SEO

301 Yönlendirme Nedir? 301 Yönlendirme Nasıl Yapılır?

301 yönlendirmesi, eski URL adresinden yeni bir URL adresine 301 yönlendirme ile kalıcı bağlantı ile yönlendirilmesine denir. 301 Yönlendirme bir web sayfasından başka bir web sayfasına otomatik olarak yönlendirme anlamına gelir.

Günümüzde en çok kullanılan 2  yönlendirme türü vardır. 301 Kalıcı yönlendirme ve 302 geçici yönlendirme olarak bahsedebilirim. 

İçindekiler

Web Siteleri Yönlendirme Yapmaya  Neden İhtiyaç Duyarlar?

301 yönlendirme ingilizcesi Redirect Permanent demektir.  301 yönlendirmesi temelli olarak bir sayfadan başka bir sayfaya yönlendirilmesidir. Kalıcı yönlendirme kullanıldığı zaman Google ve diğer arama motorlarına eski URL’in yeni URL’e kalıcı olarak yönlendirildiğini bildirmiş oluyoruz. 

301 Yönlendirmeye İhtiyaç Duyulduğu Zamanlar:

  • Artık tüm sitelerde Https olması gerekiyor. Bundan dolayı web sitelerinde HTTP’den HTTPS’ye yönlendirme yapılmaktadır.
  • Web sitenin domain adresini değiştirileceği zaman tüm sayfaları yönlendirme yapılmaktadır.
  • Silinen sayfaların URL’lerini değiştirmek için kalıcı yönlendirme kullanılmaktadır.  
  • E-ticaret sitelerinde stoğu biten ve bir daha stoğu gelmeyecek ürünler için 301 yönlendirme işlemi yapılmaktadır. 
  • Web sitesinde hata alan, aktif olmayan, bağlantı hataları gibi hata alan sayfalara kalıcı yönlendirme yapılır.
  • Benzer olan sayfalardan düşük trafik elde eden sayfayı yüksek trafik alan sayfaya yönlendirme yapmaktır.

302 yönlendirme ingilizcesi Moved Temporarily  demektir. 302 yönlendirme geçici olarak bir sayfanın diğer bir sayfaya yönlendirilme işlemidir. 302 geçici yönlendirme işlemi bir sayfanın başka bir sayfaya geçici olarak yönlendirilmesidir. 302 yönlendirme yapılmasının bazı sebepleri vardır.

302 Yönlendirmeye İhtiyaç Duyulduğu Zamanlar:

  •  E-ticaret firmaları geçici yönlendirmeyi satılan ürünlerin stokları bittiği zaman yeni stok gelene kadar geçici yönlendirme işlemi yapmaktadır.
  •  Onun dışında bir sayfanın güncellemesi yapılırken o sayfayı, sayfanın güncellenmesi bitene kadar 302 geçici yönlendirme yapılmaktadır.  
  • 302 yönlendirmede, yeni yönlendirme sayfasını arama motorları görmezden gelir. 
  • Eski sayfalar Google tarafından dizine eklenmeye devam eder.

301 Yönlendirme ile 302 Yönlendirme Farkları Nelerdir?

  • 301 kalıcı bir yönlendirme, 302 geçici bir yönlendirme işlemidir. 301 bir URL’in kalıcı olarak yönlendirdiğine 302 ise geçici olarak yönlendirdiğini Arama motorlarına bildirmektedir. 
  • 301 ve 302 yönlendirme işleminin kullanım amaçları farklıdır. 302 yönlendirme işlemi web sayfasını tasarlarken, güncellerken, değişiklikleri yaparken asıl sayfanın sıralamasına zarar verilmemesi için yapılmaktadır. Kısa süreliğine yapılan bir taşıma işlemidir. 

301 Yönlendirmesi Kullanım Alanları

HTTP’den HTTPS’ye Yönlendirme

Google’ın son yıllarda açıkladığı sıralama faktörlerinden bir tanesi HTTPS yani SSL güvenlikli sitelerin olmasıdır. Web site yöneticileri HTTP’den HTTPS’e yönlendirme yapmaları gerekti bunun içinde en iyi yol 301 kalıcı yönlendirme yöntemidir. 

Domain Yönlendirme

Domain yönlendirme ile bir siteden başka bir siteye yönlendirme yapabilir. Web sitesinin domain adresinin taşınacağı zaman domain yönlendirme ile taşınabilir. Domain yönlendirmede .com.tr’den .com’a taşınacağı zamanda domain yönlendirme yapılmaktadır. 

Sayfa Yönlendirme

İnternet sitesinde bağlantı linki değiştirilen sayfaları veya artık kullanılmayan sayfaları 404 hatası almamak için 301 kalıcı yönlendirme yapılabilir. Bu işlemi yapma sebebi web sitesine gelen kullanıcılara iyi bir deneyim yaşatmak ve alakalı sayfanın SEO otoritesini kaybetmemek için yönlendirme işlemi yapılır. 

 

301 Yönlendirmesi Nasıl Yapılır?

301 Yönlendirmesi yapmak için öncelikle hangi URL’in hangi URL’e çevireleceğini kararı verilmesi gerekir. Web sitenizde yukarıdaki nedenlerden dolayı net bir şekilde bir kalıcı yönlendirme kararı vermiş olmalısınız. 301 yönlendirme nasıl yapılması gerektiğini aşağıda dört farklı yöntemle paylaşıyor olacağım.

  1. .htaccess
  2. php
  3. html
  4. wordpress
  1. .htaccess İle Yönlendirme

.htaccess yönlendirme, .htaccess dosyasının değiştirilmesi gerekmektedir. .Htaccess dosyası, sunucu tarafından okunan, URL’leri yeniden yazma gibi pek çok şeyin yapılmasını sağlayan bir yapılandırma dosyasıdır.

.htaccess dosyası, yönlendirme desenlerini gerçekleştirebilme ve dizinleri tek bir komutla yönlendirme sağlayabilmektedir. .Htaccess en yaygın kullanılan yönlendirmelerin bazıları aşağıdadır.

URL yönlendirmesi: Redirect  301/ eski-url /yeni-url

Domain yönlendirmesi: Redirect 301/ https://yenisite.com

Non w sayfaları w’lu sayfaya kalıcı yönlendirme: 

RewriteEngine on 

RewriteCond %{HTTP_HOST} ^siteadi.com [NC]

RewriteRule ^(.*)$ http://www.siteadi.com/$1 [L,R=301,NC]

  1. PHP İle Yönlendirme

Php ile yönlendirme PHP programlama ile yapılır. PHP ile yönlendirme yaptığımızda yönlendirmek istenilen URL in içine yerleşmesi gerekir. 

Header(“Status: 301 Moved Permanently”);

Header(“Location: https://www.eyupkaradayi.com”);

PHP ile yönlendirmelerde, WordPress vb. altyapılar kullanılıyorsa yönlendirmenin tam olarak nereye yerleştirildiği unutulmamalıdır. Eğer ki ileride unutulur ve tekrar düzenlenmesi gerekirse uygulanması oldukça zor olacaktır. 

  1. HTML İle Yönlendirme

HTML ile yönlendirme “meta refresh” etiketi kullanabilirsiniz. Html yönlendirme ile birkaç saniyede URL yönlendirme yapmış olunur. 

Meta http-equiv=”refresh” content=”0: URL=https://www.eyupkaradayi.com/”>

HTML yönlendirme türü teknik olarak 301 yönlendirmesi değildir. Teknik olarak 301 yönlendirmesi olmadığı için dikkat edilmesi gerekir. 

  1. WordPress Eklenti İle Yönlendirme

WordPress ile yönlendirme, WordPress’te birçok işlemi farklı yöntemlerle yapılabilmektedir. 301 kalıcı yönlendirme yapmanın birçok yolu vardır. Kalıcı yönlendirme yapılmasında wordpress eklentileri, .htaccess dosyası, PHP kodları ile yapılabilir.

Wordrpesste yönlendirme yapabilmek için wordpress’e girip yan panelden eklentilere gelinmelidir. Eklentilerde yeni eklede “Redirection” eklentisi siteye kurulmalı ve aktif edilmelidir. 

301-redirection

Redirection eklentisine sağ panelden girerek kurulum sihirbazı gerkçekleştirilmelidir.Kurulum sihirbazından sonra, 

Add New (yeni yönlendirme) butonuna tıklanmalı. 

Source URL alanına yönlendirilmek istenilen URL girilmeli

Target URL bu bölüme yönlendirme yapılmak istenilen URL girilmeli

Son olarakta Add Redirect butonuna basılarak işlem tamamlanmalıdır.

WordPress ile işlemler bittikten sonra yönlendirme yapmazsa, tarayıcınızın önbelleğindeki verileri temizleyin. Ondan sonra yönlendirme işlemi gözükecektir. 

  1. WordPress .htaccess İle Yönlendirme

WordPress .htaccess ile yönlendirmesi yapmak eklenti yöntemi kadar kolay olmasada rahatlıkla kullanılabilirsiniz. İlk olarak web sitenizin sunucusuna bağlanmanız gerekir. Bunun için iki yöntem vardır. Birinci yöntem sunucunuza FTP yoluyla bağlanmak. İkinci yöntem cPanel’in yerleşik dosya yöneticisi aracını kullanmak. Her iki yönlemlede .htaccess dosyasına ulaşabilirsiniz. Dosyaya ulaştıktan sonra değişiklikleri yaparak kayıt edebilir. Kalıcı yönlendirme işlemini tamamlamış olursunuz.

Teknik SEO tarafında daha fazla bilgi öğrenmek için https://www.eyupkaradayi.com/teknik-seo-nedir/ yazıma göz atabilirsiniz.

Domain Değişikliğini Google’a Bildirmek

Web sitenin domain adresi değiştirildiğinde Google’a bildirilmesi gerekiyor. Bu işlemi yapmadan önce 301 yönlendirmesinin doğru olarak çalıştığından emin olmalısınız. 

Google’ın burada adres değişikliği aracının kullanılması gerekir. Adres değişikliği aracına girmek için burayı tıklayabilirsiniz. Adres değişikliğine Google Search console > Ayarlar > Adres değişikliği yolu ile gidebilirsiniz. Buradan domain adresini değiştireceğiniz web sitesinin mülkünü girmelisiniz. Taşınacak olan domaini seçtikten sonra aşağıdaki görsel gibi bir tablo çıkacaktır.

301-yonlendirme-nasil-yapilir

Burada yeni web sitenin mülkünü ekleyerek, taşıma işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Kalıcı olarak domain yönlendirmesi yaptıktan sonra yeni domain adresinin site haritasını Google’a göndermelisiniz.

Google search console ile ilgili kapsamlı rehber için https://www.eyupkaradayi.com/google-search-console-nedir/ yazımı inceleyebilirsiniz. 

Google’ın bu konu ile ilgili daha kapsamlı bir içeriği var. Bu içeriği okumak için buraya tıklayın.

eyup

Ben Eyüp Karadayı, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Maliye Bölümü mezunuyum. Üniversitede KGGT topluluğu kurucu başkanlığını yaptım. Üniversitede Earnadoda SEO stajyeri olarak çalıştım. Sonra BYT Dokuma firmasında e-ticaret uzmanı olarak çalıştıktım. Şimdi firmalara SEO danışmanlığı vermekteyim.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu