SEO

Site İçi SEO (On Page SEO) Nedir?

Sayfa içi SEO (On Page SEO), aramalarda web sitesinin görünürlüğünü ve web sitesinin trafiğini iyileştirmek için web sitesi içinde yapılan optimizasyonların tümüdür. Site içi SEO optimizasyon olarak, başlık etiketleri, başlıklar, meta açıklamaları, içerik ve dahili bağlantılar gibi sayfaya özgü öğeleri anahtar kelimelerle optimizasyona denir.

On Page SEO, sayfa içi SEO olarak ta söylenebilir. Web sayfasındaki sayfalarının her birisinin tek tek en ince ayrıntısına kadar optimize edilmesidir. Sayfaları optimize ederken bazı metriklere dikkat edilmesi gerekir. 

Bir web sitesine SEO çalışmaları yapılacağı zaman site içi SEO ve Site dışı SEO çalışmaları yapılır. Sadece Site içi SEO çalışmaları yapmak yeterli olmayacaktır. Tabi burada rakiplerinizin ne yaptığına göre değişir. Rakip firmalar hiç SEO çalışması yapmıyorsa aramalarda sıralama alınabilir.

İçindekiler

Site İçi SEO Nasıl Yapılır?

Site içi SEO çalışmaları sayfa başlıkları, başlık etiketleri, meta açıklamalar, web sitesi açılış hızı gibi birçok etkene bağlı olarak yapılır. Önceden web sitesine sadece backlink alarak google’da üst sıralamalara çıkılıyordu. Google web sitelerinin içeriklere odaklanılması gerektiğini söyledi. Google’ın içeriklere yönelmesi tek kriter değil. Site içi SEO ve site dışı SEO var. Site içi SEO için aşağıdaki maddelerin doğru şekilde optimize edilmesi gerekir.

site-ici-seo-calismalari

1.    Mobil Uyum

2.    Site Hızı

3.    Anahtar Kelimeler

4.    İçerik

5.    H etiketleri (Başlık Etiketleri)

6.    Sayfa Başlıkları (Title)

7.    Sayfa Açıklamaları (Meta Description)

8.    URL yapıları

9.    Site içi Linkleme ve Dahili Bağlantılar

10.  Kategori Düzeni

11.  Görsel Kullanımı ve Görsel Optimizasyonu

12.  Kırık Link Kontrolü

13.  Kullanıcı Deneyimi

14.  Site Haritası

15.  Sosyal Paylaşım Butonları

Mobil Uyum ve Site Hızı

Web sitelerinin mobil uyumlu ve hızlı web siteleri olması gerekir. Artık Kullanıcıların %55-%60 oranında mobili kullanılmaktadır. İnsanlar açılması uzun süren web sitelerine girmemektedir. Web sitesi yapılacağı zaman mobil uyumlu olmalı ve site hızı için GT metrix ve Google page speed aracı kullanılabilir.

Anahtar Kelimeler

Web sitesi ile alakalı en iyi anahtar kelimeler seçilmelidir. Potansiyel müşterilerin arama motorlarında aramaları gerçekleştireceği anahtar kelimeleri bulmak.  Doğru anahtar kelimeleri bularak optimizasyon çalışmaları yapılması gerekir. Site içi SEO çalışmalarının ilk olarak anahtar kelime araştırmasından başlanmalıdır.

Hedeflenen en önemli anahtar kelimeyi içeriklerde erken kullanılması gerekir. Ana anahtar kelimeyi ilk 100 kelime içerisinde kullanılmaya çalışılmalıdır. Anahtar kelimenin erken geçmesi Google’a bu sayfanın ana konusu olduğunu gösterir. Web sitesine giren kullanıcılar için doğru yerde olduklarını bildirmektedir.

Anahtar kelime yoğunluğu içeriğin tamamına göre %2 – %4 oranında olmalıdır. Ana anahtar kelimeye ek olarak, sayfanın arama sıralamalarında üst sıralarda çıkarabilecek eş anlamlı ve uzun kuyruklu anahtar kelimeleri eklenmelidir. Ana anahtar kelimeye benzer terimlerde eklenmelidir. Bu terimler Google’ın kullanılmadığını söylediği LSI yani gizli anlamsal indeksleme anahtar kelimeler ile aynı değildir. Terimler, sadece sayfa ile ilgili bağlam oluşturulmasına yardımcı olmaktadır.

Anahtar kelime araştırması nasıl yapılacağını öğrenmek için eyupkaradayi.com/anahtar-kelime-arastirmasi-nedir yazısının okunması gerekir. Bu yazıda detaylıca bilgi verilmektedir.

Sayfa Başlıkları ve Meta Açıklamaları

Sayfa Başlıkları ve meta etiketleri önceden site içi SEO faktörlerinden biriydi. Web sitesinde her sayfanın arama sonuçlarında başlık ve açıklama etiketi vardır. Başlık etiketleri her sayfanın arama sonuçlarında başlık etiketi vardır. Meta açıklaması, arama sonuçlarında başlığın altında görünen sayfa ile alakalı kısa özettir.

Google, başlık etiketlerini Ağustos 2021’de güncelleme yaparak sayfa başlıkları sıralamaları etkilememektedir. Ama sayfa başlıkları insanların aramalarında web sitesine tıklama oranlarını (TO) arttırmak için optimize edilmelidir. Hem başlık hem de meta açıklama, insanların web sitesine tıklamasında önemli bir faktördür. Hem başlık hem de meta açıklaması optimize edildiğinde tıklama oranı artar. Optimize edilen başlıkların daha çok tıklandığı kanıtlanmıştır.

Sayfa Başlıklarını ve meta açıklamalarını optimize etmek için aşağıdaki adımların takip edilmesi gerekir.

·         Önemli Anahtar kelimeyi sayfa başlığının başlangıcına yerleştirmek. (Başlangıcın yakın bir yere yerleştirilir)

·         İnsanların arama sonuçlarında 55 veya 60 karakteri aşarsa Google arama sonuçlarında başlıkların devamını göstermiyor. Sayfa başlıkları 60 karakteri aşmamalıdır.

·         Başlık etiketlerinde full büyük harf kullanımı yapmayın

·         Her sayfa için farklı başlıklar bulun. Aynı başlıkları kullanırsanız Google yinelenen sayfa kabul eder.

·          Her başlık için ilgi çekici net başlıklar bulun.

·         En önemli anahtar kelimeyi meta açıklamasına eklenmelidir.

·         Meta açıklamayı 155 (mobil için 135) karaktere kadar tutulmalıdır.

·         Meta açıklamayı sayfanın kısa bir özeti şeklinde yazılmalıdır.

Başlık Etiketleri 

Başlıklar Sayfa İçi SEO yu iyileştiren bir faktördür. Web sayfalarının içerisinde birden çok başlık H1 etiketi, H2 etiketi, H3 etiketi gibi kullanılmalıdır. İçeriklerde kullanıcılar başlıklar kullanılmazsa sadece metin ile karşılaşırsa içeriğin okunma oranları düşük olacaktır. Birden fazla başlık kullanılması insanların içeriği anlamasını sağlamaktadır. İnsanlar öncelikle içeriğe göz atar eğer ki istediği ön bilgileri alamazsa içerikten çıkmaktadır. Başlık etiketleri kullanarak kullanıcı deneyimini arttırılabilir.

H başlıkları kritiktir. Her sayfa için H1 etiketi 1 tane olmalıdır. H2 ve H3 etiketleri en az bir tane olmalıdır. Başlık etiketleri arama motoru botları için sayfanın bilgi kılavuzu görevi görmektedir. H1 etiketinin <body> </body> etiketleri arasında olması gerekir. Eğer kullanılan altyapı wordpress ise otomatik olarak “body” etiketinin içerisinde olacaktır.

·         Her zaman 1 tane H1 etiketi kullanılmalıdır

·         Sayfa için özellikle H1 etiketinde ve diğer etiketlerde anahtar kelimeler ekleyin.

·         Etiketleri çok fazla anahtar kelimeler ile doldurulmaması gerekir.

·         Başlık etiketlerinin kolay okunuluyor olmalıdır.

·         Benzersiz başlık etiketleri kullanılmalı ve 70 karakteri aşmamalıdır.

URL Yapısı

Google URL’lerin kullanıldığı sayfanın ne hakkında olduğunu daha iyi anlamalarına yardımcı olduğunu bildirdi. URL yapılarını belirli metriklere göre düzenlenmesi gerekir. Bu metrikleri aşağıda belirtildi.

·         Anahtar kelime eklemelidir. Ana anahtar kelimenin URL’de geçmesi gerekir. İnsanların ve Google’ın sayfayı anlamasına yardımcı olur.

·         Anahtar Kelimeyi URL’de olabildiğince sol tarafa yerleştirilmesi gerekir.

·         Gerçek kelimeler kullanılması gerekir.

·         URL’leri kısa ve kolay tutulması gerekir. Google kısa URL’leri daha faydalı bulmaktadır.

·         URL’ler de uzun karmaşık harf ve sayılardan uzak durulmalıdır. Böyle URL’ler sayfaya tıklama oranlarını (TO) düşürür.

·         URL’ler de sözcükler arasında “-“ kullanılması gerekir. Örnek olarak https://www.eyupkaradayi.com/seo-nedir şeklinde yapılabilir ve seo nedir yazımı okuyabilirsiniz.

Yapılandırılmış Veri Şema

Yapılandırılmış veri (şema) Google’ın içeriği kavraması için yardımcı olacaktır. Arama motoru sinyalleri SEO denetiminin önemli bir parçasıdır. Örnek olarak, fiyatlar, stoklar durunu, derecelendirme vb. içeren bir sayfayı HTML’de bir şema olmazsa Google bunu anlayamaz. WordPress vb. altyapı kullanıcıların böyle bir şema yapmasına gerek yoktur. Hazır altyapılar otomatik olarak şema yapmaktadır  

Site İçi Linkleme ve Dahili Bağlantı

Sayfa içi SEO yaparken, web sitesindeki diğer ilgili sayfalara ve bu sayfalardan dahili bağlantılar eklenmelidir. Ana sayfaya verilen nitelikli bağlantılar, Ana sayfanın yükselmesini sağlar. Bir sayfadan diğer bir sayfaya bağlantı verirken bağlantı metni, anahtar sözcük veya bağlantılı sayfanın sıralama almasını istenilen anahtar kelime olmalıdır. Çok fazla bağlantı vermek ve anahtar kelime doldurma gibi hatalar yapılmamalıdır.

Dahili bağlantı Sayfa içi SEO için önemlidir. Google’ın sayfalar arasındaki ilişkiyi anlamasına yardımcı olur. Doğru kurgulanmış link inşası arama motorlarına doğru sinyali gönderir. Bunla birlikte arama motorlarında yükselmeye başlanabilir.

Kullanıcı deneyimi için dahili bağlantılar eklenmelidir. İnsanlar sayfadaki bir içeriği okurken benzer bir içeriği görünce o yazıyı okuma ihtimalleri yüksektir. Bu şekilde linkleme yaparak insanlara diğer yazılara göz atması sağlanabilir. İç linkleme ile birlikte kullanıcıların hemen çıkma oranlarını da düşürülebilir.

Görsel Optimizasyonu

Site içi SEO yaparken görselleri de optimize edilmesi gerekir. Görsellere kısa çizgilerle ayrılmış açıklayıcı isimler verilmelidir. Görüntü kalitesini bozmadan dosya boyutu optimize edilmesi gerekir. Görsel boyutları 200KB geçmezse iyi olur. WordPress kullanıcıları için TinyPNG, ImageOptim ve WP Smush vb. araçları kullanarak optimizasyon yapılabilir. Google görsellerde ki alt etiketlere dikkat eder. Görüntülerin alt etiketlerini kulanılmalıdır. 

eyup

Ben Eyüp Karadayı, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Maliye Bölümü mezunuyum. Üniversitede KGGT topluluğu kurucu başkanlığını yaptım. Üniversitede Earnadoda SEO stajyeri olarak çalıştım. Sonra BYT Dokuma firmasında e-ticaret uzmanı olarak çalıştıktım. Şimdi firmalara SEO danışmanlığı vermekteyim.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu