SEO

Screaming Frog Nedir?

SEO çalışması ile ilgilenen kişilerin sıklıkla kullandığı araçların başında Ahrefs, Semrush, Screaming Frog ve Deepcrawl gibi araçlar vardır. Screaming Frog, web sitelerinin teknik açıdan taranmasını ve hataları tespit edilmesini sağlamaktadır. 

Screaming Frog 2010 yılında Dan Sharp tarafından kurulmuştur. Buluntu tabanlı değil Java tabanlı bir yazılımdır. 

Screaming Frog web sitesi üzerinden indirilen ve masaüstüne kurulan bir tool’dur. Masaüstüne kurduktan sonra, 500 URL’e kadar ücretsiz web sitesi tarama işlemi yapılabilir. Screaming frog ücreti yıllık olarak £149.00 “ olarak belirlenmiştir.

İçindekiler

Screaming Frog Nasıl Kurulur?

Screaming Frog programını kullanmak için öncelikle bilgisayara indirilmesi gerekmektedir. Bilgisayarın Windows, Mac veya Ubuntu olması gerekmektedir. https://www.screamingfrog.co.uk/ adresi üzerinden indir seçeneginden indirilmesi gerekmektedir. Bilgisayara indikten sonra kurulum aşamalarını tamamlayarak kurulabilir.  Kurulum aşamaları tamamlandıktan sonra kullanılmaya başlanabilir. 

Screaming Frog İle Neler Analiz Edilebilir?

Screaming Frog ile web sitesindeki birçok analiz yapılabilir. Bu analizlerden bazıları aşağıdadır.

  • Web sayfalarının statü kodları
  • Web sayfalarının yönlendirme, kırık bağlantıları ve sunucu hataları (3XX, 4XX, 5XX)  incelenmesi
  • URL yapılarının incelenmesi
  • Tekrar eden, eksik veya fazla girilmiş sayfa başlıklarının tespit edilmesi
  • Tekrar eden, eksik veya fazla girilmiş meta açıklamalarının tespit edilmesi
  • Tekrar eden veya girilmemiş H1 etiketlerinin incelenmesi
  • Robots.txt dosyasının kontrolü
  • Site haritası kontrolü
  • Kopya içerik kontrolü
  • Zayıf içeriklerin tespit edilmesi
  • Yapısal verilerin incelenmesi
  • Tarama derinliği kontrolü
  • Site İçi Linkleme 
  • Backlink takibi yapabilme
  • Javascript Mobil SEO incelemesi
  • İçeri / Dışarı aktarma
  • Raporlama

ve daha fazlası için bu toolu kullanabilir. Web sitesini analiz ederek strateji belirleyerek, arama motoru optimizasyonu süreci daha verimli kılınabilir. 

Screaming Frog Genel Bakış

Screaming Frog aracı ile birçok analiz gerçekleştirilebilmektedir. Bu analizleri gerçekleştirebilmek için bazı ayarlar yapılmalı ve Screaming Frog’un iyi tanınması gerekmektedir. 

Bu tool 4 menüden (bölümden) oluşmaktadır. 

  1. Sağ Menü 
  2. Üst Menü
  3. Ana Menü 
  4. Alt Menü

Her menü birbiri ile bağlantı olması dışında farklı özelliklerde vardır.  

Screaming Frog Sağ Menü

Screaming Frog aracının sağ tarafında bulunan menüden web sitesinin hataları ve eksiklikleri tespit edilebilmektedir. Buradaki sekmelere tek tek bakalım. 

screaming-frog-sag

Overview

İlk olarak Overview sekmesi, bu sekme web sitesinin tarama sonuçlarını tek bir sekme üzerinden göstermektedir. Web sitesi ile ilgili ilk bilgileri almak için bu ekran incelenebilir. 

Summary bölümünden web sitesinde kaç URL olduğunu, web sitesinde kaç tane iç bağlantı ve dış bağlantı sayılarını öğrenilebilir. 

  • Total URLs Encountered: Web sitesinde tespit edilen toplam URL sayısı
  • Total URLs Crawled: Web sitesinde taranan toplam URL sayısı
  • Total Internal URLs: Toplam iç link sayısı
  • Total External URLs: Toplam dış link sayısı

overview

Summary bölümünün alt taraflarına inildiğinde sayfa başlıkları, meta açıklamaları, H1, H2, içerik, görsel dışında web sitesi ile ilgili birçok bilgi alınabilmektedir. 

Site Structure

Site Structure alanı, tarama yaptığınız internet sitesinin URL’lerini alt alta listeleyerek site mimarisi ve site yapısı hakkında detayları gösteren bir bölümdür. Burada belli dizinlerde yer alan URL’ler, klasörlere ayrılmış olarak düzenli şekilde gösterilir.

Bu alanda üst kısımda yer alan ve + butonlarıyla tarama derinliğini düşürebilir veya artırabilirsiniz. Ayrıca aynı alanda sağ kısımda yer alan “View” bölümündeki seçeneklerden “Crawl Depth” seçeneğine tıklayarak aşağıda listelenen URL’lerinizin tarama derinliği ve hangi seviyede tarandığına dair verileri görebilirsiniz.

site-structure

Site Structure, web sitesinin URL’lerini listeleme yapar. Site mimarisi ve site yapısı hakkında bilgi vermektedir. Bu alanda Level kelimesinin yanında “ – ” , “ + ” butonlarına tıklayarak derinliği arttırabilir veya düşürebilirsiniz.  

Site Structure ile ;

  • Web indexlenme
  • İndex statüsü
  • Statü kodu 
  • Tarama derinliğini

gibi bilgilere de göz atabilirsiniz.

Response Times 

Buradan nasıl bir sonuç çıkarabileceğimize bakalım. Webtures’daki 2608 URL 0-1 saniye arasında response süresine sahip ve bu 2608 URL toplam linklerin %99.24’üne denk geliyor. Rakamsal verileri bu şekilde sözel ifadeye dönüştürdük. Şimdi ise şunu söyleyebiliriz bu sitenin response süreleri neredeyse tüm URL’ler için çok iyi durumda.

response-times

Response Times web sitesi sayfalarının kaç saniye açıldığını gösteren sonuçlardır. Benim sitemde 293 sayfanın sonuçları gözükmektedir. Bu sonuçlardan %91.81’i 0-1 saniyede açılmaktadır. 21 sayfa 10+ saniyeden daha fazla sürede açılmaktadır. Bu URL’leri optimize edilmesi gerekir. Web sitenizi hız optimizasyonu yapmak için https://www.eyupkaradayi.com/core-web-vitals-nedir/  içeriğime göz atabilirsiniz.

API

Screaming Frog ile API ile bağlanabilecek araçlar:

  • Google Analytics
  • Google Search Console
  • Pagespeed Insights 
  • Majestic
  • Ahrefs 
  • Moz 

Bu araçları Screaming Frog ile entegre edilebilir. Entegre edilen tool’lardan Screaming Frog’a veriler gelmektedir. Burada ki verilere bakarak daha iyi analiz edilebilir.

api

API entegrasyonu için istediğiniz aracın altında  Connected  yazısının üstünde Araç işaretine tıklayın. Yeni sekmeden  “ Connect to New Account ” tıklayarak yeni sekmeden giriş yaparak entegrasyon süreci tamamlanır. 

Spelling &  Grammar

Screaming Frog aracı web sitesi taramalarında HTML sayfalarında yazım ve dil bilgisi kontrolleri yapmaktadır. Yazım ve dil bilgisi kontrolleri varsayılan ayarda devre dışıdır. Spelling & Grammar seçeneği üzerinden aktif hale getirilebilir. Spelling & Grammar sekmesi 29 farklı dile destek sağlamaktadır. 29 dil içerisinde “ Türkçe ” yoktur. 

spelling-grammar

Screaming Frog Üst Menü Ayarları Nelerdir?

File (Dosya)

File sekmesi ile yapabilecekleriniz aşağıdaki gibidir.

  • Yeni bir tarama başlatmak.
  • Web sitesinin tarama sonuçlarını kayıt edilebilir.
  • Kayıt edilen tarama açılabilir.
  • Son tarama dosyaları açılabilir. 
  • Yapılan taramayı kaydetmek.
  • Mevcut taramayı temizlemek.

screaming-frog-file-sekmesi

Mode (Mod)

Bu sekmede 3 farklı mod bulunmaktadır. 

  • Spider Modu: Arama motorları böceklerinin web sitesini taraması gibi Anasayfa URL’i ile ayrıntılı tarama yapmaktadır.
  • List Modu: Var olan URL listesinin yüklenmesi ile sadece o URL’lerin taranma işlemidir. Bu mod genellikle yüksek hacimli web sitelerinde bazı kategorileri analiz etmek için kullanılır.
  • Serp Modu: Web sitesinin sunucusu çalışmadan sayfa başlıkları ve meta açıklamalarını içeri aktararak karakter uzunlukları analiz edilmesi için kullanılır. 

screaming-frog-mode-sekmesi

Configuration (Konfigürasyon)

Ana menü üzerinde en fazla seçeneği olan sekmelerden bir tanesidir. Bu sekmelerden 13 tanesine inceleme yapacağız.  

  1. Spider
  2. Content (kopya içerik ve zayıf içerik kontrolü)
  3. Robots.txt
  4. URL Rewriting
  5. Include

Spider

Spider ile web sitesini taramadan önce web sitesini ne kadar kapsamlı taramak istenildiği seçilebilmektedir. “ Crawl “ sekmesi üzerinden Hreflang etiketinin taranıp taranmamasını buradan belirtebilirsiniz. 

İkinci sekmede olan “ Extraction “ bölümünden taramasını hariç tutulmasını istediğiniz alan varsa kayıt edilebilir. Bu sekmeden  “ Structured Data “ bölümünün altından schema verileri açarak kontrol edilebilir.

Schema verilerini kontrol etmek için aşağıdaki görseldeki gibi Ana menüden “ Structured Data “ işaretli olmalıdır. 

screaming-frog-schmema-sekmesi

Ana menü üzerinden “Structured Data” seçeneğini seçerek kontrol edebilirsiniz. 

Schema ile ilgili daha ayrıntılı bilgi almak için https://www.eyupkaradayi.com/schema-nedir-nasil-kullanilir/ içeriğime göz atabilirsiniz. 

schema

Limits sekmesinde toplam taranacak sayfa sayısı, tarama derinliği gibi düzenlemeler yapılabilir. 

Rendering sekmesi, Javascript ile kodlanmış web siteleri için “ Javascript “ seçeneği seçilmelidir. 

Preferences sekmesinde Sayfa başlığı, meta açıklama, H1, H2 gibi varsayılan karakter uzunlukları değiştirilebilir. 

Content

Content sekmesi içerisinde Duplicate (kopya içerik) ve Spelling Gramer (Yazım kuralları ve Gramer) sekmeleri vardır. Duplicate içerikleri analiz etmek için Configurations > Content > Duplicates yolunu takip ederek görseldeki gibi tik yapılarak ok işaretine tıklanmalıdır.

Ok işaretinden sonra Crawl Analysis > Start  tarama başlatılmalı ve tarama işlemi bittikten sonra  Ana Menüden > Content sekmesine girilmeli. Content sekmesinde “ Closest Similarity Match  sekmesi kontrol edilmelidir. 

screaming-frog-duplicate-content-ayari

Yukarıdaki görselde benim sitemde kopya içerik olmadığı için “ Closest Similarity Match “ sekmesinin altı boş göstermektedir. Spelling Gramer içeriğine Sağ menüde değineceğim.

Robots.txt 

Robots.txt sekmesi ile Robots.txt > Custom Robots  seçeneği açıldıktan sonra “ + add “  üzerinden site eklenmeli ve “ ok “  seçeneğine basılarak Robots.txt dosyasına ulaşabilirsiniz. Enter path to test yazan kısma kontrol etmek istediğiniz  URL’in devamını eklerek kontrol edebilirsiniz. 

Inclued 

İnclude sekmesi büyük web sitelerinde belirli kategorileri analiz edileceği zaman kullanılan bir bölümdür. Bu sekmede “ Test ”  sekmesinden ilgili URL’in linki girilmeli ve ok işareti ile işlem tamamlanmalıdır. 

Ok işaretine bastıktan sonra Start’a basarak taramaya başlatılmalıdır. 

Bulk Export (Toplu İhracat)

Bulk Export web sitesi tarama sonucundan sonra verileri dışarı aktarmak için kullanılan bir bölümüdür. Bulk Export sekmesi ile birlikte web sitesinde site içi bağlantı ve site dışı bağlantıları dışarı aktarılabilir. Tüm bağlantıların yeri, anchor text ve directives göstermektedir. 

screaming-frog-bulk-export-sekmesi

Web sitesi içerisindeki URL’lerin bağlantı sayılarını hesaplamak için “ Internal “  sekmesinde “ Outlinks ” göre sıralama alınmalı ve 100.ün üzerindeki değeri olan sayfalar incelenmelidir. 

Reports  (Raporlar)

Reports menüsü web sitenin tarama sonuç raporlarını dışa aktarmayı sağlayan bir sekmedir. Tarama sonuçları, yönlendirme, hreafling, orphan page (yetim sayfa) gibi birçok rapor alınması sağlanır.

Sitemaps (Site Haritası)

Site haritası sekmesi site haritası oluşturmayı, site haritasını analiz edilmesini sağlayan bir sekmedir. Site haritası hem görsel site haritası hem de XML site haritasına sahiptir. 

Site haritası nasıl oluşturulacağı ve site haritası ile ilgili daha ayrıntılı bilgi almak için https://www.eyupkaradayi.com/site-haritasi-nedir/ içeriğime göz atabilirsiniz.

Visualisations (Görselleştirmeler)

Visualisations tarama sonuçlarından çıkan verileri görselleştirmeyi sağlayan bir bölümdür.

Bu sekmede hangi sayfalardan hangi sayfalara site içi linkleme yapıldığı anlaşılabilen bir bölümdür. 

Site içi linkleme yapısını Visualisations  ile analiz edilebilir. Site içi linkleme nedir? Site içi linkleme nasıl yapılır? Sorularının cevabı https://www.eyupkaradayi.com/site-ici-linkleme-nedir/ içeriğimde bulabilirsiniz. 

Craw Analysis (Tarama Analizi)

Craw Analysis, yapılmış olan bir tarama için bir analiz başlatmayı ve bu analiz ile Crawl Analysis’i konfigüre edilmesini sağlamaktadır. 

Licence (Lisans)

Licence sekmesinden, lisans satın almak veya var olan lisansı girmek için olan bir bölümdür. Screaming Frog 500 URL’e kadar ücretsiz destek sağlamaktadır. 500 URL’den fazla siteler ve Screaming Frog’un tüm özelliklerini kullanmak için ücretli versiyona geçilmesi gerekir. Yıllık ücret olarak £149.00 “ şeklindedir. 

Screaming Frog Ana Menü

Screaming Frog ile web sitesinin SEO denetimini yapmak için en sık kullanılan Ana menü ve sağ menüdür. Ana menüde yer alan sekmelerde farklı analizler görüntülenebilir. Her sekmedeki verileri Excel formatı ile dışarı aktarılabilir. Ana menü üzerinde en sık bakılan sekmeler aşağıdaki gibir.

  1. Internal 
  2. External 
  3. Security 
  4. Response Codes 
  5. URL 
  6. Page Titles 
  7. Meta Description
  8. H1 
  9. H2 
  10. Content
  11.  Images 
  12. Canonical
  13.  Hreflang
  14.  JavaScript
  15.  AMP
  16.  Structured Data
  17.  Sitemaps

Yukarıda bulunan sekmeleri tek tek aşağıda sırası ile anlatılmaktadır. 

Internal 

Internal, web sitesi tarama sonucunda site içerisinde var olan tüm iç bağlantıları listeler. Internal sekmesinde altta bulunan çubuğu sağ tarafa çekerek diğer ayrıntılar incelenebilir.

External

External, taranan web sitesinden diğer web sitelerine çıkılan linklerin tümünü göstermektedir. Web sitesinden çıkan linklerin URL, statü kodu, content type bilgilerini görüntülenebilir. Web sitesinden çıkan linklerin sağ taraftan filtreleme yaparak (HTML, Javascript, CSS, Image, PDF, Flash) hangi tür ile çıktığı öğrenilebilir. Çıkan linkin yanıt kodu 3XX ve 4XX ise ya link düzeltilmeli ya da link kaldırılmalıdır.

Security

Security, Web sitesi içerisinde alınan URL’lerin tümünü HTTP Ve HTTPS verilerini sunmaktadır. Sağ taraftan filtreleme yaparak daha ayrıntılı bilgilere ulaşılabilir. 

Response  Codes

Response Code web sitesi içerisinde bulunan sayfaların yanıt kotlarını gösterdiği bölümdür. Response Code yanıt kodları:

  • Success (2XX) 
  • Redirection (3XX)
  • Client Error (4XX)
  • Server Error (5XX)

Success yanıt kodu iyi. Redirection (yönlendirme) yanıt kodu için 301 yönlendirme kontrol edilmelidir.  Client Error (Kırık Link) kırık bağlantı hatası düzeltilmelidir. Server Error (Server hatası) hosting firması ile iletişime geçilebilir. 

URL

Web sitesindeki URL’ler hakkında bilgi verir. URL Yapılarının SEO uyumlu olması gerekir. SEO uyumlu URL yapısı için https://www.eyupkaradayi.com/url-nedir/ içeriğime göz atabilirisiniz.

Page Titles 

Page Titles, türkçesi Sayfa Başlıkları demektir.  Sayfa Başlıkları kopya , girilmemiş, 60 karakteri aşmış , 30 karakterden az olmamalıdır. 

Meta Description

Meta Description, türkçesi  Meta Açıklamalar demektir.  Meta Açıklamalar kopya , girilmemiş, 155 karakteri aşmış , 70 karakterden az olmamalıdır. 

H1

H1 etiketleri her sayfada sadece bir adet olması gereken bir etikettir. H1 etiketi kopya , girilmemiş , 70 karakteri aşmamış  olması gerekir. 

H2

H2 etiketi, web sitesinin URL’lerinde kullanıldığı H2 etiketlerini bu sekmeden kontrol edilebilir. H2 etiketi aynı H1 etiketi gibi filtrelemeler ile analiz edilebilir. 

İmages

Web sitesinde yer alan görsellerin analiz edildiği bölümdür. Görsellerin URL’i, alt etiketi olup olmadığı, alt etiketinin 100 karakteri aştığı ve görsel boyutlarının büyüklüğüne buradan incelenebilir.

Canonicals

Taraması yapılan web sitesinde canonical etiketleri analiz edilebilir. Tarama sonucunda toplam canonical URL sayısı, Canonical etiketinin işaret ettiği URL gibi birçok bilgiye ulaşılabilir.

Hreflang

Uluslararası web siteleri için Hreflang verilerine ulaşılabilir. Hreflang etiket sayısı, hreflang dil kodlarını ve hreflang URL’lerini ulaşılabilir. 

Sitemaps

Site haritası web sitesinde var olan tüm URL’lerin olduğu bir listedir. Site haritasında olan linkleri analiz edilebilir. 

Content

Web sitesinde var olan içerikleri incelemek için var olan bir sekmedir. Bu sekmede kopya içerik, zayıf içerik ve dilbilgisi ile ilgili bilgilere ulaşılabilmektedir. Screaming Frog’un Türkçe Dilbilgisi destegi yok. Kopya içerik kontrolünü yukarıda bahsetmiştim. Zayıf içerik için Content > Word Count burada içerik uzunluğuna göre değerlendirme alınmaktadır. 

Structured Data

Web sitesi taraması başlamadan önce yukarıda bahsettiğim Structured Data  (yapısal veri İşaretlemeleri) ayarları yapıldı ise bu sekme üzerinden analiz yapılabilir. 

Screaming Frog Alt Menü

Screaming Frog üzerinde 4 farklı menü olduğu için farklı menüler üzerinden aynı verilere ulaşabilmek mümkün. Screaming Frog Alt Menüsü ile ilgili sadece Serp Snippet özelliğine değineceğim.

Serp Snippet

Web sitesi taraması sonrasında analizleri gerçekleştirirken Ana menü üzerinden herhangi bir linke tıklayıp alt menüden Serp Snippet sekmesine tıklayınca arama motoru sonuç sayfasında nasıl gözüktüğü görebilirsiniz. Sayfa başlıklarında veya meta açıklamalarında hata olup olmadığı kontrol edilebilmektedir.

Özet

Bu içeriğimde Screaming Frog nedir? Screaming Frog nasıl kullanılır? Sorularına detaylı yanıt vermeye çalıştım. Screaming Frog veya herhangi bir konuda dilediğiniz zaman benimle iletişime geçebilirsiniz. 

eyup

Ben Eyüp Karadayı, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Maliye Bölümü mezunuyum. Üniversitede KGGT topluluğu kurucu başkanlığını yaptım. Üniversitede Earnadoda SEO stajyeri olarak çalıştım. Sonra BYT Dokuma firmasında e-ticaret uzmanı olarak çalıştıktım. Şimdi firmalara SEO danışmanlığı vermekteyim.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu