SEO

SEO Menü Yapısı Nasıl Olmalıdır?

Web sitesi menüleri, Kullanıcıların girdiği andan itibaren bir sitenin neler sunulabileceğini genel bir bakış ile elde eder. Doğru SEO menü yapısında, kullanıcılar bir veya iki tıklama ile tüm önemli şeylere ulaşılabilir.  Yanlış SEO menü yapısında, kullanıcılar aradıklarını bulamaz ve site içinde kaybolur. Böyle bir durumda kullanıcılara kötü deneyim yaşatmış olunur. Bu yazım, menü tasarımının temelleri konusunda size yol gösterecek.

İçindekiler

Web sitenizin SEO menüsü neden önemlidir?

Web sitenizin SEO menüsü önemlidir. Çünkü insanlar sitenizde rahatlıkla gezinmesine yardımcı olur. Bazen kullanıcılar aradıkları sayfaya doğrudan arama motoru üzerinden ulaşır. Ancak web sitesine direkt giren kullanıcılar web sitenizdeki çeşitli sayfalara bakmak isteyeceklerdir. Web sitenizdeki menü her sayfada olmalıdır. Menü yapısını iyi tasarlarsanız insanların hangi sayfaya girdikleri önemli değildir. Girdikleri sayfadan istedikleri sayfaya ulaşmaları kolay olacaktır. 

Bir menünün asıl amacı gezinme işlevidir. Gezinme işlevi dışında kullanıcılara web sitesinde neler sunduğunuzu zarif olarak göstermenin bir yoludur. Menüyü her sayfada “biz böyle yapıyoruz” şeklinde gösterilen bir banner olarak düşünebilirsiniz. Menü yapısından en iyi şekilde faydalanın!

Site menüsünü  harika yapan nedir?

Site menüsünü harika yapan, Web sitenizin en önemli sayfalarına menünün bağlantılar vermesidir. Bu yüzden, menünün içerisine ne koyacağınızı bulmak size kalmıştır. Ancak hangi sayfa ve içeriği eklerseniz ekleyin, Web  sitenizin menüsünü kullanılabilir hale getirdiğinizden emin olun.

Çok Fazla Menü Öğesi eklemeyin

Web sitesi menüsü konusunda yapabileceğiniz en kötü şeylerden bir tanesi, web site menüsüne çok fazla bağlantı yüklemektir. Böyle bir çalışma web sitesinin dağınık görünmesini sağlamaktadır. Kullanıcılar aradıklarını bulmak için web sitesinde çok arama yapmaya çalışacaktır. Bu aramalar sonucunda başarısız olma ihtimalleri yüksek veya aramayı bırakıp siteyi terk etme ihtimalleri vardır. Buda SEO menü yapısına zarar vermektedir.  

Menü Seçimi Yaparken Seçici olun ve Alternatif Gezinme Seçenekleri Kullanın

Web sitenizdeki SEO menüye ne ekleyeceğiz konusunda seçici olun.  Ama büyük siteler için veya daha karmaşık siteler için mümkün olmayabilir. Büyük ve kalabalık bir menü için başka alternatifler var.

Büyük siteler için çözüm yollarından bir tanesi, merkez sayfaları veya kategoriler oluşturulmalı ve onları menüye eklemektir. İnsanlar ilgili kategoriye veya merkez sayfasından daha spesifik içeriğe giden yolu bulabilir. 

Büyük siteler için ikinci çözüm, alt menüler eklemektir. Bunlar, sadece kullanıcı belirli bir menü alanının üzerine tıklandığında veya geldiğinde görünen alt menülerdir. Alt menüler kullanışlı menülerdir. Ancak aynı zamanda doğru kullanılmazsa kullanımı zor ve karmaşık olabilir. Bu yüzden alt menü kullanırken dikkatli olmalısınız.

Büyük siteler için üçüncü çözüm olarak, Web sitesine bir arama çubuğu eklenmelidir. Böylelikle, bir kullanıcı aradığını menüde görmezse veya menü ile uğraşmadan arama çubuğuna yazabilir. Arama çubuğu ile rahatlıkla istediği sayfaya ulaşabilir. Web sitesi büyük olsun olmasın arama çubuğunu mutlaka eklenmeli. Web sitesindeki menü işlemini yapılandırmak için biraz zaman ayırın. 

 

Sitenizin Menüsünü Masa Üstü ve Mobil Uyumlu Tasarlayın

Web sitenizi tasarlarken veya bir geliştirici tasarlarken mobil kullanıcıları unutmak kolaydır. Ama, site menü tasarımını yapılırken yapılabilecek en büyük hata bu olur. Masaüstünde iyi çalışan ve iyi görünen bir menü, mobil veya tablette kullanılamaz halde olabilir. Artık insanların çoğu mobil cihazlar üzerinden internet kullanımı yapmaktadır. İnsanların kullanımı dikkate alarak web sitenin mobil menü tasarımını düşünmek gerçekten önemlidir. 

Web sitenizin Menüsünün Mobil Cihazlarda Çalıştığını Kontrol Edin

Web sitenizin hem mobil hem de masaüstünde çalışan bir menü oluşturmak için iki yöntem vardır. İlk olarak web sitenizin mobil versiyonu için özel bir SEO menü oluşturabilirsiniz. İkinci olarak, kullanılan ekran boyutuna uyum sağlayan bir duyarlı menü ekleyebilirsiniz. Hangi yöntemi seçerseniz seçin, kullanıcı dostu bir menü olduğundan emin olun. Emin olmak için birkaç farklı ekran boyutunda menüyü test edebilirsiniz.

Web Sitesi SEO Menü Tasarımları

Birçok farklı menü tasarımı vardır. Menüler web sitenizdeki sayfalara gitmeden önce uğranılan ilk yerdir. Yani, kullanıcılara olumlu-olumsuz deneyim yaşatacağınız ilk yerdir. web sitelerin menü kısımlarında yaşattığınız kötü deneyim ile web sitesinden kullanıcının siteyi terk etmesi ile de sonuçlanabilir. Bu yüzden menü seçimi yaparken dikkat etmelisiniz. En çok kullanılan 3 farklı menü:

  1. Minimalist menüsü
  2. Klasik menü
  3. Mega Menü

Minimalist Menü

Minimalist menü, basit bir menünüz varsa ve bir iki tane çevrimiçi hedefiniz varsa, minimalist bir menü tasarımı tercih etmek mantıklı olur. Örnek olarak bir villa kiralama sitesinin çok fazla bir menüye ihtiyacı yoktur. Sadece “kiralik villalar”, “iletişim”, “giriş yap”, “ücretsiz ilan ver” şeklinde sadece 4 menü seçeneği vardır.

 

seo-menu-yapisi-nasil-olmali

Klasik site menüsü

Klasik menüler çalışmak için en basit menülerden bir tanesidir. Klasik menüler sitenin ana kategorilerini ve alanları seçmeye odaklanır. İnsanları doğru yere yönlendirmek için kullanılan menülerdir. Klasik menülerde yatay gezinme çubuğu, en yaygın menü türüdür. 

seo-menu-yapisi-klasik-site-menusu

İkinci olarak en çok kullanılan klasik menü tasarımı  kenar çubuğudur. Dijital pazarlama hizmetlerinden en sık görülen menü tasarımıdır.  Kenar çubukları içerisinde farklı kategorilere ayrılmış menüler vardır. Burada genellikle hamburger menüleri vardır. Hamburger menülerinin alt başlıkları vardır. 

İnternet siteleri birçok farklı altyapı ile oluşturulabilmektedir. Bu altyapılardan bir tanesi wordpress’tir. WordPress sitesi klasik menü tasarımı ile oluşturulmuştur. WordPress sitelerinde ana menünün altında bazı açılır seçenekleri görülmektedir. WordPress’te yatay gezinme çubuğu vardır.

Kenar çubuğu menüleri site içerisinde gezinen ve dikkat dağınıklığı bulunan kullanıcılar için gizlenme özelliği vardır. Gizlenme özelliği ile kenar çubuklarını kapatarak site içerisinde kolaylıkla istediklerini yapabilirler.

Mega menüler

Mega menüler çok fazla alt kategori olduğu için açılır menü  şeklindedir. Mega menüde her ana menünün altında tek bir alt kategori yerine birden çok alt kategori alanı vardır. Mega Menüler, diğer menülerden çok daha fazla bağlantı için alan sundukları için daha karmaşık ve daha büyüktür. 

Mega menülere çok fazla kategori sığabilir. Ama menüye çok fazla kategori eklemek, kullanıcılar için bunaltıcı olabilir. Bundan dolayı makul miktarda menü kategorisi ile ana menüyü sınırlandırmalısınız. Böyle yaparsanız mega menü siteniz için harika bir menü olacaktır. 

Çok dolu bir mega menünün bir örneği, Dünya Gıda Programı masaüstü sitesinde bulunabilir. Bu durumda, açılır menü ülkelerin bir listesini gösterir, böylece kullanıcılar bu menüde oldukça kolay bir şekilde gezinebilirler. Ancak tüm bu bağlantıların farklı konular hakkında olup olmadığını hayal edin. Daha sonra kullanıcılar, sanki dağınık bir çekmecede ortalığı karıştırıyormuş gibi, ihtiyaç duyduklarını bulmakta zorlanırlar.

Çok yoğun bir mega menünün örneği olarak, Türkiye’nin büyük e-ticaret pazar yerlerini örnek olarak verebiliriz. Başta trendyol.com, hepsiburada.com, n11.com, cicekspeti.com vb. tüm e-ticaret pazar yerleri mega menü kullanmaktadır. Özellikle mega menü örneği olarak hepsiburada.com’un ana menüsü olan mega menüyü örnek olarak gösterebiliriz. Aşağıda hepsiburada’nın mega menüsünü görebilirsiniz. 

e-ticaret-siteleri-icin-seo-menu

Türkiye’de ki pazaryerlerinin mega menü kullanımı, Mega menü kullanmak isteyenler için oldukça iyi birer örnektir. Özellikle e-ticaret sitesi ve çok fazla menüsü olan firmalar kesinlikle Hepsiburada’nın Mega menüsünü incelemelerini tavsiye ederim.

e-ticaret SEO ile ilgili daha fazla bilgi elde etmek için https://www.eyupkaradayi.com/e-ticaret-seo-nedir/ yazıma göz atabilirsiniz.

eyup

Ben Eyüp Karadayı, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Maliye Bölümü mezunuyum. Üniversitede KGGT topluluğu kurucu başkanlığını yaptım. Üniversitede Earnadoda SEO stajyeri olarak çalıştım. Sonra BYT Dokuma firmasında e-ticaret uzmanı olarak çalıştıktım. Şimdi firmalara SEO danışmanlığı vermekteyim.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu