SEO

Google Search Console Nedir?

Google Search Console, Eski adı Webmaster Tools şeklinedir. Google Search Console, kayıtlı web sitenin sıralamalarda nasıl performans gösterdiğini ve teknik hataların gösterildiği bir araçtır. Web sitenin daha iyi nasıl performans göstermesi gerektiği ile ilgili bilgiler vermektedir.

Google Search Console, Google’ın bir aracıdır. Google Search Console’da Google’ın web sitesini nasıl taradığı, nasıl dizine eklediğini ve arama sonuçlarında nasıl göründüklerini göstermektedir. Google Search Console, web sitenin arama sonuçlarında nasıl sıralandığını, kaç gösterim aldığını, kaç tıklama aldığını hangi aramalarda çıktığını gösteren ücretsiz bir araçtır.

İçindekiler

Google Search Console Neden Önemlidir?

Google Search Console, Web sitesi ile ilgili birçok farklı özelliği bir arada sunmaktadır. Google Search Console’ın öne çıkan özelliği web sitelerinin Google tarafından bulunabilirliği kontrol edilir. Google indeks alma ve siteyi dizine ekleme işlemlerini Google Search Console aracı ile yapmaktadır. Bu araç tamamen ücretsizdir. Google Search Console’un diğer avantajları aşağıdadır.

·         Google İndeks alma ve siteyi dizine ekleme

·         Sitenin Google tarafından tarandığının kontrol etmek

·         Web sitenin Google aramalarda görüntülenme sayısı, tıklama sayısı gibi bilgileri vermesi

·         Web sitesinde spam, indeks almama vb. SEO hatalarında Google Search Console üzerinden uyarı gelmesi

·         Robots.txt dosyasının kontrol edilmesi

·         Site haritasının yüklenmesi ve kontrol edilmesi

·         Web sitenin mobil uyumluluğu kontrol edilmesi

·         Sayfa hızının test edilmesi

·         Web sitesine alınan bağlantıların kontrol edilmesi

Google Search Console Nasıl Kurulur

Google Search console’u kurmak oldukça kolaydır. Google’a, Google Search Console diye aratılmalıdır. İlk çıkan sayfaya tıklayarak şimdi başla denilmelidir.

1. Google Search Console Mülkü Ekleme

search-console-mulk-ekleme

Google Search Consel’a, Google hesabı ile giriş yaptıktan sonra mülk ekleme ile karşılaşılır. Burada mülkten kasıt web sitesinin adresidir.

Örnek olarak https://www.eyupkaradayi.com

Google Search Console’da bulunan “Mülk Ekle” butonundan web sitesi eklenmelidir. Mülk ekleme yaparken siteyi doğrulamanın birkaç yolu vardır. Bu yollardan en kolayı “HTML” kodlarından <header> </header> etiketleri arasına Search console’dan alınan kod eklenmelidir. Yazılımın arka tarafına erişim sağlanabilirse, burada üst kısımdan header etiketi bulunmalıdır. Yazılımın arka paneline ulaşım sağlanamıyor ise yazılımı alınan geliştirici ile iletişime geçilmelidir. Geliştirici rahatlıkla Google Search Console kodu web sitesine ekleyecektir.

search-console-kurulumu

2. Web Sitenin Doğrulanması

Web sitesine gerekli kod eklendikten sonra, Mülke gidip Devam tuşuna basarak Google Search Console tarafından kod kontrol edilir. Kod eklenmiş ise Google Search Console açılacaktır.

3. Google Search Consel ile Google Analytics Bağlama

Google Search Console’u Google Analytics hesabı ile bağlanarak verilerin aktarılması sağlanmalıdır. Google Analytics hesabını bağlamak için;

·         Search Console’da ayarlar kısmına gidilmeli.

·         Google Analytics ile ilişkilendire tıklanmalı.

·         Not: Google Analytics daha önceden web sitesine eklenmiş olmalı

·         Google Analytics ve Google Search Console bağlanır

4. Google Search console’a Site Haritası Eklemek

site-haritasi

Google Search Console’un en öne çıkan özelliği Google’un web sitesini doğru tarayıp taramadığıdır. Search Console’a xml site haritasını gönderilmelidir. Bu site haritası kontrol edilmelidir ve mutlaka eklenmelidir.

Site haritası eklemek için öncelikle bir site haritası oluşturulmalıdır. Site haritaları xml şeklinde hazırlanır. Web sitesinde xml olup olmadığını kontrol etmek için www.siteadi.com/sitemap.xml şeklinde Google’da URL’e yazılmalıdır. Eğer ki site haritası varsa çıkacaktır.

Eğer ki site haritası yoksa site haritası oluşturulmalıdır. Web sitenin alt yapısı wordpress tabanlı ise Yoast SEO, Rank Math SEO vb. bir SEO eklentisi kullanılıyorsa bu eklentilerden site haritası oluşturulabilir. Özel bir yazılım kullanılıyorsa geliştirici ile iletişime geçilerek site haritasını oluşturması talep edilebilir.

Site haritası oluşturulduktan sonra Search console’a gelerek sol panelde site haritası seçilmelidir. Yeni bir site haritası ekleyin yazısının altındaki yere web sitenin URL’i eklenerek gönder tuşuna basılmalıdır. Gönder tuşundan sonra site haritası eklenmiş ise “Başarılı” eklenmemiş ise “hata” alınacaktır.  

5. Google Search Console’a Web Site URL’leri Göndermek

url-indeksleme

Google’un web sitesini doğru tarayıp taramadığını URL’leri kontrol edilmelidir. Web sitesinin URL’lerini Search Console’un ana sayfasından yapılmaktadır.

Web sitesinin alan adını ana sayfada ki arama çubuğuna yazılmalı veya kopyalanmalıdır. Yazarken veya kopyalarken https olmasına dikkat edilmelidir. Sonra enter tuşuna basılmalıdır. Dizine ekli değilse alt taraftan “dizine eklenmesini iste” tuşuna basılmalıdır.

Google Search Console Nasıl Kullanılmalı?

Google Search Console ile pek çok veri analizinde bulunabilir ve bunları rapor üzerinden inceleyebilirsiniz. Bu sayede gerekli iyileştirmeleri de hızlı bir şekilde gerçekleştirirsiniz. Performans raporu, kullandığınız anahtar kelimeler ve aşağıdaki metrikler kapsamında zengin bir değerlendirme sonucu sunar.

Sitenizin organik trafik performansı üzerinde büyük etkisi olan bu aracı kullanabilmek için bilmeniz gereken bazı kavramlar bulunmaktadır.

Google Search Console aracı ile web sitenin birçok verisi bulunabilir. Bu veriler doğrultusunda iyileştirmeler yapılmalıdır. Web sitenin organik trafik performansı konusunda neredeyse tüm bilgileri veren bu araç doğru kullanılmalıdır. Doğru kullanmak için bilinmesi gereken metrikler vardır bu metrikler:

·         Ön İzleme

·         URL Denetimi

·         Performans

·         Kapsam

·         Site Haritaları

·         URL Kaldırma

·         Mobil Kullanılabilirlik

·         Hız

·         Bağlantılar

Ön İzleme: Performans, kapsam, deneyim ve geliştirmeler hakkında detaylı bilgi veren bir gösterge panelidir.

URL Denetimi: Web sitende ki URL’lerin Google tarafından dizine eklenip eklenmediği kontrol edilebilir. URL’lerin mevcut durumu görüntülenebilir, var olan URL‘ler denetlenebilir, URL dizine eklenmek istenebilir.

Performans: Web sitenin Google arama sonuçlarında nasıl bir performans gösterdiği ile ilgili gerekli verileri gösterir. Performans alanında toplam tıklama sayısı, toplam gösterim sayısı, ortalama tıklama oranı ve ortalama konum gösterilmektedir.

Toplam Tıklama: İnsanların, Google aramalarında web sitesine tıklamaları gösterilmektedir. Eğer ki web sitesi aynı aramada birden fazla gözükür ve bir bağlantıya tıklarsa tek tıklama sayılır.

Toplam Gösterim: İnsanların Google aramalarında, web sitesinin görünür olması durumunda her görünüm bir sayı sayılacaktır. Burada aylık, 3 aylık olarak Google aramalarında web sitenin kaç defa gözüktüğü gösterilmektedir. Web sitesi arama sonuçlarında aynı aramada birden fazla gözükürse bu bir arama olarak kayıt edilir.

Tıklama Oranı: Bu metrik, Toplam tıklama/gösterim sayısı formülü üzerinden çıkmaktadır. Tıklama oranlarını arttırmak için başlık ve meta açıklamaları optimize edilebilir.

Ortalama Konum: Web sitenin tüm aramalarda ki sıralamasının ortalamasını ifade eder. Örnek olarak bir aramada 10ncu sırada bir aramada 1nci sırada ise ortalama olarak 5nci sıradadır.

Kapsam: Web sitesindeki sayfaların dizine eklenip eklenmediği kontrol edilir. Eğer ki site dizine eklenmedi ise hangi sorunlar ile karşılaşıldığı burada yazacaktır.

Site Haritaları: Web sitesinin site haritaları hakkında Google’a bilgi verilmesi sağlanmaktadır. Daha önceden gönderilmiş site haritaları buradan bulunmaktadır. Site haritalarında karşılaşılan hatalar buradan öğrenilir.

URL Kaldırma: URL kaldırma ile web sitesindeki istenmeyen URL’ler geçici olarak kaldırılır. Geçici olarak engellenen URL’ler Google’da ki aramalarda çıkmaz.

Mobil Kullanılabilirlik: Sitenin mobil cihazlarda nasıl kullanıldığı raporlanmaktadır. Search Console, mobil cihaz kullanımlarında hata ile karşılaşıldığında rapor etmektedir.

Hız: Sitede gerçek kullanım verilerine göre hız performansını gösteren rapordur. Hız performansının ne kadar yüksek olduğu gösterilir.

Bağlantılar: Web sitesine en çok gelen bağlantılar gösterilmektedir. Hangi siteden geldiği ve en çok hangi sayfaya verildiği gösterilmektedir.

eyup

Ben Eyüp Karadayı, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Maliye Bölümü mezunuyum. Üniversitede KGGT topluluğu kurucu başkanlığını yaptım. Üniversitede Earnadoda SEO stajyeri olarak çalıştım. Sonra BYT Dokuma firmasında e-ticaret uzmanı olarak çalıştıktım. Şimdi firmalara SEO danışmanlığı vermekteyim.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu