SEO

Site İçi Linkleme Nedir?

Site içi linkleme, web sitesi içerisinde yer alan sayfaların, kategorilerin, yazıların ve etiketlerin birbiri arasında alaka düzeyi ve önem derecesine göre linklerle birbirine bağlanmasına denir. Site içi linkleme hem web site sıralamasına hem de kullanıcı deneyimine olumlu yönde yansıyacaktır. 

Bir web sayfasında 2 farklı bağlantı türü vardır.

  1. Site Dışı Linkleme
  2. Site İçi Linkleme

 Birincisi site dışı linklemedir. Bu bağlantılar, web sitesinin dışındaki sayfalara yönlendiren bağlantılardır. Örnek olarak buraya tıklayarak ileri seviye Google’un sunduğu ücretsiz SEO bilgilerine ulaşabilirsiniz. 

İkincisi site içi linkleme bir web sitesi içinde diğer bir sayfaya gönderilen bir linklemedir. Bu linkleme ile benzer bir konu hakkında bağlantı verilmesidir. Örnek olarak buraya tıklayarak site dışı linkleme ile ilgili daha fazla bilgi alabilirsiniz.

Web sitesinde linkleme bir HTML kodu ile oluşturulur. HTML koduna örnek olarak 

 < a href=”Link Buraya Gelecek”> Web Sayfasında Link Gidecek Kelime Buraya Gelecek </a>

İçindekiler

Site İçi Linkleme Neden Önemlidir?

Arama motorları tarama ve dizine ekleme işlemi sırasında, Ana sayfadan web sitesini taramaya başlar. Ana Sayfadan diğer sayfaları keşfediyor ve dizine eklemektedir. İç bağlantılar, site içinde diğer sayfalara ulaşmasına ve hangi sayfaların daha önemli olduğunu arama motorlarına bildirmektedir. 

Web sitenizi oluştururken, kullanıcı dostu ve SEO uyumlu  bir site oluşturmalısınız. Hem arama motorları hemde kullanıcılar için web sayfasından diğer sayfalara iç linkleme kullanılmalıdır.

Görselde de görüldüğü gibi, iç linkleme ağı ana sayfadan diğer iç sayfalara dağılmaktadır. Bu iç sayfaların sayfa sıralamasını iyileştiri ve arama motoru botlarının sayfaları daha kolay keşfedebilir hale getirir.

  • Web sitenizin taranması daha kolay olur
  • Kullanıcıların web sitesinde gezinmesi kolaylaşır
  • Web sitesinin hiyerarşisini oluşturur
  • Kullanıcıların web sitesinde daha uzun kalmasını sağlar
  • Bir sayfanın Page Rank’ini (sayfa otoritesini) web sitesi içinde dağıtır. 

Site İçi Linkleme Çeşitleri Nelerdir?

Web sitesi içerisinde diğer bir sayfaya link vermenin önemini yukarıda anlattım. Şimdi site içi linkleme çeşitlerine göz atacağız. Site içi linkleme üç türlü yapılır.

  1. Çapa Metin
  2. Anchor Text
  3. Köşe Taşı Linkleme
  4. Görsel Linkleme

Çapa Metin

Çapa metin ile link verimi, doğrudan kelimeye değil buraya, bu linke vb. kelimelere link verilmesidir. örnek olarak yukarıda “buraya” tıklayabilirsiniz. İfadesi ile çapa metin ile linkleme gerçekleştirdim. Bu şekildede site içi linkleme yapılabilir. Ama ben bu yöntemden ziyade doğrudan kelimeye verilen linkleri tercih ediyorum.

Anchor Text 

Doğrudan kelimeye verilen link, Bir link verirken doğrudan açık açık link verilmesidir. Örnek olarak www.eyupkaradayi.com/backlink-alirken-nelere-dikkat-edilmelidir şeklinde link vermeyi tercih ediyorum.  Bu görünüş açısından biraz kötüdür. Ama doğrudan linkin içeriğini vermektedir. 

Köşe Taşı Linkleme

Köşe taşı linkleme, WordPress vb. altyapılar kullanan web sitelerinde vardır. Burada kullanılan eklentiler sayesinde kullanıcılara, Kullanıcılar sayfanın sonuna geldiğinde içerik ile ilgili benzer içerikleri insanlara göstermektedir. Konu ile ilgili olduğu için tıklama ihtimali yüksektir. Örnek olarak ben bir araştırma yaptığımda, Benzer bir konu çıktığında genellikle tıklamaktayım. 

Görsel Linkleme

Web sitenizde kullandığınız görseller ile linkleme yapabilirsiniz. Ama bu linklemeleri tavsiye etmem. Çünkü kullanıcılar açısından oldukça kötü bir deneyim sağlamaktadır. Görseldeki linkten haberi olmayan birçok kullanıcı olacaktır. Sadece arama motorları için yapılır. 

Site İçi Linkleme Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Site içerisinde iç linkleme yaparken dikkat edilmesi gerekenler vardır. Ben bazılarını yukarıda anlattım ama, Maddeli bir şekilde aşağıda bulabilabilirsiniz.

  • Web sayfasına ekleyeceğiniz linkler sadece konu ile ilgili ve kullanıcıya fayda sağlayacaksa ekleyin. 
  • Sayfa başına 7-8’den fazla dahili bağlantı kullanmanızı tavsiye etmem. 
  • Bağlantı metnine anahtar kelime ekleyebilir, Ama bu konuda abartıya kaçmayın
  • Sayfa başına 100’den fazla dahili ve harici bağlantı olmadığından emin olun. Eğer Ki 100’den fazla dahili ve harici bağlantılarınız varsa en kısa sürede düzeltme yapmalısınız
  • Web sayfasında linkin nerede konumlandırılması gerektiği, ile ilgili şöyle bir bilgi verebilirim. Web sayfasında footer veya sidebar alanındaki linkler daha değerlidir. Footer ve sidebardaki linkleri otoritesi daha yüksektir. 
  • Web sayfasına gelen linkleri belirli aralıklarla kontrol edin. Çünkü alakasız linkler gelebilir. Google Search Console aracı ile gelen linkleri kontrol edebilirsiniz. 
  • Görsellerde iç linkleme kullanmayın
  • Site içerisinde link verirken HTTPS kodu “200” olmalıdır. 301 yönlendirme veya 404 hatalı kodlar olmamalıdır. Çünkü tarama bütçesinde fazla yer almamalıdır.
  • Linkte anahtar kelime kullanmadığınız zaman, Örnek olarak site içi dışı linkleme ile ilgili daha fazla bilgi edinmek için  “link buraya gelecek”  tıklayabilirsiniz. Şeklinde anahtar kelimeyi geçirebilirsiniz.
  • Verilen linklerde No-follow etiketinin kullanılmadığından emin olun. Çünkü No-Follow etiketi arama motorları için hiçbir şey ifade etmemektedir. No-Follow etiketini Do-Follow ile değiştirebilirsiniz.  
  • 404 hatası alan bir sayfaya link vermeyin. 

Site içi linkleme nasıl yapabilirim? Diye düşünüyorsanız hemen bir örnek vereyim. Yukarıda 404 hatası alan sayfaya link verilmemeli. Cümlesinden sonra, 404 kırık link nedir? yazıma göz atarak https://www.eyupkaradayi.com/404-kirik-link-nedir/ kırık bağlantıları kolaylıkla bulabilirsiniz.

Site içi linkleme işte bu kadar kolaydır. Web sitenizde içerik sayınız azsa içerik takvimi oluşturun. Link inşasını daha önceden hazırlayabilirsiniz. Yeni içerikler geldikçe eski içerikleri düzenleme yaparak yeni içeriğe  link verebilirsiniz. 

Site İçi Linkleme Nasıl Yapılır?

Site içi linkleme nasıl yapılacağını Google Dökümanlar üzerinden göstereceğim. Çünkü ben içeriklerimi hazırlarken Google Dökümanları kullanıyorum. 

Site içi linkleme işlemini bir şekilde yaparsınız. Önemli olan doğru yerde linkleme yapılmasıdır. Doğru linkleme ile ilgili yukarıda çok güzel bir örnek verdim. Referans olarak onu alabilirsiniz. Şimdi bağlantı nasıl ekleneceğine bakalım:

  1. Google Dökümanlarda boş bir word dosyası açıyoruz
  2. Word dosyasına içeriğimizi girmeye başlıyoruz
  3. Site içi linkleme yapacağımız yer geldiğinde kelimeyi seçip, Üst menü kısmından ekle butonuna basıyoruz. Burada bağlantı seçeneğini seçiyoruz.

4. URL’i kopyalayıp boş alana yapıştırıyoruz.

5. Son olarakta “Uygula” tuşuna tıklıyoruz. Kolay yolu “ctrl+k” harfine basabilirsiniz.

Link İnşası Nasıl Yapılır?

Link inşası web sayfalarında kategorilerin alt kategorilerini link ile birbirine bağlanmasına denir. Link inşası aşağıdaki görselde görüldüğü gibi yapılmaktadır. A kategorisindeki bir linkin B kategorisindeki başka bir sayfaya link vermek doğru değildir. Link inşası yaparken aynı kategoride olmasına dikkat etmelisiniz.

link-insasi

Link inşası SEO çalışmalarının başında yapılmalıdır. Link inşası içerik takvimi ile birlikte hazırlanırsa daha iyi olur. Link inşasına bir örnek olarak: 

Dijital pazarlama ile ilgili bir web siteniz var. Bu web sitesinde 3 kategori var. 

  1. SEO
  2. Dijital Pazarlama
  3. Sosyal Medya Yönetimi

Bu üç farklı kategorinin altında içerikler olduğunu varsayalım. SEO kategorisinin altındaki bir içerikten sosyal medya ile ilgili link verilmemelidir. Aynı şekilde sosyal medya kategorisinden SEO kategorisine de link verilmemeli. Sadece aynı kategorideki sayfalara link verilmelidir. Kısaca böyle anlatabilirim.

eyup

Ben Eyüp Karadayı, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Maliye Bölümü mezunuyum. Üniversitede KGGT topluluğu kurucu başkanlığını yaptım. Üniversitede Earnadoda SEO stajyeri olarak çalıştım. Sonra BYT Dokuma firmasında e-ticaret uzmanı olarak çalıştıktım. Şimdi firmalara SEO danışmanlığı vermekteyim.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu