SEO

Semantik SEO Nedir?

Semantik SEO, bir içerik hakkında her bir varlık için alakalı ve anlamlı yapıda bir içerik ağı oluşturmaktır. Semantik SEO, varlıkları, terimleri, gerçekleri gerçeğe dayalı bir doğruluk ve alaka düzeyi içinde birbirine bağlamaktır. 

Google, varlıklar arasında bağlantılar oluşturan, web deki bilgileri organize eden ve amaçları araştıran semantik bir arama motorudur. Bu sebeple, bağlantılı varlıklarla önceden organize edilmiş bir içerik yapısı oluşturulmalıdır. Semantik arama motoru ve Semantik SEO için önemlidir. 

İçindekiler

Semantik SEO Neden Önemlidir?

Semantik SEO, daha kapsamlı içerik oluşturmaya izin verir. Bu SEO stratejisini kullanan sayfalar genellikle serplerde daha yüksek sıralamalara ve insanlar için daha derinlemesine içeriğe sahiptir.

Google, kullanıcılara aramaları ile ilgili en değerli ve en yararlı içerikleri sağlamak istemektedir. Anlamsal SEO’yu takip etmek içeriğinizin bir içerik olarak tanınma şansını  arttırır. 

Web sitesindeki içeriği Semantik olarak optimize etmek, en iyi SEO tekniklerinden biri olarak kabul görür. Ama yalnızca Google için değil, insanlar için optimize edilmiş içerik oluşturmaktır.

Semantik SEO tarihçesi Nedir?

Google ilk olarak web sayfalarındaki anahtar kelimelerden o sayfanın ne hakkında olduğunu anlıyordu. 2013 yılında Hummingbird güncellemesi ile birlikte bağlamı anlamak ve amacına uygun sonuçlar çıkarmak ile ilgili bir güncelleme yaptı. Bu güncelleme ile Google’ın sayfayı anlama konusunda varlık, varlıkları yorumlama, terimleri bağdaştırmaya başladı.

Google, Semantik SEO alanında bugüne kadar 3 önemli güncelleme gerçekleştirdi. Bu güncellemeler aşağıda verilmiştir. 

  1. Hummingbird (2013)
  2. RankBrain (2015)
  3. BERT (2019)

Hummingbird 

2013 yılında bağlamı anlamak ve arama yapan kullanıcının amacına uygun sonuçlar sağlamak için farklı kelimelerinin anlamlarını yorumlamaya başladı. Hummingbird, anahtar kelimenin dışında, içeriği anlama ve doğal dil işleme konusunda Google’ı daha ileri taşımaya yönelik bir adımdı.

RankBrain 

Rank Brain 2015 yılında, arama sorgularının arkasındaki  anlamı anlamaya ve arama motoru tarafından kavranmasına yardımcı olmak için tasarlanmış bir makine öğrenimi teknolojisidir. 

RankBrain, insanların arama amacını makine öğrenimi sayesinde derinlemesine anlamaktadır. Google bu güncelleme ile aramalarda, kelime öbeğini veya benzer anlamlı kelimeleri serplerde çıkarmaya başladı. 

RankBrain, Google’ın bir sıralama faktörü olarak çalışmaktadır. Bu güncelleme Google’ın verimliliğini ve daha doğru sonuçlar çıkarmaya başlamıştır. 

BERT

BERT, Google’ın 2019 yılında çıkarmış olduğu bir güncellemedir. Bu güncelleme, insanların aramalarını daha da iyi anlamak, metni yorumlamak, kelimeler ve ifadeler vb. aralarındaki ilişkiyi anlamak için NLP teknolojisini kullanır. BERT makine öğrenmesi ile daha önceki verileri tanıyarak işlem yapan bir algoritmadır. 

NLP teknolojisi, doğal dil işleme anlamına gelmektedir. Aramalarda yapay zeka ile  insanların ne demeye çalıştığını anlamaya çalışan bir alandır. Özellikle sesli aramalar için kullanılan bu özellik sayesinde insanların ne söylemek istediğini anlamaktadır. 

Arama sorgularının niyetini anlamak için kelimenin anlamını, önceki, sonraki kelimelere bakarak ve benzer anlama gelen anahtar kelimelere bakarak değerlendirir. 

 Semantik SEO Kullanarak İçerik Nasıl Yazılır?

Semantik İçerik Yazma, Semantik SEO Prensibi için içerik oluşturma terimidir. Semantik SEO’ya uygun içerik yazabilmek için kullanıcı tarafından yapılan tüm sorgular, bir konu ile ilgili tüm alt başlıklar bir hiyerarşiye yerleştirilir. Semantik SEO projesi için bir konu içerisindeki tüm alt konulara göre SERP taraması ve Search İntent tanımı yapılmalıdır. Semantik SEO için oluşturulacak içerik ağında arama hacimleri de önemlidir. Semantik SEO Stratejisi için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz.

Semantik İçerik yazma, Semantik SEO prensibine uygun olarak içerik oluşturmak demektir. Semantik SEO’ya uygun içerik üretmek için insanlar tarafından yapılan tüm arama sorguları, bir konu içerisindeki tüm alt konulara göre SERP taraması ve kullanıcı amaç tanımı yapılmalıdır. Semantik SEO için oluşturulacak içerik alt başlıklarının aranma hacimleri de önemlidir. Semantik içerik SEO stratejisi için bu adımları takip edebilirsiniz.

  • Sorgulanan konu hakkında araştırma yapmak için kullanılan tüm sorgular hiyerarşik olarak listelenmelidir.
  • Listelenen sorguları hiyerarşik olarak arama amacına göre analiz edilmelidir. 
  • Konuda varsa, kişi, kurum, ülke, yer,şehir, kanun, tarih vb. varlıkların tümü listelenmelidir.
  • Konunun genişliğine bağlı olarak ne kadar ayrı içerik oluşturulacağı belirlenmelidir. 
  • Site içi linkleme, içeriğin hangi çapa metinlerle ve hangi hiyerarşi ile nasıl bağlantı kurulacağı belirlenmelidir. 
  • Google tarafından içeriklerin birbirinden ayırt edilmesi için kaç içerik üretilmesi gerektiği ve bu içeriklerde hangi konunun ne kadar değinileceği belirlenmelidir.
  • Belirlenen içeriklerin hangi arama amacına uygun olduğu, oluşturulacak başlıklar, meta etiketler, URL’ler, anahtar sözcükler ve bağlantı metinleri arama motoruna belirtilmelidir. 
  • İçeriklerdeki URL’ler ana içerik ve ek içerik, anahtar kelime yamyamlaştırmasını önlemek için doğru belirlenmelidir.
  • En önemli anahtar kelimelerin SERP’deki rakip sayfaların düzeni, işlevleri ve içeriklerine bakılmalı ve rakiplerin geçmiş sıralama sonuçları incelenmelidir.
  • İçerik, yalnızca insanlara fayda sağlamak ve Google tarafından kolayca anlaşılmasını sağlamak için özel bir dille oluşturulmalıdır. 

 

Semantik SEO İçin Anahtar Kelime Araştırması Nasıl Yapılır?

Semantik SEO, sadece tek bir anahtar kelime yerine bütün olarak bir konuya odaklanmayı amaçlamaktadır. Bu sebeple anahtar kelime araştırması çalışmaları da farklılık göstermektedir. Bu durumda tek bir anahtar kelimedeki sorgu yerine birbiri ile alakalı birçok sorguya odaklanılmalıdır.Semantik SEO anahtar kelime araştırması için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz.

  • Semantik SEO anahtar kelime araştırması için Google Keyword Planner, Ahrefs, Semrush, Moz vb araçların tamamı kullanılabilir.
  • Google otomatik tamamlama, Kullanıcılar bunu da sordu, ilgili aramalar, Google Bilgi Grafiği ve Bilgi Paneli Semantik SEO anahtar kelime araştırması için kullanılabilir.
  • Semantik SEO anahtar kelime araştırması için Wikidata, Wikipedia ve Wikihow vb. kaynaklar kullanılabilir.
  • Semantik SEO için, Youtube video başlıkları, Youtube otomatik tamamlama, yorumlar, Forum konuları, haber kaynakları kullanılabilir. 
  • Semantik SEO anahtar kelime araştırmasında önemli olan kısım, insanların sorgularını ve sorularını belirli arama amaçlarına göre gruplandırma yapmaktır.
  • Sorgu iyileştirme baloncukları ve Google Görseller,  bağlamsal olarak birbirine bağlı olduklarından Semantik SEO sorgu araştırmasında yardımcı olmaktadır. 

Anahtar kelime araştırması ile ilgili daha fazla bilgi almak için https://www.eyupkaradayi.com/anahtar-kelime-arastirmasi-nedir/ yazıma göz atabilirsiniz. 

Semantik SEO ve Varlıkların Önemi

Semantik SEO için yalnızca birbirine bağlı hiyerarşik sorguları kullanmak yeterli değildir. İlgili varlıkları ve bunların birbiri ile olan bağlantılarını araştırmak gerekir. Google, her bir varlığın bağlamına ve diğer varlıklarla bağlantı şekline bağlı olarak içerik derinlik seviyesini, içeriğin konusunu ve kalitesini anlayabilir. Google, varlıkların bağlanma biçimi ile içeriğe dayalı bilgi alma özelliğini kullanabilir. 

Semantik SEO için İlgili Varlıklar Nasıl Çıkarılır?

Semantik SEO için ilgili varlıkları bulmak SEO optimizasyonu için önemlidir. Semantik SEO için bir konu ile ilgili varlıkları bulmak için aşağıdaki yöntemleri takip edebilirsiniz.

  • Youtube, Google, Yandex, Bing otomatik tamamlama verilerin kullanın.
  • Youtube, Google, Yandex, Bing tarafından önerilen arama verilerini kullanın. 
  • Google’da kullanıcılar bunuda sordu ve Bing sonuç sayfalarında benzeri soruların listelerini kullanın.
  • İyileştirme balonlarını ve görsel arama bilgilerini sorgulayın.
  • Yerleri, yasaları, para birimleri listelemek için Google, Yandex, Bing Deki en son haberleri tarayın.
  • Bağlantılar aracılığı ile wikipedia’da var olan ilgili varlıkları keşfedin
  • Google Bilgi Grafiği, Google Bilgi Paneli ve “kullanıcılar şunları da aradı” önerilerini inceleyin.
  • İçerikle ilgili konularda detaylı araştırma yapın. Konuya hakim olmadan içerikleri yayınlamayın.
  • Varlıklar ve alt konular arasındaki bağlantıyı görmek için belirli zamanlarda Google Trend’i  ve alt konulardaki aramaları Trendleri kullanın.

Semantik SEO İçin Site Nasıl Optimize Edilir?

Web sitenizin organik görünürlüğünü arttırmak için içeriğinizin Semantik arama için nasıl optimize edeceğinizi mi düşünüyorsunuz? Sitenizi Semantik SEO ile optimize etmek için 7 adım:

  1. Anahtar Kelimeleri Değil Konuları Ele Alın
  2. Arama Amacını Anlayın
  3. Anlamsal HTML Kullanın
  4. Öne Çıkan Snippet İçin İçeriğinizi Optimize Edin
  5. Yapılandırılmış Verileri Kullanın
  6. Bilgi Grafiği Varlığı Olun
  7. Alakalı Bağlantılar Oluşturun

1. Anahtar Kelimeleri Değil Konuları Ele Alın

Tek anahtar kelimeler için optimizasyon yapmayı bırakın. Konular için optimizasyon yapmaya başlayın.

Google, “ev dekorasyon firmaları”, “ev dekorasyon firması” ve “ev dekorasyonu yapan firmalar” gibi aramaların aynı anlama geldiğini anlar. Bu sorgularda ki amaç aynıdır. Her sorgu için döndürülen içerik  hemen hemen aynı olması gerekir. 

Anahtar kelimeler yerine konuyu bütün olarak bakılmalıdır. Konuya bütün olarak bakarak, derinlemesine detaylı ve bilgi verici olmalıdır.  

2. Arama Amacını Anlayın ve Optimize Edin

Bir insanın Google’da aradığı her arama sorgusu, hedef kitlenizin amacını yansıtan bir sorgudur. 

İnsanların arama amacına uygun içerikler üretilmelidir. Arama amacı genellikle üç ana kategori şeklinde bakılabilir. Bu kategoriler:

  1. Bilgi amaçlı bir şeyler öğrenmek
  2. İşlemsel amaçlı bir şey satın almak
  3. Navigasyon amaçlı bir şey bulma

İnsanların arama niyetlerini anlayın, örnek olarak bir telefon satın almak isteyen birisi apple cep telefonu diye arama yapacaktır. Bu arama da bir telefon satın almak istediğini belirtir. 

3. Anlamsal HTML Kullanın

Anlamsal bir web sitesi için optimizasyon yapmak için anlamsal HTML kullanılmalıdır. 

<span> ve <div> gibi HTML öğeleri semantik değildir. Bu HTML kodları içeriği belirtmemektedir. 

Ancak <header>, <footer> veya <article> anlamsal HTML etiketlerdir. 

Bu kodlar, unsunların içinde nelerin bulunduğu ile ilgili net bir bilgi sağlar. Kodunuzu bu şekilde işaretleme yapılması gerekmektedir. 

Semantik HTML ile ilgili daha fazla bilgi için html.com adresini ziyaret edebilirsiniz.

4. Öne Çıkan Snippet İçin İçeriği Optimize Etme

Öne çıkan Snippet için, Google’a web sayfasının web’deki en doğru ve yararlı yanıt olduğunu gösterilmiş olması gerekir. Öne çıkan snippet ta yer almak için yapılacaklar aşağıda belirtilmiştir. 

  • İlgili arama ile ilgili en sık sorulan soruları araştırın. 
  • Şu anda Snippet’ta yer alan makalenin yapısını analiz edin. 
  • Soruyu doğrudan yanıtlayan bir metin kullanın ve doğal bir dil kullanın

featured-snippet
featured-snippet

Yukarıda Earnado’da staj yaparken ürettiğim bir içeriğin Öne çıkan Snippet’ı var.  Öne çıkan snippet ile ilgili daha fazla bilgi almak için https://www.eyupkaradayi.com/featured-snippet-nedir/ yazıma göz atabilirsiniz. 

5. Yapılandırılmış Verileri Anlayın ve Kullanın

Yapılandırılmış veri kullanımı, URL içeriğinin Google’da daha organize ve anlaşılır bir şekilde verilmesini sağlar. 

Yapılandırılmış veri kullanımı ile bir makalenin yapısı, makalenin işlevi, makalenin konusu ve açıklaması vb.konuları  Google’a kolaylıkla iletebilir. Yapılandırılmış veri, web sayfasını Semantik bir yapı haline getirir. Hem arama motorları için hem de kullanıcılar için daha anlaşılır hale getirir.

Yapılandırılmış veriler ile ilgili daha fazla bilgi almak için https://www.eyupkaradayi.com/schema-nedir-nasil-kullanilir/ yazıma göz atabilirsiniz. 

6. Bilgi Grafiği Varlığı Olun

İnsanlar Google’da farklı türde aramalar yapmaktadır. Bu nedenle Semantik arama vardır. Bu sebeple Semantik arama, Web’e (fikirler, kavramlar, insanlar yerler, vb.) dağılmış varlıkların bağlantılarına dayanır.

bilgi-grafigi-varligi-nedir
bilgi-grafigi-varligi

Web sitenizin blogunu bir Bilgi Grafiği varlığına dönüştürülmelidir. Bilgi Grafiği varlığı Schema’larda kullanılan görsellerin sağ tarafında çıkan bilgi verici alandır. 

7. Uygunluk Gösteren Bağlantılar Oluşturun

Web sitesinin içeriği ile alakalı hem iç linklemeler hem dahilli  bağlantılar verilmelidir. Site içi linkleme işlemini doğru şekilde yaparak Google’ın web sayfasının ne ile ilgili olduğunu daha iyi anlamaktadır. 

Bu içeriği oluştururken okuduğum ve gerçekten faydalı bilgiler aldığım  Holistic SEO’nun yazdığı içeriğe buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. 

Diğer bir kaynak olarak Semrush’ın web sitesinde olan içeriğe buraya tıklayarak göz atabilirsiniz.

eyup

Ben Eyüp Karadayı, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Maliye Bölümü mezunuyum. Üniversitede KGGT topluluğu kurucu başkanlığını yaptım. Üniversitede Earnadoda SEO stajyeri olarak çalıştım. Sonra BYT Dokuma firmasında e-ticaret uzmanı olarak çalıştıktım. Şimdi firmalara SEO danışmanlığı vermekteyim.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu