması gerekir. Yönlendirme ile birlikte tüm tüm backlink değerleri geri alınır. Ahrefs aracı üzerinden bağlantıları aşağıdaki gibi bulabilirsiniz.

Site Gezgini > etkialanadiniz.com > sayfalar > Bağlantıların En iyisi > 404 bulunamadı

Şeklinde arayarak URL değişikliklerinde kaybedilen bağlantılar tekrar kazanılabilir. Ahrefs ile ilgili daha fazla bilgi edinmek için https://www.eyupkaradayi.com/ahrefs-nedir/ yazıma göz atabilirsiniz. 

Yukarıdaki görselde archive.org’daki bir sayfanın yönlendirme almıştır. Yönlendirme aldıktan sonra backlink bağlantılarını kaybetmiştir. Bu sayfayı tekrardan eski bağlantılarını almak için eski sürümünden mevcut sürümüne yönlendirme yapılmalıdır. Bu işlem sonrasında 59 farklı siteden 225 bağlantı talep etmiş olursunuz. 

Dahili bağlantılar ekleyin

Web sitesindeki bir sayfadan başka bir sayfaya verilen bağlantıya  dahili bağlantı denir. Web sitesindeki sayfaların daha iyi sıralanmasına ve bulunmasına  yardımcı olur. 

Şema işaretlemesi ekle

Arama motorlarının web sitesindeki içeriği daha iyi anlamasına ve arama sonuçlarında sayfaların öne çıkmasına yardımcı olabilecek birçok özelliği destekleyen koda şema işaretlemesi denir.  Google, şemayı ve siteniz için uygun çeşitli arama özelliklerini gösteren bir galeriye sahiptir.

Ek teknik projeler

Bu bölümde diğer ek teknik projelere bakacağız. Bundan önceki bölümde daha fazla çalışma gereklidir ve daha az fayda sağlayabilir.  Bundan önceki bölümü yapmamanız manasına gelmez. Çeşitli projelere nasıl öncelik vereceğiz hakkında fikir edinmeye yardımcı olmak içindir. 

Sayfa deneyimi sinyalleri

Bunlar daha düşük sıralama faktörleridir, ancak yine de kullanıcılarınız için bakmak istediğiniz şeylerdir. Web sitesinin kullanıcı deneyimini (UX) etkileyen yönlerini kapsar.

Sayfa deneyimi sinyalleri sıralama faktörüdür, kullanıcı deneyimi açısından oldukça önemlidir. Sitelerdeki kullanıcı deneyimini olan (UX’i) kapsar. 

Teknik SEO Temel Web Verileri

Önemli Web Verileri , kullanıcı deneyimini ölçmek için kullanılan Google’ın Sayfa Deneyimi sinyallerinin parçası olan hız ölçümleridir. Metrikler, En Büyük İçerikli Boyama (LCP) ile görsel yükü, Kümülatif Düzen Kaydırma (CLS) ile görsel kararlılığı ve İlk Giriş Gecikmesi (FID) ile etkileşimi ölçer.

Önemli web verileri, Google’ın kullanıcı deneyimini ölçmek için sayfa deneyimi sinyallerinin parçası olan hız ölçümleridir. Metrikler, Kümülatif Düzen Kaydırma (CLS) İçerik Boyama (LCP) ile görsel yükü ile görsel karlılığı ve İlk Giriş Gecikmesi (FID) ile etkileşimi ölçer. 

HTTPS

HTTPS , tarayıcınız ve sunucunuz arasındaki iletişimin saldırganlar tarafından ele geçirilmesine ve kurcalanmasına karşı korur. Bu, günümüzün WWW trafiğinin büyük çoğunluğuna gizlilik, bütünlük ve kimlik doğrulama sağlar. Sayfalarınızın HTTP yerine HTTPS üzerinden yüklenmesini istiyorsunuz.

Adres çubuğunda bir kilit simgesi gösteren herhangi bir web sitesi HTTPS kullanıyor.

Https, web site sunucunuz ve tarayıcınız arasındaki iletişimin saldırganlar tarafından ele geçirilmesine karşı korur. Birkaç yıldır her web sitesinde olan HTTPS vardır. HTTPS olmasının nedeni; web sitesine gizlilik, bütünlük ve kimlik doğrulama sağlar. Adres çubuğunda kilit göstergesi olan web siteleri HTTPS kullanmaktadır. 

teknik-seo-https-kullanimi

Teknik SEO Mobil uyumluluk

Mobil uyumluluk, adından da anlaşılacağı gibi web sayfalarının mobil cihazlarda kolayca kullanılıp kullanılmadığını kontrol eder. 

Web sitesinin mobil cihazlar ile uyumlu olup olmadığını Google Search Console “Mobil Kullanılabilirlik” raporu ile inceleyebilirsiniz. 

teknik-seo-search-console-kullanimi

Bu raporda, Web sitedeki sayfalarda herhangi bir mobil uyumluluk ile ilgili sorunlar olup olmadığını söyler.

eyup

Ben Eyüp Karadayı, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Maliye Bölümü mezunuyum. Üniversitede KGGT topluluğu kurucu başkanlığını yaptım. Üniversitede Earnadoda SEO stajyeri olarak çalıştım. Sonra BYT Dokuma firmasında e-ticaret uzmanı olarak çalıştıktım. Şimdi firmalara SEO danışmanlığı vermekteyim.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu