SEO

Tarama Bütçesi (Crawl Budget) Nedir?

Tarama bütçesi (Crawl Budget), Google botlarının belirli bir zaman sürecinde bir web sitesini tarama işlemi yaptığı ve dizine eklediği sayfa sayısına denir. Web üzerinde milyarlarca sayfa var. Google bot’un bu sayfaları her zaman taraması mümkün değildir. (Google bot: siteyi tarayan, indekse sayfaları ekleyen otomatik araçtır). Tarama bütçesi, Google bot’un tarayabileceği URL’lerin sayısı olarakta tanımlanabilir.

İçindekiler

Tarama Bütçesi Neden Önemlidir?

Tarama bütçesi, web sayfalarının Google botlarını doğru sayfalaya yönlendirmek ve web

sitesindeki önemsiz sayfaların tarama sıklığını en düşük seviyeye indirmektir. Google

botlarının tarama bütçesini önemsiz sayfalarda harcaması engellenmelidir. Çünkü

eğer ki tarama bütçesi gereksiz sayfalarda harcanırsa gerekli sayfalar taranmayabilir.

Sitedeki önemli sayfaların taranmaması SEO açısından çok olumsuz

etkileyecektir.

Tarama bütçesinin tükenmesi için web sitesinin çok büyük olması gerekir. Örnek olarak bir e-ticaret sitesinde 10.000’den fazla sayfaya sahip siteler. Böyle sitelerde belirli aralıklarla tarama bütçeleri kontrol edilmelidir. Büyük sitelerde önemli sayfalar taranmazsa sayfa indeks almaz indeks almazsa kullanıcılar o sayfalara gelmez.

Tarama Nasıl Olur?

Google botları, web ortamında farklı sitelerde yer alan tüm bağlantıları takip ederek keşfederek. Google botları keşfettiği sayfaları işleyerek taradığı sitelerin ne ile ilgili olduğunu belirler. Sayfaları bir havuzda toplar, indeks alır ve arama sonuçlarında sıralar.

Tarama işlemi 3 adımda oluşmaktadır. Bu adımlar:

·         Tarama (crawling)

·         Dizine Ekleme (Indexing)

·         Sıralama (Ranking)

Google arama botları temel anlamda bu şekilde çalışır.

 

Tarama (Crawling)

Google botları, yeni sayfalar keşfetmek veya mevcut sayfaları tekrar taramak için bir havuzda toplar. Google botları yeni sayfalar keşfederken bağlantılardan yardım alır. Web sitesinden başka bir web sitesine giden bağlantı, Google harita bağlantıları, Google My Bussines vb. tüm bağlantılara bakar.

Bir siteden diğer bir siteye verilen bağlantıya backlink denir. Backlink’in ne olduğunu öğrenmek için https://www.eyupkaradayi.com/backlink-nedir/ bağlantısını incelebilirsiniz.

Dizine Ekleme (Indexing)

Tarama işlemi yapıldıktan sonra, Keşfedilen sayfaların havuzda bekletilir. Havuzda bekleyen URL’leri Google botları tarafından işlenerek anlam kazanır. Google’a verilen tüme veriler sayfa içeriğini anlamasına yardımcı olur.

Google botlar aldıkları verileri, Google’ın veri tabanına iletir. Web sitesinde ki URL’lerin taranması ve içeriğin ne ile ilgili olduğu anlaşılan sayfalar, Google dizininde indeks almak için listelenir.

Sıralama (Ranking)

Google tarama ve dizine ekleme işleminden sonra, Google arama sonuçlarında pozisyon almaya ve insanlara sunulmaya başlanır. Google en son aşama olan bu aşamada arama sonuçlarındaki sıralamaya etki eden 200’den fazla sinyali değerlendirir. Bu sinyaller arasında en iyi yanıtı veren, en iyi kullanıcı deneyimini ve en güvenilir siteleri tespit eder. Bu tespite göre web sitesini en uygun pozisyonda sıralar.

Tarama Bütçesi Nasıl Hesaplanır?

Googel’ın web sitenin verdiği değere göre, Google botları web sitesini daha sık taramakta ve daha uzun süre sitede vakit ayırmaktadır. Google’ın web sitesine önem değeri için bazı değerler vardır. Bu değerler:

·         İçerik kalitesi

·         Web sitesi otoritesi

·         Backlink kalitesi

·         Web sitenin boyutu

·         Web sitesinin sayfa sayısı

Web sitesi belirli bir değerin altında olursa, web sitesinin indeks almayabilir ve indeksler güncel olmaz. Web sitesi e-ticaret sitesi ise otoriteyi arttırmak için https://www.eyupkaradayi.com/e-ticaret-seo-nedir/ yazıma göz atabilirsiniz. Eğer ki web sitesi içerik ile alakalı ise https://www.eyupkaradayi.com/seo-uyumlu-icerik-nedir/ yazımı okuyabilirsiniz.

Tarama bütçesini 3 adımda yapılabilir.

1.Adım: İlk olarak Google Search console 

Menü > Dizin > Kapsam  şeklinde girilmelidir. Bu işlem sonrasında web sitesinde dizine eklenen, hatalı ve hariç bırakılan sayfalar çıkacaktır.

2. Adım: Şimdi Google Search Console Sol Menü > Ayarlar > Tarama istatislikleri

Adımları takip edilmelidir. Burada raporu açarak web sitesinde günlük kaç tane sayfanın

tarandığına bakılmalıdır.

Tarama bütçesi (Crawl Budget), Google botlarının belirli bir zaman sürecinde bir web sitesini tarama işlemi yaptığı ve dizine eklediği sayfa sayısına denir

3. Adım: Bu adımda rapora bakar yorum yapılmalıdır. Aşağıdaki formül uygulanmalıdır.

Dizine eklenen toplam sayfa sayısını / günlük sayfa sayısı = Sonuç

·         Sonuç 3’ün altındaysa hiçbir sorun yoktur.

·         Sonuç 3-10 arasındaysa web sitesine bir göz atılmalıdır.

·         Sonuç 10’dan fazla ise detaylı optimizasyon yapılmalıdır.

Tarama Bütçesini Etkileyen Faktörler Nelerdir?

Tarama bütçesini olumlu ve olumsuz yönde etkileyen bazı faktörler vardır. Tarama bütçesini etkileyen faktörler şu şekildedir:

 

    Kaliteli İçerik: Tarama bütçesini ve kullanıcı deneyimi açısından en önemli faktörlerin başında gelmektedir. (Kullanıcı deneyimi site otoritesini arttırır.) Web sitesinin tarama bütçesi, site içerik kalitesi ile paralel olarak artış gösterebilir.

·       Site Hızı: Hızlı web siteleri hem kullanıcılar için hem arama motorları için tercih sebebidir. Web sitenin hızı hem Google botları hem de kullanıcı deneyimi açısından olumlu olur.

·       Site Boyutu: Web sitenin boyutu düşükse, Google botları kolayca siteyi tarar. Ama web sitenin otoritesi önemlidir. Web sitesinin otoritesi olmazsa indeks alması zorlaşabilir.

·       Google Dizinde Toplam Sayfa Sayısı: Google botları her taramada, indeks alan sayfaları ve site haritasını inceler. Yeni gelişmeleri arama sonuçlarına ekler.

·       Backlink Sayısı: Backlink web sitesinin sayısı ve kaliteli backlink olması önemlidir. Backlink ile insanları web sitesine getirecek ve backlink alınan sitenin otoritesi önemlidir. Backlink almak için backlink alınmamalıdır.

·       Kopya İçerik: Web sitesinde eğer ki kopya içerikler varsa bunlar kontrol edilmeli ve silinmelidir. Çünkü arama motorları kopya içerikleri olan web sitelerini daha az ziyaret eder. Başka bir site sizin sitenizdeki içeriği kopyalama işlemi yapmış olabilir. Belirli aralıklarlar kontrol edilmelidir.

·       Site İçi Linkleme: Web sitesinde sayfa içi linkleme ile Google botların tüm sayfalara ulaşılması sağlanmaktadır. Web sitesinde linkle ulaşılmayan sayfa yani yetim (orhpan page) olmamalıdır.

Tarama Bütçesi Optimizasyonu Nasıl Yapılır?

Tarama bütçesi ile nasıl yapılacağı ile ilgili bazı yollar vardır. Bu yollar aşağıda

madde madde verilmiştir.

Search Console Kullanımı

Yukarıda bahsettiğim gibi, Google Search Console ile web sitenin tarama bütçesi ile ilgili birçok bilgiye sahip olunabilir. Tarama bütçesini ara ara kontrol etmek için mutlaka Google Search Consol kullanılmaldır.

Google Search console’un diğer kullanımları için https://www.eyupkaradayi.com/google-search-console-nedir/ içeriği inceleyebilirsiniz.

Sayfaların Tarandığından Emin olmak

Web sitesindeki sayfaların tarandığından ve site haritasının güncel olduğundan emin olunmalıdır.

Web Sitenin Hızını Yükseltmek

Web sitesinin hızlı olması arama botlarının web sitesini daha rahat taramasını ve dizine eklenmesini sağlar.  Web sitenin hızlı olması ile daha fazla kişiye ulaşılabilir. Web sitenin hız testini ölçmek için Google Page Speed veya Test My Site araçlarına göz atılmalıdır. Burada çıkan hatalar incelenmeli ve site hızı arttırılmaldırı

Robots.txt Dosyasını Kullanmak

Web sitesinde istenilmeyen sayfaların taranmaması için robts.txt dosyası kullanılmalıdır. Bu işlemi nasıl yapılacağı https://www.eyupkaradayi.com/robots-txt-nedir/ yazımda mevcuttur.

Site Haritası Oluşturmak

Web sitenin site haritası ile engellenen sayfaları, çoğaltılan içerikleri, gerekli gereksiz yönlendirmeleri vb. bağlantılar öğrenilebilir. Site haritası iyileştirme işlemleri yapıldıktan sonra Google Search Konsola tekrar gönderilir. Bu işlem tarama bütçesine yardım edecektir.  

URL Parametreleri Kullanmamak

Web sitesinde aynı sayfayı gösteren birden fazla URL parametresi olabilir. Tek bir URL için birden fazla parametre olması tarama bütçesini gereksiz yere doldurur. URL parametrelerinin düzeltilmesi gerekir.

Dahili ve Harici Bağlantılar Kullanmak

Google botları webte ki tüm sayfaları taradığı için diğer otoriteli sayfalardan web sitenize gelen linkler tarama bütçesini olumlu yönde etkiler. Özelikle en önemli sayfalara bağlantı alınmalıdır.  Google botlar dışarıdan gelen bağlantıları inceler ve ona göre bütçe optimizasyonu sağlar.

eyup

Ben Eyüp Karadayı, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Maliye Bölümü mezunuyum. Üniversitede KGGT topluluğu kurucu başkanlığını yaptım. Üniversitede Earnadoda SEO stajyeri olarak çalıştım. Sonra BYT Dokuma firmasında e-ticaret uzmanı olarak çalıştıktım. Şimdi firmalara SEO danışmanlığı vermekteyim.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu