SEO

SEO Uyumlu İçerik Nedir?

SEO Uyumlu İçerik yazarak web sitesini SEO dostu yapmak için kullanılır. Arama motorları web sitesindeki sayfaları taramakta ve dizine eklemektedir. Dizine ekledikten sonra en alakalı ve en değerli web sitelerini kullanıcılara sunmaktadır. SEO uyumlu içerikler yazılarak kullanıcıların aramalarında üst sıralarda çıkılmaktadır.

SEO uyumlu içerik üretmeden önce rakip içeriklere bakılmalıdır. Rakip web sitelerinden daha kaliteli ve daha iyi içerikler üretilmelidir. SEO uyumlu içerik üretirken sadece bilgi vermek amaçlanmalıdır. Kelime sayısı artması için yazılmamalıdır. İçeriklere başlarken H1 başlığı içeriğin başında geçirmeye özen gösterilmelidir.

 Kullanıcılar gelişen teknoloji ile birlikte sesli aramalar yapmaya başladı. Sesli aramalarda nedir? Nasıl yapılır? Vb. sorular aranmaktadır. Bu sorulara net, bilgi verici cevaplar verilmelidir. İçeriği üretmeden önce arama motorlarında aratılmalıdır. Eğer ki içerik video ise video üretilmesi gerekir.

İçindekiler

10 Adımda SEO Uyumlu İçerik Nasıl Yazılır?

SEO uyumlu içerikler, düzenli aralıklar ile web sitesinde yayınlandığı zaman arama motorlarında üst sıralarda çıkacaktır. Web sitesine girilecek olan içerikler SEO uyumlu içerikler olmalıdır. 

SEO uyumlu içerikler oluştururken bazı kurallar vardır. Bu kurallara uyarak içerikler üretilmelidir. Bu kuralları aşağıda belirtilmektedir. Bu kurallar arasında en önemlisi son kullanıcının aradığı bilgileri vermektedir. Örnek olarak bu yazıya girme sebebi SEO uyumlu içerik nasıl yazılacağını öğrenmektir. Bu yazıda bu konudan başka bir konuya değinilse kullanıcı yazıdan çıkacaktır. SEO uyumlu içerik için diğer 10 madde detaylıca açıklanmıştır.

1.       Özgün ve Harika İçerikler Oluşturmak

2.       Anahtar Kelime Seçmek

3.       Başlık Etiketleri Kullanmak ve Doğru Seçmek

4.       İlgi Çekici Başlık (title) ve Meta Açıklama Yazımı

5.       Site İçi ve Site Dışı Linkleme

6.       Kolay Okunabilir İçerikler Yazmak

7.       İçerikte Medya Öğeleri Kullanmak

8.       Doğru URL Kullanmak

9.       Anahtar Kelime Sıklığı

10.   Görsel Alt Etiketleri Kullanmak

Özgün ve Harika İçerikler Oluşturmak

Özgün ve harika içerikler oluşturmak için, öncelikle içerikler kopya olmamalıdır. İçerikler özgün olmalıdır. Özgün içerik oluşturmak arama motorların dikkat ettiği bir husustur. Kopya içerik kısa zamanda sıralama kaybetmez ama uzun vadede siteye ciddi zarar verir. Özellikle kopyalanan site Google’a içeriğin kopya olduğunu bildirir ise web sitesi ceza alacaktır.

İçeriklerin kopya olup olmadığını öğrenmek için belirli web siteleri vardır. İçerikleri kontrol etmek için Small SEO Tools üzerinden içerik intihali aracı kullanılabilir. 1.000 – 1.500 kelimelik bir içerikte 1-2 cümle kopya çıkarsa çok fazla problem olmaz.  

Harika içerikler oluşturmak için kullanıcın arama niyetini anlamak önemlidir. Kullanıcılar nedir? Diye arama yaptıklarında wikipedia.org’ta ki gibi direk tanım verilmelidir. Net, sade ve yalın şekilde ne olduğu anlatılmalıdır. İçerikte kullanıcı aradığını bulabilirse web sitesinde vakit geçirebilir. Eğer kullanıcı aradığını bulamaz ise web sitesinde hemen çıkma oranları çok yüksek olacaktır.

İçerik üretirken insanların neler aradığına dikkat edilmelidir. Kişilerin sıkça sorduğu sorulara bakılmalıdır. Oluşturulacak olan içeri yazmadan önce arama motorlarında aranmalıdır. Arama yapıldıktan sonra en alt kısımda ilgili aramalar çıkmaktadır. Buradan benzer aramalara bakılarak içeriğe şekil verilmelidir.

Anahtar Kelime Seçmek

Anahtar kelime seçerken web sitesi ile alakalı anahtar kelimeler seçilmelidir. Anahtar kelimi seçimi yaparken arama hacmi yüksek olan mı? Yoksa uzun kuyruklu anahtar kelime seçimimi yapılacak? İlk olarak bu sorunun cevabı verilmelidir.  Anahtar kelime araştırması yaparken birçok şeye dikkat edilmelidir.

Anahtar kelime araştırması yaparken öncelikle web sitesine bakılmalıdır. Hangi anahtar kelimelerde iyi sıralarda hangi anahtar kelimelerde kötü olduğu tespit edilmelidir. Sonra rakip firmaların hangi anahtar kelimelerde iyi sıralama aldığı ve hangi sıralamalarda kötü sıralama aldığına bakılmalıdır.

Anahtar kelime araştırması yaparken dikkat edilmesi diğer bir husus daha vardır. Bu husus rakip sitelerin trafik aldığı ama sizin sitenizin trafik almadığı anahtar kelimeleri belirlemek.  Belirlenen anahtar kelimeler ile SEO uyumlu içerikler girerek trafik elde edilmeye başlanmalıdır.  

Anahtar kelime ile ilgili daha detaylı bilgi öğrenmek için https://www.eyupkaradayi.com/anahtar-kelime-arastirmasi-nedir yazıma göz atılmasını tavsiye ederim.

Başlık Etiketleri Kullanmak ve Doğru Seçmek

Başlık etiketleri kullanmak ve doğru başlık etiketlerini seçmek SEO açısından önemlidir. Başlık kullanılmadan sadece metin olan içerikler oldukça dikkat dağıtmaktadır. İnsanların başlık kullanımı ile içeriği daha rahat okuması sağlanır. Başlık ile birlikte görsel ekleyerek içeriğin daha rahat okunması sağlanır.

İçeriklerde başlıklar kullanarak, İçeriğin ana başlık etrafında şekillenmesini sağlamaktadır.  Alt başlıklar sayesinde insanların merak ettiği soruların cevaplarını daha rahat bulmasını sağlar. Alt başlık kullanarak anahtar kelimelerin öne çıkmasını sağlayacaktır. Anahtar kelime kullanımında dikkat edilmesi kurallar aşağıda verilmektedir.  

·        Her sayfada H başlıkları kullanılmalıdır.

·        H1, H2, H3, H4, H5 ve H6 sıralaması ile kullanılmalıdır.

·        Her sayfada bir defa H1 başlığı kullanılmalıdır.

·        Her sayfada H2 başlığı en az bir veya birden fazla kullanılmalıdır.

·        Her sayfada H3 başlığı kullanma zorunluluğu yoktur.

İlgi Çekici Başlık (title) ve Meta Açıklama Yazımı

İlgi çekici başlık ve meta açıklama yazmadan önce dikkat edilmesi gerekenler vardır. İnsanların aramalarında başlık ve açıklamanın tam çıktığına dikkat edilmelidir. Başlık yazarken dikkat edilmesi gerekenler:

·         Başlıkta anahtar kelime içermelidir

·         Başlıkta, boşluklar dahil 50-70 karakter olmalıdır

·         Minimum 3 kelime maksimum 6 kelime olmalıdır

·         İlgili çekici başlık yazmak için sayı kullanılabilir. Ör 10 adımda SEO uyumlu içerik nasıl yazılır?

·         İlgili çekici başlık için uzmanından, vb. kelimeler kullanılmalıdır. Uzmanında 7 maddede Site içi SEO Nedir?

İlgi çekici meta açıklama (description) yazarken aramalarda tam çıktığına dikkat edilmelidir. Aramalarda meta açıklamaları mükemmel yazılınca tıklanma oranları artmaktadır. İlgi çekici meta açıklama yazarken dikkat edilmesi gerekenler:

·         Meta açıklamada anahtar kelime geçmelidir.

·         Meta açıklamada boşluklar dahil 135 karakteri geçmemelidir.

·         Masaüstünde 155 karakter mobilde 135 karakteri geçen açıklamaları Google göstermemektedir.

Site İçi ve Site Dışı Linkleme

Site içi ve site dışı linkleme yaparak içeriği SEO uyumlu hale getirilmelidir. Blog yazılarında web sitesi içi linkleme yaparak hem kullanıcıların diğer içeriğe göz atmalarını sağlar. Hem de arama motorlarına SEO’da fayda sağlamaktadır. Site içi linkleme yaparken birbiri ile alakalı içeriklere link verilmelidir. Web sitesi iç linkleme yaparken dikkat edilmesi gereken bir husus vardır.

Bu husus; A içeriğinden B içeriğine link verilirse B içeriğinden A içeriğine link verilmemesi SEO açısından daha iyi olacaktır.

Site dışı linkleme yaparken web sitesinden daha otoriter web sitelerine dış linkleme verilebilir. Tabi link verirken web sitesinin sektörü ile ilgili kaynaklara dış linkleme faydalı olacaktır.  Örnek vermek gerekirse anahtar kelime araştırması yazımda ahrefs, semrush, Google ads vb. sayfalara dış linkleme verildi.

Kolay Okunabilir İçerikler Yazmak

Kolay okunabilir içerikler yazmak web sitesine giren kullanıcılar için gereklidir. Sadece uzun metin yazan içeriklerin okunma oranları düşüktür. Böyle içeriklerde web sitesini terk etme oranları yüksektir. 

İçeriklerin belirli bir düzeni olmalıdır. Bu düzen iki şekildedir. Birinci olarak içeriğin dış görünüşü ikincisi içeriğin nasıl yazıldığıdır. Birinci kısımda başlık kullanımı, görsel kullanımı, paragraf uzunluğu şeklindedir. İkinci kısımda içeriğin anlam bütünlüğü, yazım kuralları vardır.

Anlam Bütünlüğü

İçeriklerde anlam bütünlüğü olmalıdır. Yazılarda giriş, gelişme ve sonuç şeklinde 3 bölümden oluşmalıdır. Giriş kısmında farklı sonuç kısmında farklı olmamalıdır. Kısaca bir konudan başka konuya atlanmamalıdır.  Sadece bir konu üzerinde durulmalıdır.

Yazım Kuralları

İçeriklerde yazım kurallarını doğru kullanarak verimli kullanıcı deneyimi sağlanır. İçeriklerde yazım kurallarına dikkat etmeden yazılması hem Google hem de insanlar tarafından sitenin değeri düşürülecektir. İçerik üretirken yazım kurallarında bir yerde emin olunmazsa TDK’nın web sitesinden yardım alınabilir.

İçerik Uzunluğu

İçerik uzunluğunu rastgele belirlenmesi doğru değildir. Yazılacak olan içeriğin konusuna göre içeriğin uzunluğu belirlenmelidir. Öncelikle içeriğin alt başlıkları belirlenmelidir. Alt başlıkları belirlerken rakip sitelerden ve anahtar kelime araçlarından yardım alınabilir.   

İçerik uzunluğu konusunda daha uzun içerik yazılırsa daha üst sıralarda yer alınmaz. Daha uzun içerik yazmaktan ziyade daha bilgilendirici içerikler yazılmalı kullanıcı neden bu içeriği aramış? Sorusunun cevabı verilmelidir. İnsanlar web sitesine girdiklerinde aradıklarını bulabildiler mi? Eğer ki bulurlarsa sayfada zaman geçirirler. Web sitesinde insanlara iyi bir deneyim yaşatır. Tekrar tekrar siteye gelmesi sağlanır ise kısa zamanda Google aramalarda siteyi ödüllendirecektir.

Paragraf Uzunluğu

Paragraf uzunlukları çok uzun olmamalıdır. Bir başlık altında kesinlikle 300 kelimeyi geçmemelidir. 300 kelimeyi geçilecek ise bir alt başlık ile detaylandırılması sağlanmalıdır. Çünkü yurtdışında yapılan bir deneyime göre 300 kelimeyi geçen paragraf okunma oranları daha düşüktür. Paragraf uzunlukları konuya göre şekil almalıdır.

İçerikte Medya Öğeleri Kullanmak

İçerikler arasında bilgi verici, kullanıcın işine yaracak içerikler ile zenginleştirilmesi gerekir. Bilgilendirici veya konu ile alakalı yüksek çözünürlüklü görseller eklenebilir. Görsel dışında bilgilendirici video eklenebilir. Word, excel, slayt gibi kullanıcıların indirerek kullanabileceği mataryeller de eklenebilir.  

Doğru URL Kullanımı

Doğru URL kullanımı kolaydır. Kolay olmasına rağmen birçok web sitesinde hatalı URL kullanımı vardır. URL anahtar kelime içermelidir ve URL uzunluğu 50-60 karakter olmalıdır. URL yapıları uzun olmamalıdır. Sade ve yalın olmalıdır.

Anahtar Kelime Sıklığı

Anahtar kelime sıklığına dikkat edilmelidir. İçerik oluştururken SEO uyumlu olsun diye sürekli anahtar kelimeler eklenmemelidir. Sürekli anahtar kelime kullanmak yerine eş anlamlı veya benzer kelimeler kullanılabilir. İçeriklerde ortalama olarak %2-%4 oranında anahtar kelime kullanılmalıdır. Yani 100 kelimede 2-4 kelime, 1.0000 20-40 kelime olmalıdır.

Görsel Alt Etiketleri Kullanmak

Görsel alt etiketleri kullanarak SEO uyumlu içerikler üretilir. İçeriğe eklenecek olan görselleri bilgisayara kayıt ederken isimleri optimize edilmelidir. Görsellerin ismine anahtar kelime, eş anlamlı anahtar kelimeler veya alternatif anahtar kelimeler eklenmelidir. Görsel isimlerinde sadece İngilizce karakterler kullanılmalı ve boşluk kullanılmamalıdır. Boşluk yerine “-“ kullanılmalıdır.

Bu yazımda SEO uyumlu içerik nedir? Nasıl yazılır? Sorularının cevaplarını detaylıca vermeye çalıştım. Umarım faydalı olmuştur. Öneri ve görüşleriniz için benimle iletişime geçebilirsin. Sağlıcakla kalın 😊

eyup

Ben Eyüp Karadayı, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Maliye Bölümü mezunuyum. Üniversitede KGGT topluluğu kurucu başkanlığını yaptım. Üniversitede Earnadoda SEO stajyeri olarak çalıştım. Sonra BYT Dokuma firmasında e-ticaret uzmanı olarak çalıştıktım. Şimdi firmalara SEO danışmanlığı vermekteyim.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu