SEO

WordPress SEO Nasıl Yapılır?

WordPress SEO, WordPress altyapılı web sitelerinin arama motoru optimizasyonu için yaptığı tüm çalışmalara denir. Web sitesinin arama sonuçlarında daha üst sıralara çıkması için mutlaka WordPress SEO tekniklerini uygulamanız gerekir.

Yazımda, WordPress SEO nasıl yapılır? En iyi wordpress SEO eklentileri nelerdir? WordPress SEO ayarlarına değineceğim. Aşağıdaki wordpress SEO adımlarını takip ederek sitenizi daha üst sıralara taşıyabilirsiniz. 

İçindekiler

SEO Dostu WordPress Teması Yükleyin

WordPress üzerinden SEO dostu bir tema seçimi yapmanız gerekir. WordPress üzerinde ücretli ve ücretsiz olarak birçok web sitesi teması vardır. Ücretsiz wordpress temalarına buradan ulaşabilirsiniz. WordPress temasını seçerken temiz kodlanmış, Hızlı çalışan bir tema seçilmelidir. https://web.dev/measure/ adresi üzerinden temanın hız kontrollerini yapabilirsiniz.

 SEO Eklentisi Ekleyin

WordPress temasını yükledikten sonra, İlk yapacağınız işlemlerden bir tanesi eklentiler eklemektir. WordPress üzerinden binlerce eklenti vardır. SEO ile ilgili en popüler üç eklenti vardır. Bu eklentiler:

  • Rank Math SEO
  • Yoast SEO
  • All in One SEO Pack

Bu üç eklentiden bir tanesini web sitenize kurmalısınız. Bu eklentilerin ücretli ve ücretsiz versiyonları vardır. Tabiki kullanabilirseniz ücretli versiyonunu kullanmanızı tavsiye ederim. Ama ücretsiz olan versiyonları da işinizi görecektir. 

Tercih Edilen Domain Adresini Seçin

Domain adını https://www.eyupkaradayi.com veya https://eyupkaradayi.com olarak seçebilirsiniz. Domain adınızın SEO üzerinde bir etkisi yoktur. Ama sitenizin bu alan adlarından birinde erişebilir olmak isteyecektir. Google bu URL’leri farklı kabul etmektedir.

Domain adını kontrol etmek için, WordPress yönetici paneline giriş yapın. Ayarlar > Genel yolunu takip ederek ulaşabilirsiniz. İki alan adından birini tercih edebilirsiniz. 

wordpress-domain

SSL sertifikası kullandığınızdan emin olun. Web sitenizde SSL sertifikası kullanılması gerekmektedir. SSL sertifikanız yoksa hosting firmanızla veya web sitesi geliştiriciniz ile iletişime geçebilirsiniz.

SEO Dostu URL Yapılarını Kullanın

WordPress te SEO uyumlu URL yapılarını kullanmak oldukça kolaydır. WordPress yönetim panelinde ayarlar > Kalıcı Bağlantılar seçeneğine giriş yapın. 

Burada yazı ismi seçeneğini  işaretleme işlemini yapın. Bu işaretleme ile birlikte URL yapıları otomatik olarak  SEO uyumlu olacaktır. Böylelikle URL yapıları daha anlamlı hale gelecektir. 

wordpress-url-yapisi

URL yapıları ile ilgili daha fazla bilgi elde etmek için https://www.eyupkaradayi.com/url-nedir/ yazıma göz atabilirsiniz.

Web Sitenize XML Site Haritanızı Ekleyin

WordPress site haritasını eklentiler ile birlikte otomatik olarak kurulmaktadır. SEO eklenti ayarlarını gerçekleştirmeniz yeterli olacaktır. Web sitenizin hacmi geniş ise site haritanızı özellikle görselleri ayrı bir site haritasında toplamanız daha sağlıklı olacaktır. 

Yeni bir web sitesi açtıysanız SEO eklenti ayarları yapın.  XML site haritası nedir? nasıl olacak gibi soruları hiç takılmayın. Her ihtimale karşı olarak siteadi.com/sitemap.xml şeklinde aratın ve site haritanızın olup olmadığını bir kontrol edin. 

Site haritası ile ilgili daha fazla bilgi almak için  https://www.eyupkaradayi.com/site-haritasi-nedir/ içeriğime göz atabilirsiniz. 

Web Sitenizi Google Search Console’u Bağlayın

Web sitenize organik olarak kaç kişi girmiş? Organik trafiğiniz tam olarak öğrenmek istiyorsanız web sitenizi mutlaka Google Search Console’a bağlayın. Web sitesi yeni kurulduysa en başlarda trafik alma ihtimali çok zordur. WordPress SEO çalışmaları ile birlikte ortalama 2-3 ay içerisinde trafik almaya başlayacaktır. 

Web sitenizi Google Search Console aracına nasıl bağlayacağınızı bilmiyor ve Google Search Console kullanımı ile ilgili daha fazla bilgi almak için https://www.eyupkaradayi.com/google-search-console-nedir/ içeriğime göz atın. 

WordPress’te Görselleri Optimize Edin

Web sitenin hız optimizasyonuna etki yapan tüm faktörleri optimize edilmesi gerekir. Bunlardan bir tanesi de görsel boyutlarıdır. WordPress SEO ile birlikte görsel optimize etmek için bazı eklentiler kullanılabilir. Eklentiler sayesinde görsel hacimleri rahatlıkla küçülmektedir.  WordPress eklentisi olarak Smush veya ShortPixel eklentisi kullanılabilir.

wordpress-gorsel-nasil-olmali

WordPresste birde görsellerin alt isimleride kullanılmalıdır. Görsellerin alt isimler vererek bu görsellerin Google’ın anlamasını sağlayabilirsiniz. Görsel alt etiketleri ile ilgili bilgiler:

  • İngilizce karakter kullanılmalı
  • Boşluk yerine “-” kullanılmalı
  • Örnek olarak “wordpress-seo-nedir”  şeklinde görsel isimleri kullanılabilir.

WordPress Yorumları Optimize Edin

WordPress SEO, yorumlar ile kullanıcıların web sayfalarınızdaki yorumları ile etkileşime geçebilirsiniz. Ama yorumlar bazen spam amaçlı yapılabilmektedir. Ben sitemi yeni açtığım zaman, Spam yorumlar gelmekteydi. Yorumların içerisinde gizli olarak link eklenmişti. Ben biraz geç farketmiştim.

Web sitenize gelen yorumları kontrol ederek onaylamanızı tavsiye ederim. Böylelikle spam durumu oluşmaz. WordPress te, ayarlar kısmından > tartışma ayarları bölümünden> manuel onaylamayı seçebilirsiniz. 

Schema Biçimlendirmesini Kullanın

Schema, Google’ın web sitesi içindeki içeriğin anlamasına yardımcı olduğu bir işaretleme türüdür. Bu işaretleme ile Google botlarına sayfa içeriğinin anlamasını kolaylaştırmaktadır.

Schema yapısı biraz karışık bir işlemdir. Ama WordPress SEO yapanlar SEO eklentisi ile birlikte Schema yapısal veri otomatik olarak oluşmaktadır. Schema hakkında detaylı bilgi sahibi değilseniz hiç karıştırmamanızı tavsiye ederim. WordPress SEO eklentileri gerekli yapısal verileri ayarını yapmaktadır.

Schema ile ilgili kapsamlı bilgi almak için https://www.eyupkaradayi.com/schema-nedir-nasil-kullanilir/ yazıma göz atabilirsiniz. 

WordPress Site Hızınızı Optimize Edin 

WordPress Site hızı optimizasyonu konusunda her web sitesi artık hızlı açılmalıdır. 3 saniyeden fazla sürede açılan web sitelerini kullanıcıların %53’ü terk etmektedir. Site hızı aynı zamanda bir sıralama faktörüdür.

WordPress SEO çalışmalarında hız konusunu eklentiler ile halledilebilir. WordPress tema seçimi yaparken hızlı bir tema ve görsellerin boyut optimizasyonunu yapıldıysa büyük ihtimalle siteniz hızlıdır.

Web sitenizin hız testini Google PageSpeed ile ölçebilirsiniz. Web sitesini daha hızlı yapmak için 

  • Litespeed Cache
  • WP Fastest Cache
  • WP Super Cache
  • NitroPack Cache
  • WP Rocket

Eklentilerinden bir tanesini kullanarak web sitenizin hız optimizasyon çalışmalarını yapabilirsiniz. Web sitenizin hız optimizasyonu ile ilgili bir diğer yöntem Core Web Vitals değerlerini optimize etmektir. 

Core Web Vitals hız optimizasyonu için https://www.eyupkaradayi.com/core-web-vitals-nedir/ içeriğime göz atabilirsiniz. 

Site İçi Dahili ve Harici Bağlantı Kullanımı

Web sayfanızda site içi ve site dışı bağlantılar yaparak, Sayfanızın ne ile ilgili olduğunu bildirmek için Google bağlantı kullanmış olursunuz. Site içi linkleme yaparak, Google botlarının tüm sayfalara ulaşmasını sağlayabilirsiniz. 

Site içi linklemenin diğer bir güzel yani web sitenizdeki kullanıcıların diğer sayfalara gezmesini ve sitede daha fazla zaman geçirmesini sağlamaktadır. WordPress’te site içi linkleme yapmak oldukça kolaydır. Sayfadan diğer bir sayfaya bağlamak istediğiniz kelimeyi araç çubuğunda bulunan link düğmesine tıklayarak URL’i oraya yazmalısınız. Diğer bir yöntemde link vermek istediğiniz kelimenin üzerine gelerek ctrl+k tuşuna basın ve URL’i yerleştirin.

Başlıkları ve Meta Açıklamaları Optimize Etmek

Web sitenin başlıkları ve meta açıklamaları Google’ın bir sıralama sinyali değildir. Ama  başlık ve meta açıklamaları optimize edildiğinde daha fazla tıklanma alınmaktadır. Web sitesinde bulunan başlık ve meta açıklamaları dikkat ve ilgi çekici şekilde yazarak web sitenize daha fazla trafik alma ihtimaliniz vardır.

WordPress altyapısı kullanan web sitelerinin başlıkları ve meta açıklamalarını SEO eklentisi ile otomatik hale getirebilirsiniz. Başlık ve meta açıklamaları kendiniz tekrar yazmanızı öneririm. Meta açıklamalarının 110-135 karakter arasında olması daha sağlıklı olacaktır. 

Meta açıklamaları daha iyi yazma ile ilgili https://www.eyupkaradayi.com/meta-aciklama-nedir/ içeriğimi göz gözdirebilirsiniz.

Başlık Etiketlerini Doğru Kullanmak

WordPress SEO çalışmalarından bir diğeride başlık etiketlerinin doğru kullanmaktır. Başlık etiketleri konu ile ilgili ana başlıktan alt başlıklara doğru kullanılmalıdır. Örnek bir kullanım olarak aşağıdaki örneği inceleyebilirsiniz.

H1) SEO Nedir?

H2) Site İçi SEO Nedir?

H3) Başlık Etiketleri Nasıl Kullanılır?

H4) Bir Sayfada Kaç Tane H1 Etiketi Kullanılmalıdır?

Şeklinde başlık sıralaması ilerlemelidir. Bu arada her sayfada sadece bir tane H1 başlığı kullanılmalıdır. H başlıklarını içerik yayınladığınız sayfanın en üst kısmında yer alan menü kısmından ayarlayabilirsiniz. Ben Google Dökümanları kullanıyorum. İçeriğim bittikten sonra üst menüde bulunan kısımdan başlık ayarlarımı gerçekleştiriyorum.

Sitenizin Görünürlüğünü Kontrol Edin

Web sitenizi yayına alınmadan önce Google botların taramaması için web sitesini “arama motorlarının bu siteyi dizine eklemesine engel olmaya çalış” seçeneğini tik olarak işaretlemiş olabilirsiniz. 

Web sitenizi açtıktan sonra bu işaretlemeyi kontrol edilmeli. Bu işaretleme yüzünden SEO çalışmalarına zarar vermemeli. 

wordpress-gorunurluk

Web sitenizin görünür olup olmadığına WordPress yönetim paneli > Ayarlar > Okuma kısmına giderek en alt taraftan ulaşabilirsiniz.

Bu yazımda wordpress SEO çalışması nasıl yapılacağı ile ilgili bilgiler vermeye çalıştım. Umarım bilgileri kullanarak kendi web sitenizi optimize edebilirsiniz. Profesyonel olarak sitenizi Google’da daha üst sıralara taşımak isterseniz benimle iletişime geçebilirsiniz. 

eyup

Ben Eyüp Karadayı, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Maliye Bölümü mezunuyum. Üniversitede KGGT topluluğu kurucu başkanlığını yaptım. Üniversitede Earnadoda SEO stajyeri olarak çalıştım. Sonra BYT Dokuma firmasında e-ticaret uzmanı olarak çalıştıktım. Şimdi firmalara SEO danışmanlığı vermekteyim.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu