SEO

Yerel SEO Nedir? Nasıl Yapılır?

Yerel SEO, Kurumlar insanların arama motorlarında bulundukları konum ile alakalı aramalarda karşılarına çıkmak için yaptığı optimizasyon sürecidir. İşletmeler için bulundukları konuma yakın müşterileri bulmak için kurumu ile ilgili ek bilgiler vermesidir.

Web siteniz yerel aramalardaki varlığı ile yeni müşteriler ve yeni işler kazanma ihtimalini arttırır. Yerel aramalarda örnek olarak “Bursa teknik servis” yazdığında alakalı web sayfalarının görünmesi sağlanır. Bu aramalarda yer almak için web sitenize konum, posta kodu vb. bilgiler eklenmeli ve anahtar kelimeler sayfada kullanılmalı.

Arama motorları, Yerel aramalarda kullanıcıların telefonlarındaki il, ilçe, posta  kodu gibi coğrafi bilgilerden konumunu tespit eder.  Kullanıcının yakında olan en iyi sayfaları sıralamayı amaçlar.

Yerel SEO Neden Önemlidir?

Yerel SEO çalışmaları, Özellikle bölgesel hizmet veren firmalar için oldukça önemlidir. Arama motorları üzerinden yerel arama sayıları her geçen gün artmaktadır. Yerel SEO ile ilgili bazı veriler aşağıdaki gibidir. 

  • Google’da yapılan tüm aramalardan %46’sı yerel aramadır. 
  • Yerel ürün veya hizmet arayan insanların %70’i yerel firmaları bulmak için arama motorlarında arama gerçekleştirmektedir.
  • İnsanların mobil cihazlardan yerel arama deneyimlerinden %82’si hizmet veya ürünü satın alması ile sonuçlanmaktadır.
  • Yerel arama yapan mobil cihaz sahiplerinin %75’i  işletmelerin telefon numarası ve adresine arama motoru sonuçları ile ulaşmaktadır.
  • Türkiye’de bilgisayarda arama yapan kullanıcıların %95’i yerel aramalar gerçekleştirerek istedikleri ürün veya hizmete ulaşmaktadır.
  • İnsanların %71’i yeni bir lokasyona gitmeden önce lokasyon hakkında arama yapmaktadır. 
  • Yerel SEO çalışmaları daha düşük bütçelerle ve daha kısa sürede sonuç vermektedir.
  • Yerel işletmelerin sadece %46’sı Google My Bussines kullanıyor. Hala %54’ü Google My Bussines kullanmıyor. 

Yukarıda belirttiğimiz tüm istatistikler ister küçük ister büyük ölçekli bir firma olun, yerel SEO çalışmalarına neden yatırım yapmanız gerektiğini ortaya koyuyor. Yerel olarak yapılan optimizasyon çalışmaları görünenin aksine çok detaylı bir prosedürdür.

İnsanlar yerel aramaları iki farklı nedenden dolayı arama gerçekleştirirler. Birincisi belirli bir işletme hakkında bilgi almak için arama yaparlar. İkincisi yeni bir ürün veya hizmet alacağı zaman önceden arama motorunda araştırma yaparak karar vermeye çalışanlardır. Yerel SEO ile işletmenizi potansiyel müşterilere daha iyi tanıtın.  Yukarıda sunduğum tüm istatistikler ve burada söylediğim gibi potansiyel müşterilere ulaşmak için yerel SEO yapmanız gerekir. Yerel SEO’yu nasıl yapacağız sorusunu aklınıza geliyorsa, Hemen sizlere anlatıyorum.

Yerel SEO Nasıl Yapılır?

  1. Yerel Konuma Odaklı Anahtar Kelimelerin Seçilmesi

SEO çalışmalarında yapılacak öncelikli yapılacak adımlardan bir tanesi anahtar kelime seçimidir. Yerel SEO çalışmasında anahtar kelime analizleri normal SEO çalışmasından biraz farklı olur. İlgili konumun yakınındaki coğrafi alanların odaklandığı anahtar kelimeler belirlenmelidir. Doğru anahtar kelime seçimleri ile web sitesi lokasyonundaki kullanıcılara ulaşabilirsiniz. Hedef kitlenizi belirleyin ve anahtar kelimelere bölgesel unsurlar ekleyin. Yerel anahtar kelimelere göre içeriğinizi girmelisiniz. 

Anahtar kelime araştırması için daha fazla bilgi almak için eyupkaradayi.com/anahtar-kelime-arastirmasi-nedir yazıma göz atabilirsiniz.

  1. Yerel Konuma Göre Başlık Etiketi Belirleme

Başlık etiketleri insanlara sayfanızı ve arama botlarını anlatan HTML kodudur. Başlık etiketlerini yerel konum bilgisine göre girerek Google botların sitenizi fark etmesini sağlayabilirsiniz. Yerel konum odaklı girilen başlık etiketleri sayesinde konum odaklı aramalarda sıralama alabilirsiniz.  

Başlık etiketleri hakkında ayrıntılı bilgi almak için eyupkaradayi.com/site-ici-seo-nedir makaleme göz atabilirsiniz. 

  1. URL yapınızın Doğru Girilmesi 

URL yapınızı SEO uyumlu girmelisiniz. Özellikle H1 etiketinde yerel konum ifadesi geçirdiyseniz, URL’de kullanmanız faydalı olacaktır. Örnek olarak “Nilüfer evden eve nakliyat” ile ilgili sayfada URL’de nilufer-evden-eve-nakliyat olarak girilirse Nilüfer’de bulunan kişilerin evden eve nakliyat veya Nilüfer evden eve nakliyat aramalarında üst sıralara çıkma ihtimali artar. 

SEO uyumlu URL nasıl olacağını bilmiyorsanız https://www.eyupkaradayi.com/url-nedir/ yazıma göz atabilirsiniz. 

  1. Google Benim İşletmem Kayıt Yapılması

Google Benim işletmem, ingilizcesi Google My Bussiness  demektir. Google’ın ücretsiz olarak sunduğu bir araçtır. Yerel SEO çalışmalarından en önemlileri arasında yer alan Google Benim İşletmem kaydını mutlaka yapın. Google Benim işletmem hesabında yapılan hizmet hakkında doğru kategori seçimi, yapılan hizmetin SEO uyumlu şekilde detaylı yazılması,  diğer bilgilerin de girilmesi gerekir. Google Benim işletmemde yapmanız gerekenler aşağıdadır.

  • İşletmeniz için doğru kategoriyi seçin.
  • yüksek çözünürlüklü fotoğraflar yükleyin.
  • müşterilerinizden yorum alın.
  • Ücretli (sahte) yorumlar kullanmayın.
  • Adresinizin iç ve dış görsellerini ekleyin.
  • SEO uyumlu hizmetinizi anlatan bir içerik ekleyin.

Google’da yerel bazlı aramalardan %33’ü Snack Pack’ten trafik almaktadır. Snack Pack, aramalarda google haritalarda çıkan ilk üç sonuç. Bundan dolayı Snack Pack’te yer almak önemlidir. Yukarıdaki maddeleri uygulayarak Snack Pack’te çıkma ihtimaliniz artar.

Google haritalar ile ilgili yapılması gerekenler:

  1. Yorumlar için ücret ödemek yerine müşterilerinize yorum yapmasını rica edin.
  2. Şirketinize kendiniz veya çalışanlarınız yorum yapmamalı
  3. Aynı wifi üzerinden yorum yapmamalısınız. Çünkü Google aynı ağ üzerinden yapılan yorumları algılamaktadır. 
  4. Rakip firmalara olumsuz yorum ve inceleme yapılmamalı.
  5. Olumsuz yorumlara her zaman profesyonellik ve dürüstlük ile yanıt verin. Unutmayın bu yorumları diğer insanlarda görecek.
  6. Nap Düzenlemesi Yapmak
  1. Nap Kullanımı

Nap kelimesinin açılımı ingilizce olarak name, address ve phone şeklindedir. Türkçesi isim, adres ve telefon manasına gelmektedir. NAP web sitenizdeki tüm iletişim detalarıdır. Web sitenize gelen arama motoru botlarının ve kullanıcıların size ulaşması için NAP düzenlemelerini yapmalısınız. Google NAP verilerine göre sizin sitenize ulaşır ve yerel aramalarda sıralama almanıza yardımcı olur. WordPress altyapılı bir site kullanıyorsanız Rank Math SEO veya Yoast SEO eklentileri ile ayarları yapabilirsiniz.Eğer özel kodlama sitesi kullanıyorsanız aşağıdaki schema’yı kullanmalısınız.

<div itemscope itemtype=”https://schema.org/LocalBusiness”> <p itemprop=”name”>COMPANY NAME</p> <p itemprop=”address” itemscope itemtype=”https://schema.org/PostalAddress”> <p itemprop=”streetAddress”>ADDRESS LINE 1</p> <p itemprop=”addressLocality”>CITY</p>, <p itemprop=”addressRegion”>REGION</p> <p itemprop=”postalCode”>POSTCODE/ZIP</p. <p itemprop=”telephone”>PHONE NUMBER</p> <meta itemprop=”latitude” content=”LATITUDE” /> <meta itemprop=”longitude” content=”LONGITUDE” /> </div>

Diğer schema türlerini görmek için https://www.eyupkaradayi.com/schema-nedir-nasil-kullanilir/ yazıma göz atabilirsiniz.

Yerel aramalarda çıkmak için Ana sayfanızda ve diğer sayfaların footer (alt menüsünde) iletişim bilgilerine yer verin. Yapabiliyorsanız footer alanında harita ekleyin. Böylelikle yerel aramalarda sıralama alma ihtimaliniz artar.

  1. Sesli Arama Optimizasyonu

Google sesli arama, siri ve alexa gibi sesli arama teknolojileri kullanıcı deneyimini arttırmaya çalışıyor. Google kullanıcı deneyimine yaptığı algoritma güncellemeleri oldukça önem verdiğini bizlere bildirdi. Arama motorları sesli aramalara verdiği önem gitgide artmaktadır. Soru tabanalı ve uzun kuyruklu anahtar kelimeler ile sesli aramalara göre içeriğinizi optimize etmeniz gerekir. Bu optimizasyon ile arama sonuçlarında daha üst sıralarda çıkabilirsiniz.

  1. Yerel Sitelerde Kayıt Oluşturun

Firma rehberi yani firmaları listeleyen web sitelerini ile karşılaşmışsınızdır. Bu web sitelerine giderek doğru bilgiler ve kaliteli içerik yazın. Birçok bu tarz firma vardır. Böyle sitelerin çoğunda ücretsiz olarak yer alma şansınız var. Firma rehberleri yayınlayan sitelerden hem backlink almış olursunuz hem de arama botlarına bilgi vermiş olursunuz. Firmanızı kaydederek ücretsiz olarak web sitenize kayıt edilen sitelerden kullanıcılar gelebilir. 

Yerel sitelerin başka bir kullanım yöntemide  bulunduğunuz bölgedeki veya şehirdeki öneri blog sayfaları ile iletişime geçmek. Yerel sitelerde kendi web sitenizin tanıtımı yaparak aynı bölgede bulunduğunuz insanların sizi tanımasını sağlar. Google’ın arama botları yerel SEO için aynı bölgedeki başka bir siteden bağlantı alınmasına önem vermektedir. Web sitesi sahiplerine iletişim, whatsapp üzerinden iletişime geçerek büyük ihtimalle ücret karşılığı sitenizin tanıtımı yaptırabilirsiniz. 

Backlink nasıl alınması gerektiği ile ilgili https://www.eyupkaradayi.com/backlink-nedir/ yazıma göz atabilirsiniz. 

  1. İş İlanları Oluşturun

İş ilanları sitelerinde kendi işletmeniz ile ilgili bir profil açabilirsiniz. Profili işletmeniz hakkında doğru bilgiler vermelisiniz. Bilgilerin yanında web sitenize kalıcı bağlantı alabilirsiniz. Normal SEO çalışmaları için tavsiye ettiğim bir yöntem değildir. Çünkü buradaki bağlantı ile web sitesinde insanlar çok vakit geçirmez. Ama yerel aramalar için özellikle iş ilanı çıktığınızda işe yarayacaktır. 

  1. Görsel Optimizasyonu Yapmak

Web sitesinde kullandığınız görseller arama sonuçlarında çıkması halinde yerel SEO çalışmalarını destekler. Kullandığınız görsellerin alt etiketlerini bölgesel ifadeler kullanarak alt metin ve açıklama girmelisiniz. Görsel metinlerinin isimlerini değiştirirken türkçe karakter kullanmayın. Kelimeler arası geçişte space (boşluk tuşu)  yerine “” işaretini kullanın. Web sitenizdeki görsellerin boyutunu optimize ederek yükleyin. 

  1. Harita Kayıtlarını Oluşturmak

Yapılan bir araştırmaya göre Google’ın pazar payı %88’dir. Google’dan sonra en çok kullanılan Yandex üzerinden harita kaydını oluşturabilirsiniz. Apple kullanıcıları için Apple haritası üzerinden kayıt oluşturmalısınız.

  1. Sayfalarınıza Yorum Alın

Müşterilerinizden hem web sitenizdeki sayfalar için hemde haritalar için yorum yapmasını rica edin. Google arama botları, web sayfasındaki yapılan yorumları etkileşim olarak kabul etmektedir. Google botları dışında insanlarda bir ürün veya hizmeti almadan önce yorumları incelerler. 

eyup

Ben Eyüp Karadayı, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Maliye Bölümü mezunuyum. Üniversitede KGGT topluluğu kurucu başkanlığını yaptım. Üniversitede Earnadoda SEO stajyeri olarak çalıştım. Sonra BYT Dokuma firmasında e-ticaret uzmanı olarak çalıştıktım. Şimdi firmalara SEO danışmanlığı vermekteyim.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu