SEO

E-ticaret SEO Nedir?

E-ticaret SEO, web sitenin insanların aramalarında daha fazla görünmek için optimizasyon sürecinin tamamına denir. İnsanlar web sitesinde satılan ürünler ile ilgili arama yaptıklarında daha üst sıralarda çıkarak potansiyel müşterilere ulaşmak için yapılır.

İçindekiler

E-ticaret SEO Neden Önemlidir?

Ücretli reklamlar ile trafik elde edilebilir. Ama SEO maliyeti reklam maliyetlerine göre daha düşüktür. Ayrıca bazı kullanıcılar reklam engellemek için eklentiler kullanmaktadır. Reklam engelleyen kullanıcılara reklam ile çıkılamaz.

·         İnsanların çevrimiçi alışveriş yapacağı zaman insanların %44’ü Google araması ile başlıyor.

·         E-ticaret sitelerine gelen tüm trafiğin %37,5 u organik trafiklerden gelmektedir.  

·         E-ticaret satışlarından %23,6‘sı web sitesine doğrudan gelen trafiğe bağlıdır.

İnsanlar bir ürün veya hizmete ihtiyaç duyduklarında genellikle araştırma yaparlar. Bu araştırma arama motorlarına sorulur. İnsanlar o ürün veya hizmet hakkında bilgi, ipucu ve diğer ürün ve hizmet karşılaştırmasına bakmaktadır.

Web sitesini sadece arama motorları için optimize edilirse yanlış yapılır. Çünkü web sitesine insanlar girdiğinde kullanımı kolay web siteleri beklemektedirler. Kullanıcı deneyimi göz edilerek web siteleri kodlanmalıdır. Web siteleri basit ve kullanışlı olmalıdır.

E-ticaret sitelerinde reklam maliyetleri oldukça yüksektir. Bundan dolayı dönüşümler düşük olmaktadır. E-ticarette doğru SEO işlemleri yapılarak daha düşük maliyetle daha fazla trafik elde edilir.

SEO dijital pazarlamanın bir kanalıdır. Dijital pazarlamanın tüm kanallarını doğru kullanılırsa başarı elde edilir. Sadece SEO yapılır veya sadece reklam verilirse dönüşüm oranları daha düşük olacaktır. Dijital pazarlama ve markalaşma ne kadar iyi yapılırsa o kadar dönüşüm artacaktır.

7 Adımda E-ticaret SEO Nasıl Yapılır?

 7 adımda e-ticaret sitesini SEO uyumlu hale getirmek mümkün.  Web sitesinde güvenlik belgesinden, sitenin hızına, sitenin mimarisine, site içinde kullanılan anahtar kelimelere, site içi SEO çalışmalarına kadar optimize edilmelidir. 7 adımda E-ticaret SEO çalışmaları aşağıdadır.

  • SSL Sertifikası Kullanmak
  • Site mimarisini basitleştirmek
  • Doğru anahtar kelimeleri seçmek
  • Site içi SEO yapmak
  • Sayfa açılma hızını arttırmak
  • Ürün sayfalarını optimize etmek
  • Geri bağlantılar oluşturmak

1. Site Güvenliğini Sağlamak

Tüm sitelerde ve özellikle e-ticaret sitelerinde SSL sertifikası olması gerekir. SSL sertifikası olmayan siteler insanlarda şüphe uyandırmaktadır. SSL sertifikası mutlaka alınmalıdır. Bazı sitelerde https belgesi insanların kredi kartı bilgilerini ve diğer şahsi bilgilerini korumaktadır.   

2. Site Mimarisi

İnsanlar, e-ticaret sitelerinde ana sayfa, kategoriler gibi önemli sayfalar ve diğer sayfalar arasında rahat ve hızlı şekilde gezinmek ister. Site mimarisi kötü olan bir web sitesi kullanıcı deneyimi kötü olacağından dolayı SEO işlemlerine zarar verir.

E-ticaret sitesine kategori ve ürün yükleme yaparken site mimarisi unutulmamalıdır. Arama motoru botları, web sitesinde ki sayfaların ve kategorilerin kolay ulaşılabilmesini ister. Çünkü daha net bir şekilde ulaşabilmeye dayalı olarak tarama yapar.

Arama motorları ve insanların kullanımı için her şeye üç tıklama ile sağlanmalıdır. E-ticaret sitelerinde bir ürüne ulaşabilmek için ana sayfadan üç tıklama yapmalıdır.  

3. Anahtar Kelime Araştırması

Sadece Google’da her 60 saniyede 3,7 milyon arama gerçekleştirilmektedir. Bu veri tüm dünya üzerinde ki aramalardır.

E-ticaret firmaları müşterilerinin arama motorlarında kendilerini bulmalarını isterler. E-ticaret firmaları tüketicilere ulaşmak için hedeflenmiş anahtar kelime listesi ile işe başlamalıdır.

Hedeflenmiş anahtar kelimeler e-ticaret SEO stratejisinin ilk adımıdır. Anahtar kelime araştırmasına geçmeden önce, kısa kuyruklu ve uzun kuyruklu anahtar kelimeler vardır.

Kısa Kuyruklu anahtar kelimeler

Örnek olarak erkek giyim anahtar kelimesi çok trafik çekebilir ama dönüşüm oranları düşük olabilir.

Uzun kuyruklu anahtar kelimeler

Örnek olarak Mavi renkli dar paça erkek pantolon kelimesi daha düşük trafik çekebilir ama dönüşüm oranları yüksek olur.

Anahtar kelime ile ilgili daha fazla bilgi almak için www.eyupkaradayi.com/anahtar-kelime-arastirmasi-nedir yazıma göz atmanızı tavsiye ederim.

4. Site İçi SEO Yapmak

E-ticarette site içi SEO çalışmaları yapmak, normal bir web sitesinde ki site içi SEO çalışmaları yapmaya benzer. Ama bazı farklılıklar vardır. Normal sitelerde ürün ve ürün sayfaları yoktur. E-ticaret sitelerinde site içi SEO için 7 farklı maddeyi aşağıda bulunmaktadır.

Meta Başlık ve Meta Açıklama

Ürün isimlerini anahtar kelime geçecek şekilde basit olarak düzenlenmelidir. Ürün açıklamaları marka, model, renk, beden vb. teknik özellikleri sade bir şekilde anlatılmalıdır. Ürün açıklamasında anahtar kelime ve anahtar kelime alternatifleri geçmelidir.  

URL yapısı

·         URL yapısı basit ve kısa olmalıdır.

·         Anahtar kelime geçmelidir.

·         Boşluk ve alt çizgi geçmemelidir.

·         Türkçe karakter geçmemelidir.

·         Küçük harf kullanılmalıdır

·         Parametreleri boşaltın örnek olarak (product=?564646&cp)

SSS içeriği

İnsanlar ürünü almadan önce araştırma yaparlar. E-ticaret sitelerinde kullanıcıların sıkça sorduğu sorulara cevap vererek potansiyel müşterilere erişim sağlanabilir. Sıkça sorulan soruları aşağıdaki görselde ki gibi bulunabilir.

Sosyal Medya Paylaşım Butonları

E-ticaret sitelerinde özellikle ürün sayfalarında sosyal medya paylaşım butonları eklenmelidir. Sosyal medya butonları sayesinde e-ticarette ki ürünler sosyal medyada paylaşılması sağlanabilir.

Kategoriyi bilgilendirme yazıları

Özellikle e-ticaret sitelerinde kategorilere bilgilendirme yazıları yazılır. Hem gelen kullanıcılar için hem arama motoru botları için bu yazı yazılır.  

Ürün Videoları Eklemek

·         Web sitesindeki ürünlerin videoları çekilmelidir.

·         İzleyen insanların %73’ü ürünü satın alma olasılığı daha yüksektir.

·         İnsanların %52’si video izlemenin satın alma konusunda daha güvenli hissettiklerini söylediler.

·         Ürün videosu olan ürünlerde iade oranları düşmektedir.

Görsel Optimizasyonu Yapılmalıdır

E-ticaret sitelerinde görseller oldukça fazladır. Görsel boyut optimizasyonu yapılmalıdır. Görsel boyutları dışında görsellerin alt etiketleri ve görsel isimleri değiştirilmelidir. Görsel ismi ürün0100 değil ürün ile ilgili anahtar kelime geçen bir cümle öbeği olmalıdır. Görsel alt isimlerini aşağıdaki maddelere uyarak optimize edilebilir

·         Türkçe karakter kullanılmamalıdır

·         Boşluk kullanılmamalıdır.

·         Boşluk yerine çizgi kullanılmalıdır.

·         Anahtar kelime eklenmelidir

Bonus: Stoğu Tükenen Ürünler

E-ticaret sitelerinde özellikle trafik alan ve stoğu tükenen ürün sayflarına 404 etiketi kullanılmamalıdır. Ürün tekrar gelecek ise stok tükendi yazılmalıdır. Yapılabilirse stok gelince haber ver özelliği eklenmelidir. Stok tekrar gelmeyecek ise o sayfa yönlendirme yapılmalıdır.

Site içi SEO ile ilgili daha fazla bilgi edinmek için eyupkaradayi.com/site-ici-seo-nedir bağlantısına tıklayabilirsiniz.

5. Sayfa Açılma Hızını Arttırmak

Tüm sitelerde kullanıcı deneyimi yaşatmak oldukça önemlidir. Kullanıcılar bu deneyime sitenin açılışı ile başlamaktadır. Web sitesi yavaş açılırsa kullanıcı deneyimi kötü başlar. Hatta insanlar bir web sitenin açılması 3 saniyeden daha fazla sürerse siteye girmiyorlar. Yani kullanıcı deneyimi başlamadan son bulmaktadır.

Ürün satışı yapan sitelerin mobil cihazlarda ve masaüstü cihazlarda hızlı açılması bir sıralama sinyalidir. Web sitesi ne kadar hızlı açılırsa o kadar iyidir. Sayfa hızını arttırmak için bazı yollar vardır. Bu yollar aşağıda belirtilmiştir.

·         Gereksiz html, CSS ve Java Script kodları silinmelidir.

·         Büyük görsel boyutları optimize edilmeli

·         Gereksiz eklentileri kaldırılmalı

·         Hosting barınma hataları kontrol edilmeli

·         Önbelleklemeden yararlanılmalı (sayfada aşağıya doğru inildikçe yüklenmelidir)

Web sitenin hız testi için https://pagespeed.web.dev/ veya https://www.thinkwithgoogle.com/intl/tr-tr/feature/testmysite/ siteleri üzerinden yapılabilir.

6. Ürün Sayfalarını Optimize Etmek

Ürün sayfaları e-ticaret web sitelerinin can damarlarıdır. İnsanlar bu sayfada satın almaları ve arama motoru botları için optimize edilmelidir. Birçok e-ticaret sitesi ürün sayfalarında birkaç satırlık açıklama yazar ve bir, birkaç görsel atar. Ürün sayfalarına özen göstererek optimize edilmelidir. Çok fazla ürünü olan siteler için bu işlem gerçekten zordur. E-ticaret firmasının ürün sayfasına ayıracak vakti yoksa aşağıdaki maddelere dikkat etmesi gerekir.

·         Aynı ürünün renk seçenekleri gösterilmeli

·         Fotoğraf çeşitliliği arttırılmalı

·         Ürünlerin Videoları çekilmeli

·         Benzer ürünler eklenmeli

·         Ürün ismi URL’de geçmeli

7. Geri Bağlantılar Oluşturmak

Geri bağlantılar, Google’ın bir sıralama sinyalidir. Web sitesinin sayfalarının nereye ait olduğunu belirlemek için kullanılır. Web sitesine geri bağlantı almak gerekir.

Google hangi sayfaların daha değerli olduğunu URL’e bakarak anlamaz. Web sitesindeki sayfalar arasında en çok bağlantı hangi sayfaya gitmişse o sayfa değerlidir. Tabi burada bağlantı gönderen sayfanın popülerliği de önemlidir.

Örnek olarak çok satan bir web sitesinde satacak ürünü varsa bu ürüne ana sayfadan ve kategoriden bağlantı verilebilir.

eyup

Ben Eyüp Karadayı, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Maliye Bölümü mezunuyum. Üniversitede KGGT topluluğu kurucu başkanlığını yaptım. Üniversitede Earnadoda SEO stajyeri olarak çalıştım. Sonra BYT Dokuma firmasında e-ticaret uzmanı olarak çalıştıktım. Şimdi firmalara SEO danışmanlığı vermekteyim.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu