SEO

SEO Uyumlu URL Nedir?

SEO uyumlu URL nedir? sorusundan önce URL, bir siteye erişmek için arama motorlarına girdiğimiz web adresidir. 

URL, Uniform Resource Locators kelimesinin kısaltmasıdır. URL’in türkçe açılımı Tekdüzen kaynak belirleyicisi demektir. URL, Web tarayıcıları üzerinden web sayfasına yönlendirme yapılmasını sağlayan bir komut formatıdır. URL kısaca bir web sayfasının internetteki adresi diyebiliriz.

SEO uyumlu URL, web sitelerindeki URL’lerin Google’ın belirlediği kurallara göre optimizasyon yapılmasıdır. 

Doğru URL Yapısının SEO’ya Etkisi Nedir?

Doğru URL yapısının SEO’ya etkisi vardır. URL yapılarının doğrudan ve dolaylı olarak SEO’ya katkı yapmaktadır. 4 adımda doğru URL yapısının SEO’ya etkisi inceleyeceğiz.

  1. Tıklanma Oranı
  2. Geliştirilmiş Kullanıcı Deneyimi
  3. Anahtar Kelime Kullanımı
  4. Bağlantılar
  • Tıklanma Oranı: İlk öncelikli olarak, insanları web sitenize getirmeniz gerekmektedir. Google sıralama faktörlerinden bir tanesi tıklama oranıdır. Arama sonuçlarında web siteniz ne kadar fazla tıklanırsa, Google o arama sayfası ile o kadar ilişkilendirir. Bu sebeple sıralama sonuçlarında daha yukarıya çıkarsınız. Tıklanma oranlarında başlık, meta açıklama ve URL yapıları tıklanma oranlarında önemlidir. 

meta açıklama nasıl yazılacağı ile ilgili bilgi almak için, https://www.eyupkaradayi.com/meta-aciklama-nedir-nasil-yazilir/ adlı yazıma göz atabilirsiniz. 

  • Geliştirilmiş Kullanıcı Deneyimi: URL yapısının SEO uyumlu olarak,  girilmesi hem arama motorları hem de kullanıcıların sayfanın ne hakkında olduğunu kolayca anlamasına yardımcı olur. 

Doğru URL kullanımı insanların yani sizin dahi web sayfasına girdikten sonra dikkatinizi çekmiştir. Aşağıda doğru bir URL kullanımı örneği var.

SEO-uyumlu-url-kullanimi

Rahatlıkla bu sayfanın “çorap” ile ilgili olduğu anlaşılmaktadır. Google’da arama yaptığımda ve ön sıralarda karşıma çıkan sayfalardan bir tanesidir. Şimdi aşağıda SEO uyumlu URL yapısı kullanmayan bir sayfanın görselini göstereceğim.

SEO-uyumlu-url-yanlis-kullanimi

Bu örnekte sayfanın ne ile alakalı olduğunu ben anlamakta güçlük çekiyorum. Gene Google’da “çorap” ile alakalı arama yaptığımda arka sayfalarda çıkan sayfalardan bir tanesidir. Tabi ki, URL kullanımı tek başına sıralama için yeterli değildir.  SEO tüm sıralama faktörlerine dikkat edilerek yapılır ve rakiplerden daha başarılı olunursa sıralama gerçekleşir. 

  • Anahtar Kelime Kullanımı: URL’de anahtar kelime kullanımı bir sıralama faktörüdür. URL’de sayfa ile ilgili geçirdiğiniz anahtar kelime kullanımı doğru yapılmalıdır.  

Örnek olarak “URL Nedir” anahtar kelimesi ayda 8.100 defa aratılırken “SEO uyumlu URL yapısı nasıl olmalıdır” veya “SEO uyumlu URL nasıl olmalıdır” kelimeli aylık olarak aranma gözükmemektedir. Siz olsanız bu içerikte URL yapınız nasıl olur?  tabiki alanadi/url-nedir şeklinde olacaktır. 

Anahtar kelime araştırması nedir? nasıl yapılır sorularının cevabını bilmiyorsanız sizin için mükemmel bir içerik hazırlamıştım. https://www.eyupkaradayi.com/anahtar-kelime-arastirmasi-nedir/ yazımı inceleyebilirsiniz. 

  • Bağlantılar: SEO uyumlu URL yapısına göre hazırlanmış URL’ler, bloglara, forumlara, sosyal medya ağlarına vb. çevrimiçi ağlara bağlantılar halinde kopyalanıp kullanılması daha kolaydır. 

Örnek olarak facebook paylaşılan bağlantıları biçimlendirme yapmadan gösterebilir. Facebook üzerinde gezinirken siteadi.com/h%20cor2115 vb. bir URL karşınıza geldiğinde tıklamak isteginiz azalır. Böylelikle web sitesine tıklama sayısı SEO uyumlu URL yapılmadığı için azalacaktır. 

Bu konu hakkında bir yazılımcı ile görüşmüştük. Bana haksız olduğumu “Trendyol kullanmıyor” diye ifade etmişti. Trendyol tüm sayfalarda URL yapılarını SEO uyumlu kullanmıyor doğru. Ama büyük sitelerin SEO yönetiminde belirli bir bütçe ve zaman ayrılmaktadır. SEO yönetimini en doğru şekilde yapmak için uğraşıyorlar. 

SEO uyumlu URL nasıl olmalı ile ilgili Google’ın yayınladığı Türkçe bir içerik dahi var. Bu içeriğe buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

SEO Uyumlu URL Nasıl Olmalıdır?

  1. Anahtar Kelime Kullanın

Web sitenizdeki her sayfada bir anahtar kelime kullanmak ve ana anahtar kelimenin etrafında sayfayı optimize edilmelidir. Bu anahtar kelimeyi URL’de de kullanılmalıdır. Google Botları, URL’in başlarına daha fazla önem vermektedir. Anahtar kelimeyi URL’in baş tarafına koymak önemlidir. URL’de fazla anahtar kelime kullanmayın. Sayfanızda ve URL’nizde gereğinden fazla anahtar kelime kullanımı Google örümcekleri fark eder. Web sitenizi spam olarak algılayarak cezalandırır. 

  1. Türkçe Karakter Kullanmayın

Sayfalarınızı SEO uyumlu URL yapmak istiyorsanız kesinlikle Türkçe karakter kullanmamalısınız. URL’lerde sadece ingilizce karakter kullanılması gerekmektedir. Görsel URL lerinde Türkçe karakter kullanılmamalıdır. Sadece ve sadece ingilizce karakter kullanılmalıdır. Örnek olarak URL’de siteadi.com/çorap değil URL’de siteadi.com/corap şeklinde olmalıdır.

  1. Sayfa Başlıklarını Kullanın

Sayfa başlıklarını URL’de kullanabilirsiniz. Bire bir aynı olması gerekmez, Kullanıcının ikisinin birbiri ile alakalı olduğunu anlamalıdır. Örnek olarak bu sayfanın URL’inde domainden sonra “seo-uyumlu-url-nedir” de  kullanabilirim. Ama ben domainden sonra  “url-nedir” kullanmayı tercih ettim. İkisinde de sayfanın “URL” ile ilgili olduğu anlaşılmaktadır.

  1. Sade URL yapıları Kullanın

Google, URL yapılarının olabildiğince basit olmasını istemektedir. Bunun birkaç iki nedeni vardır. Birincisi kullanıcıları uzun URL’ler tarafından korkabilir. İkincisi uzun URL’ler arama sayfası sonuçlarında kısaltılabilir. Bundan dolayı Google URL yapılarının kısa olmasını istiyor. 

  1. Numaraları Kaldırın 

Web sitenizdeki sayfanın içerik olduğunu düşünün. Örnek olarak sayfanızın URL’i “7 Maddede Doğru URL  Kullanımı” olduğunu düşünelim. İçeriğe ek yazı yazıldığı zaman “10 Maddede Doğru URL Kullanımı” URL değişmektedir. Her içerikte değişiklik olacağı zaman URL yapısı da değişecektir. Bir sayfayı yönlendirme yapmak iyi bir şey değildir.  Yönlendirme ile ilgili https://www.eyupkaradayi.com/301-yonlendirme-nedir/ yazıma göz atabilirsiniz.

  1. Küçük Harf Kullanın

Alan adından sonra, büyük / küçük harfe teknik olarak duyarlıdır. URL yapılarında büyük harf kullanımı kopya içerik sorunu çıkartabilmektedir. URL’lerde büyük harf kullanımı yanlıştır. Sadece küçük harf kullanımı yapılmalıdır. 

  1. Tarih Kullanımı Yapmayın

Web sitenizdeki URL’lerde tarih kullanımı yapmayın. Çünkü geçen sene yayınladığınız içeriklerin, bir sonraki sene görünmesi kullanıcıların tıklama oranlarını düşürür. Çünkü içerik güncel değil, içerik eski gibi algılanabilir. Web siteniz ise wordpress’te kalıcı bağlantı ayarlarını değiştirerek bu sorunu ortadan kaldırabilirsiniz.

  1. Kelimeleri Ayırmak İçin “-” Kullanın

URL ifadelerinde kelimeleri ayırmak için tire kullanımı hem arama motoru optimizasyonu hemde insanlar tarafından okunabilirlik için önemlidir. 

Google,  URL’de kelimeleri ayırmak için kısa çizgi “-” önermektedir. URL’de tire kullanımı boşluk olarak kabul edilir. URL’lerde alt çizgi “_” kullanmayın. Alt çizgi kullanmak tek bir kelime olarak algılanmaktadır.

  1. Alt Alan Adları Gerekiyorsa Kullanın

Google’ın bir alt alanı (subdomain) ana alan adından (domain) den ayrı ele almaktadır. Bu durum, güven değeri ve bağlantı kurma olmak üzere SEO’ya birçok yönü etkileyebilir. Alt alan adı kullanılmıyorsa, alt klasörler kullanılabilir. 

  1. URL parametrelerinden Kaçının

URL parametreleri “?” den sonra görünür. URL parametreleri e-ticaret sitelerinde sıralama seçeneklerine sahip sitelerde gözükür. Bu sayfalardan gerekli olmadıkça bunlardan kaçınılmalı. Çünkü kopya içerik sorunu oluşturabilir. Aynı içeriğe birden fazla URL üzerinden ulaşılabilir. E-ticaret sitesinde beden, renk vb. seçeneklerde tek bir ürüne yönlendirme işlemi yapılmalıdır.

URL‘lerde Karakter Sınırı Nedir?

SEO uyumlu URL yapılarında yukarıda anlattığım gibi URL yapılarını kısa ve sade tutulmalıdır. Google bunun için  URL yapısında bir sınır belirlemiştir. URL karakter sınırı 2083 olarak belirlenmiştir. URL yapısında sınırsız uzunlukta girmeniz mümkün değil. URL yapısı anlaşılabilir ve mümkün olduğunca kısa tutulmalıdır.

eyup

Ben Eyüp Karadayı, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Maliye Bölümü mezunuyum. Üniversitede KGGT topluluğu kurucu başkanlığını yaptım. Üniversitede Earnadoda SEO stajyeri olarak çalıştım. Sonra BYT Dokuma firmasında e-ticaret uzmanı olarak çalıştıktım. Şimdi firmalara SEO danışmanlığı vermekteyim.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu