SEO

Ahrefs Nedir?

Ahrefs, anahtar kelime araştırması, rakip analizi, sıralama takibi, bağlantı kurma vb. tüm SEO çalışmalarının yapılabileceği bir SEO yazılım hizmetidir.  Ahrefs web sitelerinin daha üst sıralarda yer alması için kullanılan popüler bir dijital pazarlama aracıdır. 

İçindekiler

Ahrefs Neden Önemlidir?

Ahrefs SEO çalışmaları yapmak için en popüler SEO araçlarından biridir. Ahrefs aracı ile web siteleri hakkında birçok detaylı bilgiye ulaşılabilir. Bu detaylı bilgileri kullanarak arama motorlarında üst sıralara çıkılabilir. Ahrefs aracı ile web sitesi hakkında ulaşılabilecek bazı bilgiler aşağıda verilmiştir.

  • Web sitenin SEO açısından tüm hatalarını öğrenmek
  • Web sitenin ne kadar trafik aldığı
  • Web sitelerinin nereden bağlantı (backlink) aldığını öğrenmek
  • Backlinkleri ne kadar süre ile kaç tane aldıklarını öğrenmek
  • Anahtar kelime araştırması yapabilir
  • Web sitenin en çok trafik aldığı ve trafik almadığı sayfaları öğrenmek
  • Anahtar kelimeleri zorluğunu gösterir
  • Anahtar kelimelerin kaç aranma aldığını, bu aramalar sonucunda kaç tıklama aldığını öğrenmek
  • İçerik boşlukları keşfedilebilir
  • Backlink adayları bulunabilir.

1) Web Sitenin Ne Kadar Trafik Aldığını Öğrenmek

Ahrefs web sitesine aylık, yıllık olarak web sitesine ne kadar trafik aldığını gösterir. Ahrefs aracı web sitesine gelen trafiğin nereden geldiğini göstermez. Web sitesine gelen trafiğin doğrudan mı, yönlendirme mi, sosyal ağlardan mı geldiğini göstermez.  Bu bilgilere, Google Analytics veya Google Search Console üzerinden ulaşılabilir. 

Ahrefs’te verilen trafik bilgileri tahminidir. Bu tahminlerin doğruları, Google Search Console aracından ulaşılabilir. Google search console bilgilerine en yakın tahmini Ahrefs aracı vermektedir. Authority Hacker’daki kişiler tarafından yapılan bir araştırmada Ahrefs’in trafik tahminleri diğer platformlara göre en yakın ve en orantılı verileri sunmaktadır.  Bu tahminler gerçek rakamlardan biraz sapacaktır. Bu tutarsızlık, tek bir sektör içindeki tüm web siteleri için geçerlidir. 

Google Searcn Console bilgilerine göre web sitenin aldığı trafik %20 daha az arama trafiği aldığını gösterdiğini varsayalım. Aynı sektördeki rakiplerin trafiğini de %20 oranında eksik bildirecektir. 

2) Rakiplerin Hangi Sayfalarının Trafik aldığını öğrenmek

Rakiplerin ne kadar arama trafiğini öğrendikten sonra, Gelen trafiğin hangi sayfalarda olduğunu öğrenmek. Ahrefs’in site gezgini aracı ile bu verilere çok kısa sürede ulaşılabilir. Ahrefs’te site gezgine rakip firmanın domainini arattıktan sonra traffic (trafik) yüksekten düşüğe doğru sıralanmalıdır. Örnek olarak aşağıda ahrefs’e gelen trafik vardır. Ahrefs’e gelen tüm arama trafiğin %33.3’ü beş makaleden geliyor. 

En çok arama trafiğine sahip sayfalar

Rakiplerin hangi sayfalardan çok fazla trafik aldığını bu şekilde ortaya çıkartılır. Bu sayfaları ortaya çıkardıktan sonra sorulması gereken bazı sorular vardır. bu sorular:

  • Arama trafiğini hangi sayfalar daha fazla trafik sağlıyor?
  • Ana sayfalara göre diğer sayfalar ne kadar trafik alıyor?
  • Ürün sayfaları (özellikle e-ticaret siteleri için) ne kadar arama trafiği getiriyor?
  • İnsanların dönüşüm sağlaması için hangi sayfa yolcuğunu hedeflediler?

Rakiplerin nelere iyi yaptığını inceleyerek, kendi web stratejinizi planlarken daha iyi oluşturmanıza yardımcı olacaktır. 

3) İnsanların Ne Aradığını Öğrenmek

Web sitesine arama motorlarından gelen trafiği arttırmanın kilit noktası sektörünüz ile ilgili popüler aramaları incelemektir. Web sitesinde oluşturulacak olan içeriklerin birçok kişi tarafından arama yaptığından emin olmak içindir. SEO’ da bu işleme anahtar kelime araştırması denmektedir. 

anahtar kelime araştırması ile ilgili daha fazla bilgi edinmek için https://www.eyupkaradayi.com/anahtar-kelime-arastirmasi-nedir/ yazımı incelemenizi tavsiye ederim.

Ahrefs’te anahtar kelime araştırması yapmak için Anahtar kelime gezgini kullanılmaktadır. Herhangi bir arama sorgusunun popülerliğini ölçmek. Sektör ile ilgili binlerce anahtar kelime keşfedilmesine yardımcı olur. 

Örnek olarak, “bitcoin” anahtar kelimesi, sadece ABD’de ayda 6,5 milyon google araması var. Dünya genelinde bu arama ayda tam 25 milyondur. 

Anahtar Kelime Gezgini'nde "bitcoin" anahtar kelimesine genel bakış

Kripto para ile ilgili bir web siteniz varsa, “bitcoin” anahtar kelimesinde Google’da en üst sıralarda yer almayı hayal etmeyeceksiniz.“Bitcoin” kelimesinde rekabet çok şiddetlidir. Yeni bir web sitesi için  bu anahtar kelimede ilk sayfaya gelmek imkansız gibidir.

“Bitcoin” ile ilgili binlerce arama vardır. Bu aramaları ahrefs üzerinden bulunabilir.

Ahrefs > Anahtar Kelime Gezgini > Eşleşen terimler raporu 

İle “bitcoin” ile ilgili diğer aramalar bulunabilmektedir. “Bitcoin” ile ilgili 558.968 anahtar kelime sunmaktadır. 

Anahtar kelime Gezgini’nde ki ilgili terimler de  “bitcoin” kelimesi içermemesine rağmen diğer anahtar kelimeleri gösterir. 

4) Bir Konunun Tam Arama Trafiğini Potansiyelini Öğrenmek

Sadece anahtar kelimelerin aylık olarak ne kadar arama trafiği hacimlerine bakılmaktadır. Ancak tek bir anahtar kelimenin arama hacmi yanıltıcı olabilir. Bunun nedeni, web sitelerinin sadece bir anahtar kelime için sıralanmamasıdır. 

Ahrefs’in yaptığı bir araştırmaya göre, bazı anahtar kelimelerde 1.sırada yer alan bir sayfa, benzer diğer aramalarda da üst sıralarda yer ve trafik almaktadır. 

Örnek olarak bir anahtar kelimesi inceleyelim.

KD ve "web sitesini arama motorlarına gönder" arama hacmi

Anahtar Kelime Gezgini’ne göre, ABD’de ayda yalnızca 450 arama alıyor .

Bu anahtar kelime aylık olarak yalnızca 450 arama almaktadır. Ancak SERP genel bakış raporunu incelersek, ayda 5893 ziyaret ve toplam 1224 anahtar kelime için sıralanmaktadır. 

"Web sitesini arama motorlarına gönder" için SERP'e genel bakış

Ahrefs  submit website to search engines (web sitesini arama motorlarına gönder) 1. sırada yer almaktadır. Ekstra trafik aldığı diğer anahtar kelimeler:

Yüksek trafik ve "ekstra anahtar kelimeler" için "1 numara" konumunu gösteren organik anahtar kelimeler raporu

İnsanlar  sadece bir anahtar kelime ile ilgili arama gerçekleştirmiyor. Aynı konu için birçok farklı kelime ile arama yapılmaktadır. Bundan dolayı sadece tek bir anahtar kelimeye önem verilmemelidir. 

Bir anahtar kelime araştırması yaparken en üst sıradaki sayfaları incelenmelidir. O arama sorgusunda olan tüm varyasyonlar toplam ne kadar trafik aldıkları öğrenilmelidir.

Ahrefs’in Anahtar Sözcük Gezgini’nde,  bu olay için Trafik Potansiyeli metriği vardır.

"Web sitesini arama motorlarına gönder"in trafik potansiyeli

Trafik potansiyeli metriği, anahtar kelime için 1 nci sayfanın toplam ne kadar trafik aldığını gösterir.

5) Ahrefs Site Analizi 

Google, web sitelerinin Google’a hitap etmesi için web sitelerinin uyması gereken bazı kurallar vardır. Bu kurallara buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Ahrefs site Denetimi, ile Google için web sitesinde yapılan hataları, uyarıları ve önerileri göstermektedir. Her web sitesi için sağlık skoru belirlemektedir. 

Web sitelerinde, SEO için bazı hatalar olabilir. Bu hataları tek tek incelemeli ve giderilmelidir. 

Hataları düzelterek zaman içerisinde SEO sağlık puanı yükselir.  Hataların bir önem sırası vardır.

  1. Errors (hatalar)
  2. Warnings (uyarılar)
  3. Notices (bildirimler)

Web sitesi sahipleri önem sırasına göre düzelterek ilerlemelidir. Ahrefs sağlık puanı 90 ve 90+ puan alınmaldır. 

Sağlık puanı raporu örneği.  Sırasıyla "sorun dağılımı" ve "hata dağılımı"nı özetleyen grafikler

6) Anahtar Kelime Zorluğunu Öğrenmek 

Bazı Anahtar kelimelerde sıralama almak oldukça kolaydır. Bazı anahtar kelimelerde ise sıralama almak oldukça zordur. Anahtar kelimelerin zorluğunu Ahrefs sayesinde öğrenebiliriz.

Ahrefs’in Anahtar Kelime Gezgini’nde, Anahtar Kelime Zorluğu (KD) adı verilen bir ölçü vardır. Her bir anahtar kelimeyi 0’dan 100’e kadar bir ölçekte puanlar.

Yukarıda ekran görüntüsünde de görüleceği gibi, “pazarlama” anahtar kelimesi, süper zor olarak kabul edilen 79 KD puana sahiptir.  Anahtar kelime zorluğunun hemen altında “Bu anahtar kelime için ilk 10’da yer almak için 329 web sitesinden geri bağlantıya ihtiyaç olacağı tahmin edilmektedir.” şeklinde bir not vardır. 

KD ile ilgili bazı bilgiler aşağıdadır.

  • “Tahmin ediyoruz” – KD metriği sadece bir tahmindir. Google, arama sırasına göre değişen 200 ün üzerinden sıralama faktörü vardır. Hiçbir araç, anahtar kelime sıralama zorluğunu %100 doğru tahmin edemez.
  • “329 web sitesinden geri bağlantıya ihtiyaç olacak” – diğer web sitelerinden gelen geri bağlantıların Google’ın en önemli sıralama sinyallerinden biridir. Rakiplerin sahip olduğu kadar kaliteli ve çok backlink alınmadığı sürece onları geçme ihtimali yoktur. 
  • “ilk 10’da yer alın” – Bir anahtar kelime için ilk sırada yer alıp alınamayacağı kesin olarak bilinemez. Ancak ilk 10’daki sıralamayı tahmin etmek daha kolaydır. 

Ahrefs’in KD metriği, onbinlerce anahtar kelime fikrini filtreler. Düşük asılı meyve yi bulmada oldukça faydalıdır. Örnek olarak “pazarlama” kelimesini içeren yaklaşık 2 milyon arama vardır. Ama bu aramalardan sadece 29 bin KD puanı 5’in altında (yani, sıralaması çok kolay) sorgu vardır. 

Bazı anahtar kelimelerin yüksek KD puanı var. Bu onlar için çalışmıyacağı anlamına gelmez. Bu onlar için çok çalışma gerektiği anlamına gelir. Bu anahtar kelimeler için ne kadar erken çalışılmaya başlanırsa o kadar çabuk üst sıralara ulaşılır.

7) Rakiplerin Backlinklerini Öğrenmek

Bir SEO uzmanlarının en fazla yaptığı işlerden biri, web sitenin anahtar kelimelerde en üst sıralarda bulunan diğer sitelerin backlink profillerini bulmaktır. Sadece backlink profilini bularak değil aynı zamanda web sitesi için nasıl alacağını bulmaktır.

Ahrefs’in Site Expoler aracı backlink konusunda en iyi araçlar arasındadır. İstenilen anahtar kelime için 1 sayfayı alarak, Url’sini araca ekleyerek, backlink raporuna gidilmelidir. 

Örnek olarak, “SEO eğitim Kursu” anahtar kelimesi için Google’da 1 numaralı sonuçta ki siteye bağlantı veren 526 sayfa (farklı web sitelerinden var.  

Hubspot Academy'nin "seo eğitim kursu" sayfası için geri bağlantı raporu

SEO eğitimi ile ilgili bir web sitemiz olduğunu varsayalım. Bu site için Google’da iyi bir sırlama elde etmek için rakiplerin backlinklerini bulabilmek gerçekten son derece değerlidir. 

Rakip sitelerin backlinklerine bulduktan sonra, geri bağlantı veren sitelere ulaşarak kendi sitemize bağlantı almak için anlaşmaya çalışılmalıdır. Rakiplerin geri bağlantı aldığı sitelerden bağlantı alınırsa daha iyi sıralama elde edilecektir. 

Backlink ile ilgili daha fazla bilgi edinmek için https://www.eyupkaradayi.com/backlink-nedir/ yazıma göz atabilirsiniz.

8) Rakiplerin Bağlanılabilir Varlıklarını Öğrenmek

Web sitenizin arama motorlarındaki otoriteyi arttırmak için, İnsanların kendi web sitelerinden bağlantı vermek istediği şekilde içerikler üretilmesi gerekir. 

Sektördeki insanların neye bağlantı vermek istediğini bilmek için, en iyi rakip web siteleri incelenmelidir. En çok hangi bağlantı çektiğini bakın. 

Bu işlemi, web sitelerini Site Gezginine bağlayarak > Bağlantıya göre En iyi raporunu seçmelisiniz. 

Ahrefs'in blogu için en çok bağlantılı sayfaların listesi

Görüldüğü gibi bir web sitenin en çok bağlantı çeken ilk 5 makaleden 3’ü veri araştırma çalışmasıdır. Veri araştırma çalışmalarının dijital pazarlama ve SEO sektöründeki insanların geri bağlantı çekmektedir. 

En iyi rakip web siteleri için deneyin ve sektördeki bağlantı çeken sayfa türlerini bulabilrisiniz.

9) Anahtar Kelime İçin Sıralama İlerlemesini Öğrenmek

Web sitesi oldukça yeni olsa dahi, web sitenin bazı anahtar kelimelerde Google’da sıralanması için bir şans vardır. Mutlaka ön sayfada yer almayabilir. Ancak arka sayfalarda sıralama alabilir. 

Ahrefs’te, Site Gezgini’ndeki > organik anhtar kelimeler raporu web sitesinin Google’da anahtar kelimelerin sıralamalarını gösterecektir. 

Örnek bir web sitesinin arama sonuçlarında birinci sırada gösterilen kelimeleri:

Tim'in blogunun hayır olarak sıraladığı anahtar kelimeler.  1 için

“konum geçmişi” düğmesi, seçilen anahtar kelime için tüm sıralama geçmişini gösterir. 

Sıralama geçmişini gösteren grafik

Rakip web sitelerini web sitesi Site Gezgini’ne bağlayarak,  hem anahtar kelime sıralmasını hem de sıralama geçmişini görebilirsiniz.

Yakından takip etmek istediğiniz anahtar kelimeler için bir liste varsa, bunları Ahrefs Rank Tracker’a ekleyebilirsiniz.

10) İçerik Stratejisindeki Boşlukları Öğrenmek

İçerik stratejisindeki bir “boşluk”, belirlediğiniz 3 rakibin web siteleri ile kendi web sitelerinizi tarar. Rakip sitelerde trafik alan ama kendi web sitenizde trafik almayan içerikleri bulur. İçerik boşluklarını doldurarak hep web sitesine daha fazla kullanıcı sağlanır. Hem de rakip sitelerden daha iyi olmaya çalışılır. 

İçerik boşluklarını tespit etmek için Ahrefs aracı kullanılabilir. 

Ahrefs Site Explorer > Content Gap şeklinde ulaşılabilir. 

Ahrefs'in sıralamada yer almadığı anahtar kelimelerin listesi

Bulunan içerik boşluklarını sağladığı trafiğe göre listeleyin. Bu sayede rakiplerinizin en çok trafik aldığı ama sizin trafik almadığınız siteleri listeler. Burada boşlukları rakiplerinizden daha iyi bir şekilde içerik ve backlink ile içerik eklenmelidir. 

11) Kaliteli Bağlantı Adayı Bulmayı Öğrenmek

Bir üretkenlik firması için SEO yaptığınızı varsayalım. İçeriğinde “verimlilik“ kelimesi geçen tüm web sitelerinin bir listesini almak harika olmaz mıydı?

Gerçekten öyle olurdu. Gerçekten direkt olarak onlardan direkt backlink ile anlaşmaya çalışmak kalırdı. Ahrefs’in İçerik Gezgini bu konuda yardımcı olabilir. Sadece “Üretkenlik” için bir arama yapın ve 78 binden fazla web sitesinin listesini alabilirsiniz. 

Büyük ihtimalle o kadar siteye ihtiyaç duymayacaksınız. Bu listeyi filtreleme yaparak daha az ve en iyi sayfaları indirmek için uygulanması gereken filtre aşağıda verilmiştir. 

  • Alan derecelendirmesi: 40 – 90
  • Web sitesi trafiği: 1k’dan fazla
  • Dil: Türkçe
  • Alt alanları: hariç tut
  • Alan başına bir sayfa
  • Müstehcen sonuçları filtrele
Filtrelerin uygulandığı İçerik Gezgini sonuçları

Bu ayarlar size 78.000 sayfadan sadece 3.000’ini bırakacaktır. Bağlantı olasılıkları listenizi daha da küçültmeniz gerekiyorsa, filtrelemenizi her zaman daha da sıkılaştırabilirsiniz.

Bu ayarları ayarladıktan sonra 78 bin siteden sadece 3 bin siteye kadar filtreleyecektir. 3 bin siteden en iyi DR (domain ratinge) sahip siteden itibaren backlink almaya çalışılmalıdır. 

eyup

Ben Eyüp Karadayı, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Maliye Bölümü mezunuyum. Üniversitede KGGT topluluğu kurucu başkanlığını yaptım. Üniversitede Earnadoda SEO stajyeri olarak çalıştım. Sonra BYT Dokuma firmasında e-ticaret uzmanı olarak çalıştıktım. Şimdi firmalara SEO danışmanlığı vermekteyim.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu