SEO

Spam Skoru Nedir?

Spam Skoru, Moz tarafından geliştirilmiş sitenizin spam skorunu öğrenebileceğiniz bir sistemdir. 26 adet spam skoru sinyali vardır. Bir web sitesinde bu sinyallerin bulunuyor olması spam olduğunu işaret etmektedir. 

Spam skoru web sitesinin ne derece kaliteli ve özgün olduklarını belirten bir sistemdir. Google tarafından spam analizleri yapılmaktadır. Web sitesinde spam sinyallerine rastlanırsa web sitesi spam almış olacaktır. Web sitesi yasaklanmış ya da ceza almış olur.

Spam Skoru Nasıl Ölçülür?

Moz verilerine göre 26 sinyal ile  web sitenin Spam Skoru ölçülmektedir. Spam Skorunun neye göre olduğunu MOZ firması açıklamıştır. Web siteleri Spam skoru olarak 0-17 arasında değer almaktadır. Skor ne kadar yüksek olursa Google tarafından cezalandırılma ihtimali o kadar yüksek olacaktır. 

Spam skoru 0-17 değerinin bir diğer gösteriliş şekli %1 ila %100 şeklindedir. 

Spam sonuçlarının derecesine göre değerlendirmesi aşağıdadır.

  • %1 ile %30 arasındaki siteler düşük Spam puanı,
  • %31 ile %60 arasındaki siteler orta Spam puanı,
  • %61 ile %100 arasındaki siteler yüksek spam puanına sahiptir. 

Moz aracı dışında ücretsiz olarak Spam puanını öğrenmek için 

https://websiteseochecker.com/spam-score-checker/ bu aracı kullanabilirsiniz. 

Spam Skoru Kriterleri Nelerdir?

  1.  Az Sayfa Sayısı Olması:  Web sitesinde bulunan sayfa sayısının az olması bir spam sinyali olarak kabul edilmektedir. Kesin bir yargı değildir. 
  2. Spam Uzantılar kullanmak: xyz, info, cc,pl, vb. gibi uzantılar kullanmak web sitesinde spam sinyali olarak algılanmaktadır.
  3. Domain Adının Uzun Olması: Domain adresinin normal standartlara göre gereğinden uzun alan adı alınması spam sinyali olarak kabul edilir. 
  4. Domain Adına Rakam Eklemek: Domain adlarında genellikle rakam kullanılmıyor ama alan adlarına sayı kullanımı, Moz tarafından bir spam sinyali olarak algılanır.
  5. Google Font Kullanımı: Spam olarak algılanmış sitelerin çoğunda Google font kullanımı yoktur. Web sitesinde Google Font kullanılmıyorsa spam sonucu yükselmektedir. 
  6. Google Etiket Yöneticisi Kullanımı: Spam altına alınmış sitelerinin neredeyse hepsinde Google Etiket Yöneticisi kullanılmamaktadır. Moz tarafından Google Etiket Yöneticisi kullanılmaması spam sinyali olarak kabul edilmektedir.
  7. Doubleclick Reklam Etiketi Kullanımı: Moz tarafından belirlenen bir diğer kesin yargı Doubleclick kullanılmaması. 
  8. Telefon Numarası:  Spam sitelerinin neredeyse hiçbirinde telefon numarası yoktur. Web sitesinde telefon numarasının olmaması spam sinyalidir. 
  9. Linkedln Linki Kullanımı: Linkedln spam olan sitelerde kullanılmaz. Linkedln link paylaşımı spam sinyali olarak kabul edilmektedir. 
  10.  Mail Adresinin Kullanılması: Web sitesinde mail adresinin verilmesi gerekmektedir. Mail adresinin sitede yer almaması kuvvetli bir spam sinyalidir.
  11. SSL Sertifikası Kullanımı: SSL sertifikası kullanımı Google ve insanlara güven verir. SSL Sertifikası olmaması spam sinyali olduğu belirtilir. 
  12. Meta Anahtar Kelime Kullanımı: Google meta anahtar kelime kullanımı sonlandırdı. Meta anahtar kelime etiketi kullanımı spam sinyali olduğunu MOZ belirtmiştir. 
  13. Canonical Etiketi Kullanımı: Site dışında Canonical kullanımı spam sinyali olarak Moz tarafından belirtilmiştir. 
  14. Başlık Uzunluğu: Web sayfalarındaki uzun ve kısa başlıklar spam sinyali olarak kabul edilmektedir. 
  15. Meta Açıklamaların Uzunluğu: Meta açıklamaların uzunluğu uzun veya kısa olması spam sinyali olarak kabul edilmektedir.  
  16. Favicon Kullanımı: Favicon web sitenizin logosunun tarayıcı sekmesinde yer almasıdır. Favicon kullanılmaması, spam sinyali olarak kabul edilir. 
  17. Facebook Pixel Kullanımı: Facebook piksel kullanılmaması bir spam sinyalidir. 
  18. Dış Link Kullanımı: Spam sitelerde ya çok az ya da çok fazla dış link kullanımı vardır. Dış link kullanımında az veya çok yapılması spam sinyali olarak görülmektedir. 
  19. Bağlantı Alakası: dış linklerin alınması ve verilmesi alakasız sitelerde yüksek alışveriş olmaktadır. Bağlantı alış ve verişinde alakasız siteler spam sinyali olarak kabul edilmektedir.
  20. Dış Bağlantı Oranı: Spam sitelerde dış bağlantı web sayfası ile alakasızdır. 
  21. Ünlü & Ünsüz Uyumu: domain adreslerinde ünlü ünsüz uyumuna dikkat etmek spam sinyali olarak kabul edilmektedir. 
  22. Bağlantı Verilen Site Sayısı: Spam sitelerde bağlantı verilen site sayısı oldukça yüksektir. Çok sayıda bağlantı verilmesi spam sinyali olarak kabul edilir.
  23. Domain Adında Tire Kullanımı: Domain adında tire (-) kullanımı spam sinyali olarak kabul edilmektedir. 
  24. Link Uzunlukları: Link kullanımı çok uzun veya çok kısa olması spam sinyali olarak kabul edilmektedir. 
  25. Zararlı Kelimenin Kullanımı: Spam sitelerin asıl amacı Google’ı manipüle edip ziyaretçi kazanmaktır. Anahtar kelime olarak kumar, ilaç vb. kullanmaktadır. 
  26. Yüksek TBM İçeren Kelime Kullanımı: Spam siteler genellikle yüksek tıklama başı maliyeti olan anahtar kelimeleri kullanırlar. Bu kelimelerde spam sinyali olarak kabul edilir.

spam-skoru-kriterleri

Spam Skoru Nasıl Düşürülür?

Spam skoru yüksek çıkması sonucunda çeşitli alternatifler ile iyileştirme çalışmaları yapılabilir. Web sitenizin Spam dan kurtulması için aşağıdaki adımları uygulayabilirsiniz.

  1. Web sitesine aldığınız backlinkleri kontrol edin. Domain Otoritesi 10’dan düşük ve dışarıya çok fazla backlink vermiş sitelerin backlinklerini Disallow aracı ile reddedin. 
  2. Domain otoritesi yüksek olan web sitelerinden backlink çalışması yapın.
  3. Site İçi SEO ve Site Dışı SEO çalışmalarını optimize edin.
  4. Web sayfanızda bulunan içeriklerin kopya olmadığından emin olun. 
  5. Yukarıda bulunan 26 maddeyi tek tek bakarak buradaki sinyallerin hangileri Spam puanınızı arttırdığı anlayın. Spam puanınızı arttıran sinyalleri düzeltin. 

Bu yazımda Spam skoru ile ilgili bilgiler paylaşmaya çalıştım. Web sitenizde Spam puanı yüksekse en son başlıkta nasıl yapacağınızı açıkladım. Spam puanı ile ilgili sorularınızı yorum ile veya bana ulaşarak sorabilirsiniz. 

eyup

Ben Eyüp Karadayı, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Maliye Bölümü mezunuyum. Üniversitede KGGT topluluğu kurucu başkanlığını yaptım. Üniversitede Earnadoda SEO stajyeri olarak çalıştım. Sonra BYT Dokuma firmasında e-ticaret uzmanı olarak çalıştıktım. Şimdi firmalara SEO danışmanlığı vermekteyim.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu