SEO

SEO Analizi Nedir?

SEO analizi, arama motorlarında web sitenin site içi SEO, site dışı SEO ve diğer faktörler için bir web sitesinin kontrol edilmesidir. 

SEO analizi, SEO çalışmalarına başlamadan önce veya SEO çalışmalarını kontrol etmek için yapılır. SEO analizi yaparken site içi ve site dışı SEO çalışmaları, teknik SEO analizi yapılmalıdır. Web sitesi için SEO çalışmalarına yeni başlanılacak ise anahtar kelime çalışması da yapılmalıdır.

İçindekiler

SEO Analizi Neden Önemlidir?

Web sitesinin faaliyet gösterdiği anahtar kelimelerde üst sıralarda yer almak, web sitesinin üst sıralarda yer almasını ve hedeflere ulaşmak için SEO analizi ile işe başlanmalıdır. SEO analizi yaptıktan sonra SEO çalışmalarına başlanabilir. Genellikle SEO analizi yaparken aynı sektördeki diğer rakip firmalarında SEO analizi yapılmalıdır.

Öncelikle kendi web sitesinin SEO analizi yapılmalıdır. Kendi web sitesindeki eksikleri görülmelidir. Site içi, site dışı veya teknik eksiklikler olabilir. Kendi web sitesinin SEO analizi bittikten sonra rakip sitelerin SEO analizi yapılmalıdır.  Kapsamlı SEO analizi bazı sonuçları ortaya çıkartır bu sonuçlar:

·         Kendi web sitenizde ki eksikleri görünebilir

·         Rakip firmaların eksikleri bulunur

·         Rakip firmaların iyi yaptığı SEO çalışmaları bulunur

·         Rakip firmaların iyi yaptığı sizin eksik yaptığınız SEO çalışmaları bulunur

SEO Analizi Nasıl Yapılır?

Web sitesinin SEO analizini yaparken 3 farklı başlık kullanılmalıdır. İlk olarak teknik SEO, Site içi SEO ve site dışı SEO analizi yapılmalıdır.

1. Teknik SEO: Web sitesinin yapısını, teknik yönlerini arama motorları için optimize edilmesine denir.

2. Sayfa İçi SEO: Web sitesinin site içerisinde gerçekleştirdiği tüm SEO çalışmalarına denir.

3. Sayfa Dışı SEO: Web sitesinin dışında gerçekleştirilen tüm SEO çalışmalarına denir.

Teknik SEO Analizi

Teknik SEO, Web sitesinin arama motorlarının teknik şartlarını karşıladığından emin olunmalıdır. Gerekli hususların hepsi yapılmalıdır. Teknik SEO analizinin nedeni, Arama motorlarının web sitesini taraması, dizine eklemesi ve gezinmesini sağlamaktır.  Arama motorları dışında insanların web sitesinde gezinmesi kolay olması gerekmektedir. Çünkü web sitesinde insanların gezinmesi bir sıralama faktörüdür.

Site Map (haritası) Kontrol Edilmelidir.

Web sitesinde site haritası, arama motor robotlarının keşfetmesini ve erişmesini istenilen web sitesinin xml sitemap ile tüm sayfaları içeren bir xml dosyasıdır.

Web sitesinde site haritasını kontrol etmek için; websitesi.com/sitemap.xml olarak arama motorunun çubuğuna yazılmalıdır. Arandığında site haritası çıkmıyorsa web sitesi geliştirici ile iletişime geçilmelidir. 

Robots.txt Dosyası Kontrol Edilmelidir.

Web sitesinin arama motorları tarafından taranmasına izin verildiğinden emin olunmalıdır. Web sitesinde harika içerikler olsa dahi arama motorları onu bulamayacak ise hiçbir anlamı yoktur.

Her web sitenin, arama motorlarının erişimi yönetmeye yardımcı olan robots.txt bir dosyası vardır. Robots.txt dosyasını kontrol etmek için website.com/robots.txt diye aranabilir.

User-agent: *

Disallow: /wp-admin/

Allow: /wp-admin/admin-ajax.php

Sitemap: https://www.eyupkaradayi.com/sitemap_index.xml

Tipik bir robots.txt dosyası yukarıda ki gibi görünecektir. Eğer ki robots.txt dosyası yoksa robots.txt dosyası eklenmelidir. Web sitesinin altyapısı wordpress ise eklenti ile eklenebilir. Başka bir yazılım ise geliştirici ile görüşülmelidir.

Robots.txt hakkında daha fazla bilgi almak için https://www.eyupkaradayi.com/robots-txt-nedir/ yazıma göz atabilirsiniz.

Web Sitesindeki Sayfaların Dizine Eklendiğinden Emin Olmak

Web sitesinin indeks alıp almadığı kontrol edilmelidir. İlk olarak sayfalar taranmalıdır. Sayfalar taranması dizine ekleneceğinin garantisini vermez.

Web sitenin Google Search Console ile bağlanması gerekmektedir.  Google Search Console içerisinde Dizin> Kapsam>Hariç bırakıldı sayfalarına bakılmalıdır.

Google’ın bazı nedenler sebebi ile dizine eklemediği sayfalar hakkında bilgi vermektedir. Bazı nedenlerden dolayı web sayfaları index almayabilir. Web sitesinde içerik az olduğu için, düşük kaliteli içerik olduğu için, güvenlik sorunları veya yinelenen içerik nedeni ile index almıyor olabilir.

Web Sitenin Hızını Kontrol Etmek

Web sitenin hızını kontrol etmek artık çok önemlidir. Çünkü artık insanlar geç açılan web sitelerine girmemektedir. Web sitenin hızı özellikle mobil tarafında çok önemlidir. İnsanlar artık cep telefonlarından bilgisayara göre daha çok arama yapmaktadır.

Web sitesinin hızını kontrol etmek için bazı araçlar vardır. Google page speed ve GT metrix araçlarını kullanarak web sitesinin hız kontrolü yapılmalıdır. Eğer ki web sitesi yavaş ise neden yavaş olduğunun nedeni bulunmalıdır. Web sitesi geliştiricisi ile birlikte web sitesinin hızı arttırılmalıdır.

Site İçi SEO Analizi

Web sitesinde site içi SEO analizi yapmak için SEO araçları kullanmak gerekir.  Bu araçların bazıları ücretsiz bazıları ücretli olarak vardır. Site içi SEO analizi yapmak için daha önceden web sitesinde çalışma yapılmış olması gerekmektedir.

İçerik

İlk olarak web sitesinde bulunan içeriklerin kontrol edilmesi gerekmektedir. Web sitesinde bulunan zayıf içeriklerin analizi yapılmalıdır. Bu içerikler için revize etme, silme veya içeriğe link desteği sağlanabilir.

Zayıf içerikler bulmak için Ahrefs aracında en iyi sayfaları görüntüleme basılmalıdır. Burada trafik sekmesini ters yöne çevrildiğinde en zayıf içerikten en kaliteli içeriğe doğru listelenmektedir.

H etiketleri

H etiketlerini screaming frog aracı ile doğru kullanılıp kullanılmadığı test edilebilir. Screaming frog aracında web sitesi taratılmalıdır. Tarama bittikten sonra H1-1 sekmesinden web sitesindeki H1 etiketleri kontrol edilebilir. H2 başlıkları da buradan kontrol edilebilir.

Sayfa Başlıkları (Title) Sayfa Açıklamaları (Meta Description)

Sayfa başlıkları ve sayfa açıklamaları screaming frog aracı ile kontrol edilebilir. Screaming frog aracında page titles sekmesinden kontrol edilmelidir.

Sayfa Başlıkları için

·         Missing (içerik girilmeyen)

·         Duplicate (kopya içerik)

·         Over 60 characters (60 karakteri geçenler)

·         Bellow 30 characters (30 karakterin altında kalanlar)

Bu maddeler kontrol edilmeli ve optimizasyonları gerçekleştirilmelidir.

Meta Açıklamaları İçin

·         Missing (içerik girilmeyen)

·         Duplicate (kopya içerik)

·         Over 155 characters (155 karakteri geçenler) Mobil için 135 karakterdir

·         Bellow 70 characters (70 karakterin altında kalanlar)

URL yapıları

Screaming frog aracı üzerinden URL yapılarını Non ASCII characters i girerek bulunabilir. Bulunan hatalar düzeltilir.

Yönlendirme Olan Sayfaları Bulmak

Screaming Frog aracında Responce Codes başlığının altından bulunabilir.

Burada;

Redirection (3xx)

Client Error (4xx)

Server Error (5xx)

Hata olup olmadığı kontrol edilmelidir. Hata veya hatalar varsa düzeltilmelidir. 

Görsel Kullanımı ve Görsel Optimizasyonu

Her içerikte en az bir görsel kullanılmalıdır. Görsel boyutları 200KB’tı geçmemelidir. Görsel boyutlarını scremaing frog aracında Images kategorisinin altından bulunabilir. Over 100KB seçildikten sonra yukarıdan aşağıya doğru sıralanmalıdır. 200 KB’tı geçen görseller tespit edilmeli ve görseller optimize edilmelidir.

Kullanıcı Deneyimi

Kullanıcı deneyimi Google analytics’e girerek hemen çıkma oranları üzerinden tespit edilmelidir. Hemen çıkma oranları yüksek olan sayfalar tespit edilmelidir. O sayfalar revize edilmelidir.

Site içi SEO çalışmaları ile ilgili daha ayrıntılı bilgi almak için www.eyupkaradayi.com/site-ici-seo-nedir yazıma göz atmanızı tavsiye ederim.

Site Dışı SEO Analizi

Web sitenin teknik SEO çalışmaları yapıldıktan sonra, Site içi SEO çalışmalarına bakıldıktan sonra, Site dışı SEO analizi yapmanın bazı faktörleri var. Bu faktörler aşağıda sıralanmıştır.

Marka oluşturma

Site dışı SEO çalışmalarının en büyük etkisi marka oluşturmaktır. Marka popülerliğini Google Trends aracı ile ölçülebilir.  Google Trends’e marka isimlerini yazarak aynı sektördeki rakiplere göre ne durumda olduğu analiz edilebilir.

Sosyal medya kullanmak

Sosyal medya kullanımı yaparak web sitesine trafik çekimi sağlanabilir. Bazı firmalar sosyal medya kanallarını çok aktif ve çok faydalı kullanmaktadır. Sosyal medyadan web sitelerine geçiş yapan çok fazla insan var. Sosyal medyayı doğru kullanarak markanın büyümesine de fayda sağlayacaktır.

Backlink oluşturma

Web sitelerin tavsiye yazıları almak gerekmektedir. Ahrefs aracını kullanarak rakip firmaların backlink analizi yapmak oldukça kolaydır. Ahrefs’te siteyi tarattıktan sonra referring domains’e tıklayarak backlink sayfasına gidilebilir. Ne kadar backlink alındığı yıllara göre gösterilmektedir. Backlinkte düzenli ve sürekli büyüme sağlanmalıdır.

Sürekli backlink alınırsa site spam altına düşecektir. Dikkat edilmelidir. Backlinkte önemli olan web sitesine gelen kullanıcıların sitede vakit geçirmesidir. Ona göre backlink alınmalıdır.

Yerel SEO yapmak

Son zamanlarda insanlar arama motorlarında yerel arama sayısı artmıştır. Yerel aramalarda çıkmak ve arama motoru sinyalleri için web sitesini Google haritalara eklenmelidir. Eğer ki web sitesi müsait ise yerel şehir adı ile içerikler üretilmelidir.

Site dışı SEO çalışmalarının nasıl yapılacağı ile ilgili harika içeriğimi incelemek için  https://www.eyupkaradayi.com/site-disi-seo-nedir/ tıklayarak okuyabilirsiniz.

Web sitenizin SEO analizini ücretsiz olarak sizin için yapabilirim. Web sitenizin ücretsiz analizi için. İletişim formu üzerinden veya whatsapp üzerinden benimle iletişime geçebilirsiniz.

Öncelikle yazımı okuduğunuz için teşekkür ederim. Bu yazımda SEO analizi nasıl yapılır ile ilgili bilgiler verdim. Daha fazla içerik için takipte kalmayı unutmayın. Görüşleriniz ve önerilerinizi her zaman benimle paylaşabilirsiniz. Görüşmek üzere sağlıcakla kalın 😊

eyup

Ben Eyüp Karadayı, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Maliye Bölümü mezunuyum. Üniversitede KGGT topluluğu kurucu başkanlığını yaptım. Üniversitede Earnadoda SEO stajyeri olarak çalıştım. Sonra BYT Dokuma firmasında e-ticaret uzmanı olarak çalıştıktım. Şimdi firmalara SEO danışmanlığı vermekteyim.

İlgili Makaleler

2 Yorum

  1. Everything is very open with a precise clarification of the issues. It was truly informative. Your site is extremely helpful. Many thanks for sharing!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu